Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jao Ming si podmanil NBA. V Houstone jeho jedenástku vyvesili pod strop

Čínsky basketbalový pionier v NBA Jao Ming sa po septembrovom uvedení do Naismithovej siene slávy dočkal ďalšej veľkej pocty. Houston Rockets v piatok počas slávnostnej ceremónie v prestávke stretnutia proti Chicagu vytiahli pod strechu jedenástku, ktorú 229 cm vysoký pivot nosil na drese počas celej svojej kariéry v NBA.

04.02.2017 12:00
Yao Ming Foto: ,
Dres čínskej hviezdy s číslom 11 pod strechou arény v Houstone.
debata
Dres čínskej hviezdy s číslom 11 pod strechou... Foto: SITA/AP, Eric Christian Smith
Yao Ming Dres čínskej hviezdy s číslom 11 pod strechou arény v Houstone.

Tridsaťšesťročný šanghajský rodák odohral za „rakety“ pre zdravotné problémy len 486 stretnutí s priemermi 19 bodov a 9,2 doskoku na zápas, ale má nezastupiteľné miesto pri popularizácii súťaže v najľudnatejšej krajine sveta a na Ďalekom východe.

„Nevedel som, čo od NBA očakávať,“ zaspomínal si na situáciu po drafte 2002, keď po ňom Rockets siahli z prvého miesta. „Túžil som len hrať basketbal proti najlepším hráčom sveta. Chcel som si zaslúžiť miesto na tejto palubovke.“

Ázijský obor sa stal šiestym hráčom klubovej histórie s vyradeným číslom, pred ním sa takej pocty dočkali Clyde Drexler (č. 22), Moses Malone (24), Calvin Murphy (23), Hakeem Olajuwon (34) a Rudy Tomjanovich (45).

Fanúšik v hľadisku v Houstone pred slávnostným... Foto: SITA/AP
Yao Ming Fanúšik v hľadisku v Houstone pred slávnostným ceremoniálom.
debata chyba
Viac na túto tému: #Jao Ming