Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejková sa Orenburgu v play off neobáva. Iba cesty tam

V nedeľu predpoludním ju v Bratislave dekorovali ako najlepšiu slovenskú trénerku a po slávnosti autom upaľovala do Brna, kde na jej tím ZVVZ USK Praha čakal popoludní súboj českej ženskej basketbalovej súťaže proti MK Technic Brno.

21.02.2017 13:25
Natália Hejková Foto: ,
Natália Hejková.
debata

Hostky ho vyhrali o 65 bodov. „Každý náš tréning je lepší ako zápas v lige. Počas nich sa modlíme, aby sa nám nezranila nejaká hráčka. V uplynulej sezóne sme hrali iba zápasy vonku, teraz aj doma. Riešime to nejako tak, že polovicu družstva necháme doma a so sebou berieme zväčša mladé hráčky. Aspoň získavajú hernú prax,“ vraví Natália Hejková, ktorá vedie majstrovský ZVVZ USK od novembra 2012. Vlani predĺžila kontrakt s klubom až do roku 2019. „Keď mi predostreli ponuku na tri roky, zostala som v šoku. Skutočne som si myslela, že sa pomýlili. Zobrala som to však tak, že je to odmena za odvedenú prácu,“ podotkla.

Pod vedením 62-ročnej žilinskej rodáčky sa pražský klub napevno usadil v najužšej európskej špičke. Prestížnu Euroligu v roku 2015 doma na záverečnom turnaji Final Four dokonca vyhral, vlani v Istanbule obsadil 4. priečku. A v tomto ročníku si už znova v predstihu zabezpečil účasť v play off. Vstúpi doň ako tretí tím základnej A-skupiny, takže v marcovej vyraďovačke hranej na dve víťazstvá narazí na druhé družstvo z „béčka“ Nadeždu Orenburg. „Nemohla som dopredu povedať, že chcem práve tretie miesto za Kurskom a Fenerbahce Istanbul, že oň ideme bojovať, lebo by mi to každý vyčítal. Som však rada, že to takto vyšlo, lebo aj v predošlých sezónach nám toto umiestnenie po základnej časti prialo,“ pripomenula Hejková. Zo súpera nemá obavy, cesta pod koše Nadeždy je pre ňu najväčším strašiakom. Mesto leží takmer 1500 km juhovýchodne od Moskvy a 150 km severne od hraníc s Kazachstanom.

„Presun tam je nepríjemný. Časový posun, prestup v Moskve. Našťastie sme našli taký let, ktorý celkovo trvá len sedem hodín. Nechcem si však predstaviť, že by sme tam náhodou museli ísť dvakrát,“ skonštatovala Hejková, ktorá má s ruským basketbalom z minulosti bohaté skúsenosti a verí, že ich znova uplatní. „V Orenburgu sa nehrá najlepšie. Teraz však majú mladý tím, a tak je otázne, ako zvládne play off. Z tohto pohľadu je výhoda hrať prvý zápas vonku. My nemusíme, oni musia. Ten imperatív môže byť pre domáce hráčky zväzujúci, lebo potom cestujú k nám,“ pripomína. Orenburg napríklad podľahol doma poľským Polkowiciam, najslabšiemu družstvu vo svojej euroligovej skupine. „Pravdepodobne to domáci vtedy podcenili a mali aj nejaké zranené hráčky,“ podotkla. Ak Hejková v prvom kole play off uspeje, už celkovo dvanástykrát v kariére sa predstaví vo Final Four Euroligy. Usporiada ho tradične jeden zo zostávajúcich štyroch klubov v súťaži. „Všetci s hrôzou dúfajú, aby záverečný turnaj nehostil Kursk alebo Orenburg. Je však veľmi pravdepodobné, že sa uskutoční práve v jednom z týchto ‚strašidelných‘ ruských miest. Neviem, ako to vyrieši strešná federácia, keďže v týchto oblastiach sú problémy s kvalitnými hotelmi,“ doplnila Natália Hejková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Hejková #USK Praha