Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Po desiatich rokoch nebude na šampionáte chýbať ani Slovensko! Hádzanárky po urputnom boji získali zlatý bod

Hádzanárky Slovenska postúpili na tohtoročné majstrovstvá Európy v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku.

07.04.2024 19:58
Slovenské hádzanárky Foto:
Radosť Sloveniek z postupu na tohtoročné ME.
debata

V záverečnom dueli druhej kvalifikačnej skupiny remizovali s Ukrajinou 25:25 a miestenku tak majú na základe postavenia v tabuľke tretích tímov. Pre Slovensko je to prvá účasť na ME od roku 2014 a druhá v ére samostatnosti.

Zverenky trénera Jorgeho Duenasa potrebovali zvíťaziť o päť gólov, aby predstihli súpera na druhom mieste v skupine a mali istú priamu miestenku.

Napokon si po zisku bodu postup zabezpečili z tabuľky tímov na tretích miestach, z nej idú ďalej ako druhý najlepší tím. V nedeľu ich potiahla desaťgólová Barbora Lanczová.

Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra. Slovenky tak s určitosťou budú na nadchádzajúcich dvoch ME, keďže tie v roku 2026 budú spoluorganizovať.

Kvalifikácia ME 2024 hádzanárok, 2. skupina:
Šaľa – 6. kolo:
SLOVENSKO – Ukrajina 25:25 (15:13)
Zostava a góly SR: Jablonská-Bobaľová, Ivanicjová – Popovcová 4, Pócsíková 2, Ščípová, Michalková, Holejová 3, Szarková, Nejedlíková 1, Némethová, Lanczová 10, Györiová 2, Olláhová, Bujnohová 3, Demeterová, Bíziková. Najviac gólov Ukrajiny: Horilská 7, Smbatianová 5, Nesterenková 4. Rozhodovali: Antičová – Jakovljevičová (obe Srb.), vylúčenia: 4:7, 7m hody: 9/6 – 4/3

Prvý polčas poznačili početné fauly aj vylúčenia. Ukrajinky sa snažili od začiatku využiť fyzickú prevahu, ako prvé však skórovalo domáce družstvo a na strane hostiek narastala nervozita.

Do polovice prvého dejstva mal ich súper maximálne jednogólový náskok, čo zlomila unikajúca domáca krídelníčka Pócsíková.

Jej tím sa priblížil k postupu v 22. minúte, keď strelil štyri góly za sebou, inkasoval len raz a bol v potrebnom náskoku o päť presných zásahov.

Nicol Nejedlíková Čítajte viac Hádzanárky s dvojciferným víťazstvom. O postup na ME si to rozdajú s Ukrajinkami

Ukrajinský tréner Chyžov zareagoval oddychovým časom a spravil druhú zmenu na brankárskom poste. Baloghová podržala medzi troma žrďami svoj tím a do prestávky výrazne prispela k zníženiu straty na 13:15.

Slovenky vstúpili aj do druhého dejstva aktívne. Napriek neskoršej strate koncentrácie, niekoľkým žrdiam a nepremeneným sedmičkám udržali vedenie a nepustili doňho súperky.

Tie v záverečných sekundách ešte vyrovnali na konečných 25:25 a poistili si tak priamy postup.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia #hádzanárky Slovenska #Majstrovstvá Európy