Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Signály zhora? Slovenský talizman ich odignoroval

Uplynulý polrok jej priniesol viac trápenia ako radosti. Keď sa Jaroslava Pencová konečne vystrábila zo septembrovej operácie ramena, dohodla sa v januári na zmluve s poľským tímom Bielsko-Biala.

27.02.2017 20:04
Jaroslava Pencová Foto: ,
Jaroslava Pencová.
debata

Na štart v drese nového zamestnávateľa si však musela počkať. Slovenskú volejbalistku nepustilo na palubovku znovu zranenie – tentoraz natrhnutý sval.

„Priznávam, v tých chvíľach som už premýšľala nad kadečím. Uvažovala som, či mi niekto zhora nechce naznačiť, aby som už s volejbalom skončila,“ hovorí rodáčka z Bratislavy.

Vyrovnaný rekord

Na taký krok by však bolo priskoro. Pencová má stále len 26 rokov a skvele rozbehnutú kariéru. Na Slovensku nemá výraznú konkurenciu. Nie div, že včera si kapitánka reprezentácie prevzala po štvrtý raz v rade ocenenie pre najlepšiu volejbalistku roka. Vyrovnala tak rekord Adriany Marčekovej, ktorá v tradičnej ankete uspela v rokoch 1999 – 2002.

„Tento úspech prišiel v najsprávnejšej chvíli. Keď mi zatelefonovali ľudia zo zväzu, že som zvíťazila, pomohlo mi to po psychickej stránke. Po zdravotných problémoch a trápení som znovu našla motiváciu a povzbudenie do tvrdej práce,“ vraví Pencová.

Skúsená blokárka má za sebou rok ako na hojdačke. Jeho prvú polovicu strávila v Azerbajdžane. Lokomotivu Baku pomohla k postupu do play off prestížnej Ligy majstrov, v domácej súťaži jej vešali na krk bronzovú medailu.

„Bolo to zvláštne. V Azerbajdžane platí pravidlo, že na ihrisku musí byť minimálne jedna domáca volejbalistka. Išlo o blokárku, ktorá sa však zranila. Preto sme museli vo vyraďovacej časti zaradiť do zostavy azerbajdžanskú nahrávačku. Pri všetkej úcte, jej kvality neboli ani zďaleka na úrovni, akú dosahovala prvá nahrávačka – legionárka z Turecka. Aj tento fakt sa podpísal pod to, že sme napokon nepostúpili do finále. Každopádne, aj bronz poteší,“ tvrdí 191 centimetrov vysoká Pencová.

K úspechu bola blízko aj v reprezentačnom drese. Slovenky sa v boji o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy predrali do baráže, no v nej nestačili na favorizované Češky. „Potešilo nás aspoň premiérové účinkovanie v Európskej lige, postúpili sme v nej do finále. Kolektív bol výborný, je prísľubom do budúcnosti,“ myslí si opora národného tímu.

K postupu pomôže len zázrak

Aké očakávania má od seba v aktuálnom roku?

„Čo sa týka reprezentácie, musel by sa stať zázrak, aby sme postúpili na svetový šampionát. Naši súperi patria k tomu najlepšiemu, čo súčasný volejbal ponúka. Pre nás budú kvalifikačné zápasy veľkou školou, môžeme sa mnohé naučiť,“ díva sa Pencová na šance realisticky. Zverenky Mareka Rojka (33. vo svetovom rebríčku) sa v B-skupine stretnú so Srbskom (3.), Poľskom (22.), Českom (25.), Cyprom (44.) a Islandom (97.).

Do Japonska pocestuje len víťaz skupiny, druhý tím postúpi do tretieho kola kvalifikácie. Pre ostatných sa boj o šampionát končí.

O čosi pozitívnejšie vyhliadky má Pencová na klubovej úrovni. „V Poľsku sa chcem rozohrať. Viete, Bielsko-Biala nemá tím s majstrovskými ambíciami. Preto nie som pod tlakom, môžem sa sústrediť na seba a dať sa zdravotne do poriadku. Verím, že znovu nájdem aj formu spred niekoľkých mesiacov a v lete dostanem ponuku z kvalitného klubu,“ hovorí Pencová o najbližších plánoch.

Zdá sa, že do hernej pohody sa už dostáva. Veď odkedy nastupuje slovenský talizman v základnej zostave poľského družstva, ešte v lige nenašlo premožiteľa. V troch zápasoch si pripísalo tri víťazstvá. „Teším sa z toho. V tíme zrejme niečo nefungovalo, nebolo dobre nastavené. Verím, že aj vďaka mne sme našli správnu cestu,“ zakončila s nádejou v hlase Pencová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslava Pencová