Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovplyvniť vieme len niečo. V neľahkých podmienkach vychovávame hráčky pre ME

Úspech pre Slovenky, zlatá radosť pre Srbsko. Európsky šampionát volejbalistiek, ktorý sa skončil nedeľňajším finále, sa niesol v znamení superlatívov.

09.09.2019 17:49
Slovenské volejbalistky Foto: ,
Radosť slovenských volejbalistiek po postupovom víťazstve nad Bieloruskami.
debata

Podieľalo sa na nich aj Slovensko. Prvýkrát v histórii sa pod Tatrami hrala skupina ME, ktorú usporiadala Bratislava. Domáce hráčky vybojovali historický postup do osemfinále a výkonmi prilákali tisíce fanúšikov do haly i k televíznym obrazovkám.

Vedenie Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) teraz verí, že pozitívna odozva z turnaja pomôže športu spod vysokej siete k ďalšiemu napredovaniu.

Silovejší a rýchlejší

Vyvrcholenie šampionátu obstarali Turkyne a úradujúce majsterky sveta zo Srbska. Domáce volejbalistky hnalo v Ankare vpred trinásťtisíc fanúšikov, ktorí vytvorili pekelnú atmosféru. Výborný zápas dospel do piateho setu, ktorý napokon ovládli Balkánky a obhájili titul spred dvoch rokov.

„Srbky vyhrali zaslúžene a potvrdili dominanciu vo svete i Európe. Je to momentálne najlepšie útočiace družstvo na svete. V rámci stredových hráčok na bloku a dvoch krajných hráčok majú najvyrovnanejší a najvyšší level v rámci útočných činností. V dnešnom volejbale sú to kľúčové pozície,“ hodnotil finále športový riaditeľ SVF Marek Rojko.

Expert, ktorého päťkrát zvolili za najlepšieho trénera ženského tímu, odpozoroval počas šampionátu najnovšie trendy.

Slovenky bojovali proti Taliansku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Radosť slovenských volejbalistiek po zisku bodu...

„Potvrdilo sa, že volejbal je v ostatných sezónach podstatne silovejším športom. Je rýchlejší a dynamickejší, čo potvrdili aj analýzy či štatistiky. Čo je trošku sporné v rámci tendencií, nie sú vidieť nové prvky. Stále platí, že ak chcete uspieť, musíte mať v tíme dve-tri veľké individuality, ktoré vedia rozhodnúť zápasy,“ pokračoval.

Reálny obraz

Slovenky na šampionáte obsadili konečné dvanáste miesto. Zo šiestich zápasov uspeli trikrát, konečnú im v osemfinále vystavili vicemajsterky sveta z Talianska.

"Hodnotenie nášho vystúpenia má dve roviny. Prvou je fakt, že formát šampionátu sa rozšíril zo šestnásť na dvadsaťštyri účastníkov. Ostatné tri kvalifikačné cykly sme boli pravidelne poslední nepostupujúci na finálový turnaj. To, že sme hrali o osemfinále a napokon doň aj postúpili, je reálny obraz.

Druhá vec je, že naše vystúpenie výrazne a zároveň pozitívne ovplyvnilo domáce prostredie. Obraty, aké predviedli hráčky v súbojoch proti Španielsku či Bielorusku, by možno dopadli inak. Emočná stránka zohrala veľkú rolu," reagoval Rojko.

Domáca federácia bola s účinkovaním družstva na ME spokojná. Teraz je dôležité, aby národný tím nestagnoval. Práve naopak – kompetentní musia vynaložiť maximálnu snahu o ďalší progres. Ako to dosiahnuť?

"Opäť sú tu dve roviny. Prvou je mládež, ktorá môže vyprodukovať ďalšie hráčky, ktoré zapojíme do reprezentácie. Náš vplyv na rozvoj mládežníckych projektov a podpory klubov v tomto smere je významne väčší v porovnaní s minulosťou.

Avšak iný svet je pre nás ten klubový, v ktorom sa vychovávajú reprezentantky už priamo pre túto úroveň. Tam v určitých formách až taký dosah nemáme, pretože v súčasných podmienkach nie sme schopní zafinancovať infraštruktúru, športové haly či personálne zabezpečenie," pokračoval Rojko.

Kľúčovou osobou slovenského úspechu na ME bol Marco Fenoglio. Pokračovanie talianskeho kouča vo funkcii je nateraz otázne.

"Tréneri a realizačný tím do konca mesiaca predložia analýzu, ktorá bude odborným i hodnotiacimi materiálom. V priebehu októbra zvoláme reprezentačnú radu, ktorá tieto informácie vyhodnotí. Chceme nastaviť víziu, pretože niektoré hráčky oznámili koniec v národnom tíme.

Potrebujeme vedieť, s akým družstvom môžeme počítať do budúcnosti. Záujem o rokovanie v súvislosti s pokračovaním Marca Fenoglia vo funkcii tu je, ale k celej veci musíme pristúpiť mimoriadne citlivo," vyjadril sa športový riaditeľ SVF.

Základný cieľ pre mužov

Slovenky výkonmi na viac ako týždeň opantali volejbalom celú krajinu. Na každý zápas chodilo viac a viac ľudí, čo vyvrcholilo rekordnou návštevou na osemfinále – 6400 divákov. Solídne čísla mali ich súboje aj čo sa týka sledovanosti v TV.

"Šampionát v Bratislave ukázal, že ak náš šport dostane šancu a priestor mediálne sa prezentovať, dokážeme byť pre spoločnosť a športovú verejnosť veľmi zaujímaví. Zápasy Sloveniek v televízii sledovalo 300 000 ľudí a to je číslo, ktoré nedosahujú ani športy, ktoré sú väčšie a dôležitejšie ako volejbal.

Čo sa týka ďalších riešení, musíme sa sústrediť na realistické kroky, ktoré sú v našich silách. Nie sme naivní – vieme, že teraz volejbal nebude každý týždeň v televízii. Radi by sme zviditeľnili domácu súťaž, pretože viaceré hráčky sa dostali do reprezentácie práve cez ňu.

Nemáme ideálne podmienky, ale stále dokážeme vychovať hráčky pre európsky šampionát," zdôraznil Rojko.

Slovenskí volejbaloví reprezentanti. Foto: SITA, Martin Havran
Slovensko volejbal Slovenskí volejbaloví reprezentanti.

Po desiatich rokoch bude mať slovenský volejbal zastúpenie na oboch ME. Po ženách prichádzajú na rad muži SR, ktorých čaká kontinentálny šampionát v Belgicku.

"V rámci dvojročného cyklu sme zapracovali do širšej nominácie aj nových hráčov, ktorí na takejto úrovni ešte nehrali. Jadro tímu je však skúsené. Boli by sme radi, ak by muži rovnako ako ženy postúpili do osemfinále.

To je základný výkonnostný cieľ. Všetko navyše by bolo prekvapenie – pre nás i pre všetkých ostatných," zakončil Rojko.

Slováci sa na šampionáte predstavia v základnej B-skupine. Prvý zápas ich čaká v piatok 13. septembra proti Španielsku. Ďalšími súpermi zverencov Andreja Kravárika budú Rakúšania, Srbi, domáci Belgičania a Nemci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #slovenské volejbalistky