Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čína obmedzuje NBA. Podporujete násilie, pustili sa do profiligy štátne médiá

Čínske štátne médiá vo štvrtok obvinili NBA z podpory násilia a propagácie "separatistického sna", ako označila niekoľko mesiacov trvajúce prodemokratické protesty v Hongkongu.

09.10.2019 19:38
Jao Ming, Kobe Bryant Foto: ,
Jao Ming, člen Siene slávy NBA a ďalšia hviezda Kobe Bryant počas predsezónnej akcie v Číne pred sezónou 2013-2014.
debata (1)

Medzi Čínou a elitnou severoamerickú basketbalovou ligou sa na konci minulého týždňa rozhorel spor v súvislosti s tweetom generálneho manažéra Houstonu, ktorý medzitým prerástol v diplomatickú prekáračku a spôsobil odliv fanúšikov, zrušenie prenosov prípravných zápasov NBA v čínskej štátnej televízii a obmedzenia propagačných akcií ligy.

Tweet, ktorý vyvolal pohoršenie medzi čínskymi basketbalistami, fanúšikmi aj úradmi, zverejnil generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey na sociálnych sieťach v závere minulého týždňa. Vyzval v ňom k podpore hongkonských obyvateľov pri piatkových protestoch za demokratizáciu systému mesta pod čínskou správou.

Hoci Morey tweet rýchlo zmazal a následne sa ospravedlnil, za jeho právo vyjadriť svoj názor sa postavil komisionár NBA Adam Silver. Podľa neho NBA neprislúcha usmerňovať, čo hráči, zamestnanci a vlastníci tímov hovoria.

„Je nevyhnutné, že ľudia z opačných koncov sveta – vrátane Spojených štátov a Číny – majú na rôzne témy rôzne názory. Úlohou NBA nie je tieto rozdiely posudzovať,“ uviedol Silver.

Práve do Silvera sa preto dnes opreli čínske médiá. Úvodník oficiálneho anglicky písaného denníka China Daily odsúdil komisionárov „nehanebný súhlas s Moreyho tweetom, podporujúcim separatistov“. „Ak si Silver myslí, že podpora bezohľadného násilia, ku ktorému sa uchyľujú radikálni hongkonskí protestujúci… je podpora slobody prejavu, tak by sa mal zamyslieť znova,“ píše sa v úvodníku.

Generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey. Foto: Reuters, USA TODAY USPW
Daryl Morey Generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey.

Čínsky oficiálny denník The Global Times uviedol, že Silver podľahol politickému nátlaku a NBA sa správa k čínskemu trhu s arogantnou ľahostajnosťou. „Tweetovať urážky voči čínskemu ľudu pred sériou propagačných akcií NBA ukazuje nedostatok intelektu, rešpektu a zodpovednosti,“ napísal denník.

Rovnaký denník pripomenul, že pre Číňanov je Hongkong rovnako citlivou témou, akou sú teroristické útoky z 11. septembra 2001 pre Spojené štáty, a nemal by sa preto brať na ľahkú váhu. V dôsledku teroristických útokov v Spojených štátoch v roku 2001 zomrelo 2996 ľudí, zatiaľ čo počas hongkonských demonštrácií boli doposiaľ desiatky ľudí zranených, nikto však nezomrel, podotkla agentúra Reuters.

Moreyho vyjadrenie rozčúlilo sponzorov, médiá i predstaviteľa basketbalu v krajine, kde basketbal sleduje 500 miliónov fanúšikov a ktorá do NBA investuje miliardy. Zámorská liga je v Číne veľmi populárna od doby, keď práve Houston Rockets angažovali v roku 2002 hviezdneho pivota Jao Minga, súčasného prezidenta Čínskej basketbalovej federácie.

NBA má v Číne niekoľko dohôd s televíziami a internetovými médiami, tímy tam hrávajú exhibičné zápasy pravidelne už od roku 2014. Moreyho tweet už viedol k zrušeniu charitatívnej akcie na základnej škole v Šanghaji, mesto sa rozhodlo zrušiť aj nadnes naplánovaný otvorený tréning Brooklynu Nets.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #NBA #Hongkong