Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzačný koniec USA, o medaily si nezahrajú ani bojovní Česi

Basketbalisti USA neobhája titul majstrov sveta. V stredajšom štvrťfinále šampionátu v Číne nečakane prehrali s Francúzskom 79:89.

11.09.2019 15:08 , aktualizované: 18:08
Jaylen Brown, Evan Fournier, Rudy Gobert Foto: ,
Americký basketbalista Jaylen Brown medzi Francúzmi Evanom Fournierom a Rudym Gobertom.
debata (5)

Američania získali zlato na predchádzajúcich turnajoch v rokoch 2010 i 2014, na MS prehrali naposledy v semifinále v roku 2006 s Gréckom.

Po prvej prehre na turnaji obsadia Američania najlepšie piate miesto, čím by vyrovnali svoje druhé najhoršie umiestnenie na majstrovstvách sveta v histórii.

V pavúku o piate až ôsme miesto ich čaká Srbsko. Prípadná prehra by ich odsúdila k najhoršiemu umiestneniu v dejinách, ktorým je doteraz šieste miesto z roku 2002. V rokoch 1970 a 1978 skončili Američania piati.

V súboji s robustnými Francúzmi sa Američania trápili už v prvom polčase, ktorý prehrali o šesť bodov 39:45. Za súperom zaostávali v percentuálnej úspešnosti streľby a výrazne v doskokoch. Favorit zabral až na konci tretej štvrtiny, v 28. minúte vyrovnal na 60:60.

Strelecky tím USA ťahal najmä Donovan Mitchell, najlepší strelec duelu s 29 bodmi. Pred záverečnou štvrtinou viedli Američania o tri body, v 33. minúte dokonca aj o sedem bodov 74:67. Záver už ale patril Francúzom. V ich drese zaznamenali najviac bodov Evan Fournier (22) a Rudy Gobert (21), ktorý pridal aj 16 asistencií.

Bronzoví medailisti z predchádzajúceho majstrovstiev sveta Francúzi si zahrajú o druhú medailu. V piatok o 14.00 SELČ stretnú v boji o finále v Pekingu s Argentínou. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Španielsko a Austrália.

Českú púť ukončili Austrálčania

Nečakane úspešná púť basketbalistov Česka na MS sa skončila až vo štvrťfinále. Nad sily zverencov Ronena Ginzburga bolo skúsené mužstvo Austrálie v zostave so štyrmi šampiónmi NBA.

Patty Mills a Aaron Baynes oslavovali triumf v najkvalitnejšej súťaži spoločne v roku 2014 v drese San Antonia. O rok neskôr sa tešil s Golden State Andrew Bogut a v ďalšej sezóne po boku LeBrona Jamesa v Clevelande aj Matthew Dellavedova.

Česi držali nerozhodný stav až do polovice tretej štvrtiny, no napokon podľahli súperovi 70:82.

„Odohrali sme dva rozdielne polčasy. V prvom sme zahrali dobre v obrane, no zle v útoku. V druhom sa nám strelecky darilo, no v defenzíve sme odišli,“ zhodnotil duel líder českej reprezentácie Tomáš Satoranský pre Českú televíziu.

„Myslím si, že nám trochu chýbali sily. Snažili sme sa, no Austrália ukázala, že je výborný tím. Patty Mills bol skvelý tak, ako celý turnaj. Dával ťažké strely, veď to je aj jeho hra,“ dodal najlepšie platený český športovec Satoranský.

Najproduktívnejším strelcom Čechov bol s 21 bodmi pivot Patrik Auda, hoci musel zvádzať ťažké súboje s Bogutom i Baynesom. „Vedel som, že to bude náročné. Austrália má viacero skvelých podkošových hráčov. Bol to hrateľný zápas, podarilo sa nám s nimi držať krok. Lenže nemajú postavený útok na jednej osobnosti. Dobre si nahrávali, premieňali otvorené strely. Navyše hrali také to ich ragby, bolo to ťažké,“ zhodnotil.

Trojica Čechov Tomáš Satoranský, Jaromír... Foto: Reuters, ALY SONG
Tomáš Satoranský, Jaromír Boháčik, Blake Schilb Trojica Čechov Tomáš Satoranský, Jaromír Boháčik a Blake Schilb sa prizerá zakončeniu Austrálčana Nica Kaya.

Na šampionáte boli pre európske reprezentácie k dispozícii dve miestenky na olympiádu v Tokiu. Tie si už postupom do semifinále vybojovali Španieli a Francúzi. Česi tak budú hrať v skupine o 5. – 8. miesto už iba o vylepšenie historickej bilancie.

Československá reprezentácia obsadila najlepšie 6. miesto na MS 1970 v Juhoslávii. „Stále máme o čo hrať. Proti Poľsku sa vždy dokážeme vyhecovať, musí nás to namotivovať,“ vyzval pred štvrtkovým duelom Satoranský. Česi budú môcť o Tokio ešte zabojovať v júli 2020 v dodatkovej olympijskej kvalifikácii.

MS v Číne – štvrťfinále:

USA – Francúzsko 79:89 (18:18, 21:27, 27:18, 13:26)
Najviac bodov: Mitchell 29, Smart 11, Walker 10 – Fournier 22, Gobert 21, De Colo 18, Ntilikina 11.

Austrália – Česko 82:70 (17:17, 16:13, 30:18, 19:22)
Najviac bodov: Mills 24, Goulding 14, Bogut 10 – Auda 21, Satoranský 13 (13 asistencií), Pumprla 10

Aktualizujeme…

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v basketbale #americkí basketbalisti #francúzski basketbalisti