Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi unikajú svetu. Lámu rekordy v hľadisku i na ihrisku

Minulý rok sa zdalo, že Francúzi uvoľnujú trón v európskej i svetovej hádzanej. Najprv na ME neobhájili titul, na šampionáte v Poľsku podľahli nielen domácim reprezentantom, ale potom aj Nórom a skončili až na piatom mieste.

30.01.2017 19:20
hádzaná, Francúzsko Foto: ,
Radosť zlatých francúzskych hádzanárov.
debata

Ani v lete na olymiáde v Riu de Janeiro sa im nepodarilo vrátiť na najvyšší stupienok. Dostali sa síce až do finále, ale v ňom prehrali s Dánmi (a predtým v skupine aj s Chorvátmi). V uplynulých dvoch týždňoch si však opäť počínali suverénne. Dokonale využili domáce prostredie a získali šiesty titul majstrov sveta. Zverenci trénerov Didier Dinart – Guillaume Gille vyhrali v turnaji všetkých deväť stretnutí.

Bez prehry bolo aj Československo

Mimochodom, pred päťdesiatimi rokmi sa podobný kúsok podaril aj československým hádzanárom, ktorí získali vo Švédsku 1967 titul majstrov sveta bez jediného zaváhania. Len deväť krajín z doterajších 25 svetových šampionátov sa tešilo zo zlatých medailí. Československu patrí v historickom rebríčku ôsma priečka (1–2–2), ale nasledovníci slávnej tradície sa v posledných rokoch trápia a v tohtoročnom finálovom turnaji neštartovali ani českí a ani slovenskí hádzanári.

Reprezentanti Galského kohúta sú rekordérmi, obhájili pozíciu najúspešnejšej krajiny v tomto športe a unikajú svetu. Po štyri tituly majú Švédi a Rumuni. Francúzi sa doťahujú na Švédov aj v počte cenných kovov z MS – teraz získali desiatu medailu (6–1–3), severania ich majú vo svojej zbierke jedenásť (4–3–4).

„Vyrovnali sme sa našim legendám z minulosti, ktoré nás vždy motivovali. Sme na to hrdí,“ žiaril po finálovom stretnutí Nikola Karabatic, jedna z najväčších hviezd súčasného francúzskeho výberu. Vo finále, v ktorom domáci zdolali Nórsko 33:26, bol najlepším strelcom so šiestimi gólmi (celkovo ich dal v turnaji 31).

Prvú medailu majú Nóri i Slovinci

Francúzov hnala vo finále k šiestemu triumfu vypredaná v parížska AccorHotels Arene, v ktorej bolo bezmála 16-tisíc divákov. Nóri začali výborne a v prvom polčase viedli aj o tri góly. Až pred prestávkou domáci otočili skóre a po nej už dominovali. Ich súper sa však stal najväčšou senzáciou turnaja, hoci už pred rokom na ME v Poľsku naznačili vzostup a skončili po prehre v stretnutí o bronz na štvrtej priečke.

Nórski hádzanári získali vôbec prvú medailu na šampionáte, na MS bolo doteraz ich maximom 6. miesto, aj to ešte z roku 1958. Tím trénera Christiana Bergeho sa vo Francúzsku predstavil len vďaka voľnej karte, v play-off kvalifikácie pôvodne nepostúpil cez Slovincov. Nóri prehrali v turnaji dva razy – v oboch prípadoch s Francúzmi (prvý raz v skupine 28:31).

Spokojní môžu byť aj Slovinci, ktorí vyhrali stratený boj o bronz s Chorvátskom a prvý raz na MS im zavesili na krk medailu. Zverenci trénera Veselina Vujoviča sa postarali o senzačný obrat, pretože ešte v 40. minúte prehrávali o osem gólov (16:24) a ani desať minút pred koncom nič nenasvedčovalo, že Chorvátov zdolajú (31:30). Prehrávali o šesť gólov (21:27).

Najviac divákov na zápase Francúzsko – Island

>Šampionát priniesol aj divácky rekord. Osemfinálový zápas Francúzsko – Island (31:25) videlo v Lille 28 010 divákov, čo je najvyššia návšteva v histórii svetových šampionátov. Dejiskom súboja bol futbalový štadión, ktorý je domovským stánkom francúzskeho prvoligového tímu Olympique Lille.

Na štadióne Pierra Mauroya odohrali v lete minulého roka aj zápasy finálového turnaja ME vo futbale. Dva razy sa na ňom predstavili aj Slováci – najprv proti Rusku vybojovali prvé a jediné víťazstvo v turnaji i na ME vôbec v samostatnej histórii (2:1). Na rovnakom ihrisku potom podľahli v osemfinále Nemcom (0:3).

Doterajší rekord hádzanárskych MS držalo finále v roku 1999 v egyptskej Káhire, v ktorom Švédsko zdolalo Rusko 25:24 pred 25-tisíc divákmi. Svetovým hádzanárskym maximom naďalej zostala návšteva 44 189 divákov na futbalovom štadióne vo Frankfurte nad Mohanom na bundesligovom súboji Rhein-Neckar Löwen – HSV Hamburg (28:26) v roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná