Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší výbuch USA. Štvrtinu prehrali o 25 bodov, Česi sa umiestnia lepšie

Basketbalisti USA boli napriek menej hviezdnemu kádru považovaní za najväčšieho favorita svetového šampionátu v Číne. V stredajšom štvrťfinále však podľahli Francúzom, čím stratili šancu bojovať o medailové pozície. Napokon sa ich vystúpenie na tohtoročných majstrovstvách sveta zapíše do histórie ako vôbec najhoršie.

12.09.2019 15:56 , aktualizované: 17:37
USA, basketbal Foto: ,
Američania zaznamenajú historicky najhorší výsledok na MS.
debata

Zverenci Gregga Popovicha totiž prehrali aj vo štvrtkovom zápase so Srbmi 89:94, a tak ich čaká iba súboj o konečné siedme miesto. Ich súperom bude zdolané mužstvo zo zápasu medzi Poľskom a Českom.

Američania začali zápas so Srbmi katastrofálne. V úvodnej štvrtine nastrieľali iba sedem bodov, keď premenili len tri zo 16 streleckých pokusov. Následne sa však herne zlepšili, náskok vicemajstrov Európy zmenšili na dva body (59:61), ale do vedenia sa už dostať nedokázali.

Hviezdou zápasu bol Bogdan Bogdanovič, ktorý zaťažil americké konto 28 bodmi. Srbi sa tak Američanom čiastočne revanšovali za finálové prehry z MS 2014 či ostatného olympijského turnaja v Riu de Janeiro.

Druhá prehra Američanov v priebehu 24 hodín znamená, že dosiahnu svoje najhoršie umiestnenie na medzinárodných turnajoch. Doposiaľ nim bolo šieste miesto z MS 2002, keď v domácom prostredí nečakane vo štvrťfinále podľahli hráčom Juhoslávie.

Teraz je jasné, že skončia v lepšom prípade na siedmom mieste. Navyše, iba štvrtýkrát v histórii nezískajú USA na majstrovstvách sveta cenný kov. Okrem spomenutého neúspechu spred 17 rokov ešte dvakrát obsadili piatu priečku (1970, 1978).

Druhý štvrtkový súboj obstarali príjemné prekvapenia šampionátu. Po vyrovnanom priebehu sa tešili Česi, ktorí zdolali Poliakov 94:84. Až dvaja zverenci Ronena Ginzburga si pripísali double double, krídelník Nymburku Vojtěch Hruban pridal k 24 bodom aj 12 doskokov. Tradičný líder Tomáš Satoranský zaznamenal 22 bodov a 12 asistencií.

"Nemali sme ani jeden deň na odpočinok, no máme vysokú morálku. Celý šampionát sme si udržali tento mód. Poliaci sa mi zdali mŕtvi. V prestávke som chlapcov hecoval, že určite odpadnú. Vybojovali sme si to napokon hlavne na útočnom doskoku.

Je neuveriteľné, že USA skončí v konečnom poradí za nami. Nikdy by som tomu neuveril, keby mi to niekto povedal pred šampionátom," zhodnotil zápas pre Českú televíziu jediný český hráč z NBA Tomáš Satoranský.

Česi tak v súboji o 5. miesto proti Srbsku zabojujú o historicky najlepšie umiestnenie, šiesty už skončili na MS 1970 v Juhoslávii ešte ako Československo. Poliaci si zahrajú o siedmu priečku proti USA. Zápasy sú na programe v sobotu.

MS v Číne, skupina o 5.-8. miesto

Srbsko – USA 94:89 (44:40)
Najviac bodov: Bogdanovič 28 (7 trojok), Lučič 15, Micič 10 – Barnes 22, Walker 18, Middleton 16

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v basketbale