Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vedia, kde ich tlačí topánka. Kľúčový bude úvod turnaja

Siedma účasť na ME za sebou je vizitka, ktorou sa môže pod Tatrami pochváliť máloktorý kolektívny šport.

10.09.2019 19:30
Volejbal Foto: ,
Slovenskí volejbalisti sa predstavia na ME siedmykrát za sebou.
debata

Slovenskí volejbalisti dlhodobo patria medzi kontinentálnu elitu, nadchádzajúci šampionát bude pre nich desiaty v histórii.

Mužstvo pod vedením Andreja Kravárika odohrá základnú skupinu v Belgicku, podujatie sa koná aj vo Francúzsku, Slovinsku a Holandsku.

Pozor na zbabrané podania

Podobne ako v prípade žien, aj pre mužov SR budú kľúčové úvodné zápasy. Na začiatok skupinových bojov ich čakajú Španieli a Rakúšania, ktorí sú ich hlavnými súpermi v boji o postup do osemfinále. Zvyšní členovia skupiny Srbsko, Belgicko, Nemecko patria medzi európsku špičku a v play off by nemali chýbať.

„Naším cieľom je postup zo skupiny, to nebudeme skrývať. Sústredíme sa najmä na úvodné zápasy so Španielskom a Rakúskom. To sú súperi z našej výkonnostnej kategórie. Hru, ktorú sme prezentovali v príprave, treba preniesť aj na šampionát,“ vravel Kravárik.

Slováci absolvovali úspešnú prípravu, zo siedmich zápasov vyhrali štyri. Darilo sa im zlepšiť aj činnosti, ktoré ich predtým trápili – servis a obranu.

„Kľúčové bude vyvarovať sa chýb. Nemenej dôležitý je servis, ktorý najmä v prvých dvoch zápasoch zohrá signifikantnú úlohu. Sme družstvo, ktoré dokáže hrať v medzihre. Tú si nesmieme kaziť tým, že budeme mať veľa zbabraných podaní,“ zdôraznil Kravárik a k defenzíve dodal:

„Od dňa, keď som sa stal trénerom, sa sústredíme na obranu na sieti a na obranu v poli. Bolo veľa zápasov, v ktorých sme ukázali, že sme sa v týchto činnostiach veľmi posunuli. Vieme vynikajúco útočiť, to máme v krvi. Slováci vždy dominovali útokom, ofenzívu teda máme stabilizovanú. To, čo sme k tomu pridali, je práve obrana.“

Video je jedna vec, prax druhá

Jedným z lídrov mužstva bude aj kapitán Tomáš Kriško. Podľa elitného smečiara chcú muži čerpať energiu a inšpiráciu aj od žien SR, ktoré na domácich ME vyhrali tri zápasy za sebou a postúpili do osemfinále.

„Budeme sa snažiť ich napodobniť postupom medzi najlepšiu šestnástku a možno aj prekonať. Veď bolo by to historicky prvýkrát, keď by skončili lepšie ako my. To nechceme dopustiť,“ burcoval Kriško.

Hru prvého súpera v skupine už mužstvo sledovalo na videu. Podľa kapitána sa však na to nedá úplne spoľahnúť. „Pozreli sme si nejaké ich zápasy. Máme predstavu, ako hrajú, ale je častá prax, že mužstvo zmení štýl hry a taktiku podľa toho, proti akému súperovi hrá. Takže až takú váhu videu neprikladáme. Sústredíme sa v prvom rade na seba,“ dodal Kriško.

Úvodný duel proti Španielom odohrajú Slováci v piatok 13. septembra, poverčiví však nie sú. „S manželkou som sa bral v piatok trinásteho, ja som s tým v pohode, ale aj viacero mojich spoluhráčov má s týmto dňom pozitívne skúsenosti. Verím, že to tak bude aj v tomto prípade,“ dodal nahrávač Juraj Zaťko.

Nominácia Slovenska na ME 2019

Univerzáli: Michalovič, Gavenda

Smečiari: Kriško, Lux, Paták, Firkaľ

Blokári: Mačuha, Ondrovič, Krajčovič, Kováč

Nahrávači: Palgut, Zaťko. Liberá: Vitko, Ihnát.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #ME vo volejbale 2019