Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan a Vlhová neuspeli vďaka nášmu systému. Šli proti prúdu

Je unikátom nielen na slovenskej, ale aj európskej scéne. Svedčí o tom množstvo titulov, trofejí či ocenení.

02.07.2020 18:00
Natália Hejková Foto:
Natália Hejková.
debata (2)

V stredu jej pribudol do zbierky ďalší prestížny primát. Basketbalovú legendu Natáliu Hejkovú vyhlásili za najúspešnejšiu trénerku v modernej histórii Euroligy.

„Každé ocenenie poteší. Človek sa obzerá za tým, čo bolo, bilancuje. Ak si to všimnú aj iní, je to príjemný pocit. Beriem to ako zhodnotenie mojej práce. Nie každý mal v živote také šťastie, aby dostal šancu pracovať na najvyššej úrovni,“ vraví slovenská Trénerka storočia.

Rodinná atmosféra

Viac ako dvadsať ligových titulov, päť celkových triumfov v Eurolige, olympijská medaila či členstvo vo svetovej Sieni slávy. Hejkovej resumé hovorí samo za seba. Zbieranie úspechov sa stalo jej celoživotným poslaním.

"Basketbal je môj život, nepotrebujem špeciálnu motiváciu. Vždy som chcela vyhrávať, byť lepšia ako ostatní.

Natália Hejková. Foto: facebook.com/zvvzusk
Natália Hejková Natália Hejková.

Nikdy som však netlačila na pílu. Nevytvárala som si na seba tlak, nechcela som veci dosiahnuť zubami-nechtami. Rovnako som sa snažila správať aj k hráčkam a úspechy sa dostavili," tvrdí rodáčka zo Žiliny.

Recept na úspešnú kariéru nepozná. Vraví, že veci sa vždy snažila robiť od srdca.

„V každom tíme, v ktorom som pôsobila, som chcela vytvoriť rodinnú atmosféru. Rodina ťahá za spoločný povraz a snaží sa jeden druhého nesklamať. Dôležité je, aby sa všetci členovia tímu oddali spoločnému cieľu a urobili pre úspech maximum,“ vysvetľuje.

Keď začínala s trénerstvom v roku 1987, väčšinu kolegov tvorili muži. Na súperku v sukni sa viacerí pozerali s dešpektom. Hejková to dokázala zmeniť na svoju devízu.

"Je pravda, že mužskí kolegovia ma na začiatku podceňovali. Avšak neprekážalo mi to a využila som to vo svoj prospech. Vzťah medzi trénerkou a hráčkou je iný, ako keď je koučom muž.

Dievčatám lepšie porozumiem, pretože chápem myšlienkové pochody ženského pohlavia. Muž to má zložitejšie, pretože platí, že predsa len sme trochu iné," zdôrazňuje.

FIBA viac pýta, ako dáva

Počas kariéry pôsobila v Ružomberku, Šoproni, Moskve, Valencii a od roku 2012 až doteraz v Prahe. Obľúbenú destináciu si vyberá ťažko. Každá z nich mala podľa nej čaro.

"Ťažko sa mi to porovnáva. V Ružomberku sme budovali tím od nuly. V Moskve som zase dostala osem zahraničných hráčok, ktoré prišli zo ženskej NBA, a musela som vytvoriť fungujúci celok.

Považujem sa za prispôsobivý typ, nikdy mi nerobilo problém zapadnúť do akejkoľvek komunity. Bolo mi fajn v Rusku, Maďarsku i Španielsku. Avšak platí, že doma je doma. Preto u mňa vyhrávajú Ružomberok a Praha," vraví.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Mnohí si myslia, že v špičkových európskych súťažiach sa točia veľké peniaze a dá sa v nich dobre zarobiť. Skúsená trénerka uvádza veci na pravú mieru.

"Euroligový basketbal nikdy nebude zárobkový podnik. Dôvod? Svetová federácia FIBA viac pýta, ako dáva. Dôležitú úlohu preto zohrávajú sponzori, bez nich by sme neprežili.

Platí to aj teraz v USK. Máme šťastie, že náš hlavný sponzor nás bude podporovať aj napriek koronakríze. Budúcnosť však nie je ružová, všetky kluby to budú mať náročné," upozorňuje. Ružomberok pod jej vedením vyhral Euroligu pred 20 rokmi takmer výhradne s domácimi hráčkami.

Hejková tvrdí, že časy, keď sa kluby spoliehali najmä na odchovankyne, sú dávno preč.

"V Eurolige je teraz oveľa viac zahraničných hráčok. V čase Ružomberka sme mali len dve legionárky a napriek tomu sme patrili medzi najlepšie tímy na kontinente.

Dnes sú tímy, ktoré majú zloženú základnú zostavu zo zahraničných basketbalistiek, väčšinou Američaniek. Príkladom je Jekaterinburg.

Okrem povoleného počtu dvoch legionárok sú v tíme aj ďalšie hráčky z USA, ktoré dostali pasy z rôznych európskych krajín. Hovoriť o tom klube ako o ruskom je veľmi skreslené," ozrejmuje.

Trpí najmä mládež

Jej úspešná púť pod deravými košmi sa blíži ku koncu. V Prahe pôsobila na začiatkoch hráčskej kariéry a ako trénerka tam absolvuje aj rozlúčku.

„USK bude mojím posledným angažmánom, na vysokej úrovni určite. Už to nechcem ďalej naťahovať. Kruh sa symbolicky uzavrie. Budúcnosť? Momentálne nič neplánujem. Uvidím, ako bude slúžiť zdravie a potom sa rozhodnem, čo ďalej,“ mieni 66-ročná matadorka.

Trénerka Natália Hejková a kapitánka Iveta... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Natália Hejková, Iveta Bieliková Trénerka Natália Hejková a kapitánka Iveta Bieliková s trofejami za triumf v Eurolige 1999/2000.

Trénerkou domácej reprezentácie bola dvakrát. Jej prvý angažmán sa skončil neslávne po arogantnom správaní sa vtedajšieho vedenia SBA. K národnému tímu sa vrátila v roku 2011. Ďalší pôsobenie na slovenskej lavičke neplánuje.

„Nateraz nevidím spôsob, ako by som mohla nášmu basketbalu pomôcť. Bolí ma, keď vidím, ako klesá počet družstiev v extralige. Produkujeme stále menej hráčok. Máme slabý výber a bude to ešte horšie,“ zdôrazňuje.

Mrzí ju, že vrcholní predstavitelia štátu sa správajú k športu macošsky. Najviac podľa nej na to dopláca mládež.

"Neplatí, že za všetkým hľadaj ženu, ale treba hľadať peniaze. Už pred krízou sa dávalo na Slovensku do športu veľmi málo financií. Stále si myslíme, že to pôjde samo od seba. Úspechy vrcholových športovcov nie sú výsledkom produkcie nášho systému.

Hviezdy ako Sagan či Vlhová išli proti prúdu, na športový vrchol im pomohli rodičia. Trpí najmä mládež, pretože šport je otázkou kultúry národa.

Slováci si myslia, že sa bez športu a kultúry zaobídu. To nie je pravda. Bez aktívneho pohybu a kultúrneho vyžitia sa nepozdvihne sociálna spoločnosť ani občianske povedomie," dodáva Hejková.

Vizitka Natálie Hejkovej
* narodená 7. apríla 1954 v Žiline
* päťnásobná víťazka Európskej ligy
* 22 republikových titulov (Slovensko, Rusko, Česko)
* držiteľka striebra ako asistentka trénera Ruska na OH 2008
* členka Siene slávy FIBA
* najlepšia trénerka v ženskom basketbale na Slovensku v 20. storočí

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Euroliga #Natália Hejková