Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalisti splnili cieľ, ale vrchol nedosiahli

Bolo to dvadsať rokov nekonečného čakania. Slovenský futbal si odtrpel svoje, kým získal právo premiérového štartu na európskom šampionáte. Päť pokusov mu nevyšlo, naplno zabrali jeho reprezentanti až na šiesty. Tento rok v júni si prvý raz zahrali na najsledovanejšom futbalovom turnaji starého kontinentu.

31.12.2016 20:00
FUTBAL-ME: Slovensko - Rusko Foto: ,
Radosť najlepšieho slovenského futbalistu Mareka Hamšíka z gólu v ruskej sieti.
debata

Mnohí v tom videli zaujímavú symboliku. Presne štyridsať rokov predtým vybojovalo Československo jeden zo svojich najväčších úspechov v športovej histórii. Ježkovo a Venglošovo mužstvo sa stalo majstrom Európy a vo finále s Nemeckom v Belehrade nastúpilo v základnej zostave osem Slovákov. O podobnom triumfe môžu ich nasledovníci len snívať.

O postupe z kvalifikačnej skupiny, v ktorej narazili Slováci na suveréna uplynulých rokov Španielov a nepríjemný tím Ukrajiny, rozhodli už rok predtým. Ba pevné základy úspechu stavali ešte na jeseň roku 2014, keď v úvode kvalifikácie excelovali. Vyhrali prvých šesť stretnutí skupiny, nenašli premožiteľa až do septembra nasledujúceho roka.

Najmä ich kvalifikačný štart bol famózny – najprv si priviezli tri body z Ukrajiny a potom ich získali aj v Žiline so Španielskom. Cesta na premiérový šampionát do Francúzska bola otvorená. „Na šampionáte bude naša pozícia ťažká, ale máme dobré mužstvo, ktoré podľa mňa ešte svoj vrchol nedosiahlo. Bol by som šťastný, keby sa mu to podarilo vo Francúzsku,“ vyhlásil tréner Ján Kozák pred odchodom na šampionát. Stal sa prvým Slovákom, ktorý sa zúčastnil na majstrovstvách Európy ako hráč (1980) a potom aj ako tréner (2016).

Táto túžba sa šesťdesiatdva­ročnému rodákovi z Matejoviec pri Hornáde úplne nesplnila. Výsledkovo bol jeho tím na šampionáte roka vcelku úspešný. Aj keď zo štyroch zápasov vyhral jediný, postupom zo skupiny do osemfinále splnil svoj cieľ. Ale herne to nebol jeho vrchol.

Slováci v premiére neudržali remízu

V B-skupine šampionátu prihral žreb slovenskému tímu Wales, Rusko a Anglicko.

Za favorita skupiny považoval slovenský kouč Angličanov. „Disponujú širokým kádrom kvalitných hráčov,“ hodnotil. „Ostatné tri mužstvá v skupine sú veľmi vyrovnané. Rusko, Wales i my máme svoju kvalitu a medzi týmito výbermi neočakávam veľké výkonnostné rozdiely,“ hodnotil Kozák. Slovenský tím cestoval do Francúzska posmelený poslednými výsledkami v príprave. Ťahal osem zápasov bez prehry. A hoci v generálke nestrelili na plnom trnavskom štadióne na začiatku júna gól Severným Írom (0 : 0), niekoľko dní predtým sa postaral o senzáciu, keď zdolal aktuálnych majstrov sveta Nemcov na ich pôde v Augsburgu (3 : 1).

Výprava si rozložila svoj tábor vo francúzskom kúpeľnom mestečku Vichy a odtiaľ vyrážala na stretnutia po celej krajine. Prvá jej cesta viedla do Bordeaux, kde si 11. júna mužstvo odkrútilo historickú premiéru na kontinentálnych majstrovstvách. V nej si zmerali sily dvaja nováčikovia šampionátu. Proti Kozákovým zverencom sa postavil Wales.

Duda strieľa v stretnutí s Walesom historický... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
slovensko wales duda ME 2016 futbal Duda strieľa v stretnutí s Walesom historický prvý gól slovenských futbalistov na európskom šampionáte.

Slováci stretnutie prehrali 1 : 2 a nielen ich tréner, ale aj samotní hráči hovorili po ňom o „zbytočnej prehre“. Mladý Duda strelil prvý gól Slovenska na ME, ktorý znamenal vyrovnanie, ale Slováci už ďalší presný zásah nepridali, ba neudržali ani remízu. Deväť minút pred koncom inkasovali.

„Strelil som síce gól, ale nemôžem byť spokojný, lebo nám nestačil ani na bod,“ skonštatoval sklamaný Ondrej Duda.

Kozáčikov výkon roka – proti Anglicku

Kozákovi zverenci museli zachraňovať situáciu vo dvoch ďalších zápasoch so súpermi, ktorí sa pôvodne považovali za favoritov na šampionáte, ale napokon prepadli. Rusi boli na tom ešte horšie ako Angličania. Reprezentanti krajiny, ktorá bude už o rok a pol organizovať svetový šampionát, získali len bod a podľahli aj Slovákom.

Tí práve proti nim podali najlepší výkon v turnaji a dvoma krásnymi gólmi (Weiss a Hamšík) vybojovali vo Francúzsku jedinú výhru. „Teraz je všetko otvorené, naša šanca žije a pootvorili sme si dvere do osemfinále,“ vravel Marek Hamšík.

Aby ich otvorili dokorán, potrebovali získať v poslednom stretnutí v skupine aspoň bod s Anglickom. Túto úlohu slovenskí futbalisti splnili, hoci sa v zápase takmer celý čas bránili. Príkladne a obetavo bojovali, odolávali tlaku súpera a s odretými ušami udržali bezgólový stav až do konca. S Angličanmi vybojovali vôbec prvý bod v histórii vzájomných súbojov.

Aj tento výsledok im stačil na postup z tretieho miesta do vytúženého osemfinále, ale tréner Kozák sám priznal, že to „nebola ani naša a ani pekná hra“. Vyznamenal sa najmä brankár Kozáčik, ktorý podal svoj výkon roka. Právom ho vyhlásili za hráča stretnutia.

Jasný zápas s majstrami sveta

Slovenský tím chytil v osemfinále silného súpera – aktuálnych majstrov sveta Nemcov. Hráči síce tvrdili, že si proti favoritovi trúfajú a urobia maximum pre úspech, ale nakoniec to bola úplne hladká záležitosť.

Oba tímy mali ešte v živej pamäti vzájomný prípravný zápas, ktorý sa uskutočnil pred necelým mesiacom. Slováci v ňom nachytali domáci tím, ale vo Francúzsku im to veľmi nepomohlo. Súper si tentoraz dal pozor a nepripustil ani náznak prekvapenia.

Od Slovákov sa čakal húževnatejší odpor. Už v 8. minúte však inkasovali a Nemci nemuseli napokon zapínať ani na najvyššie obrátky, aby si bezpečne postrážili postup do štvrťfinále. A to ešte v 13. minúte zneškodnil Kozáčik penaltu. Mohol to byť pozitívny moment na zmenu, ale nestalo sa. „Nemecké mužstvo už bolo rozbehnuté a počas celého zápasu dominovalo. Už len veľmi ťažko sme mohli eliminovať jeho silu,“ domnieval sa po stretnutí Kozák.

V základnej zostave dal nečakane šancu aj mladému Škriniarovi, opore výberu do 21 rokov. Nesklamal, hráč Sampdorie Janov patril k slovenským objavom v tomto roku. Ukázalo sa, že Kozák môže s ním rátať už aj do najťažších zápasov.

Mladý slovenský reprezentant Milan Škriniar... Foto: SITA, Michel Spingler
ME 2016 futbal slovensko škriniar Mladý slovenský reprezentant Milan Škriniar (vľavo) v súboji s Nemcom Mesut Ozil v osemfinále ME.

Mladík označil stretnutie za svoje najvýznamnejšie v dovtedajšej kariére. „Hralo sa mi celkom dobre, ale prehrali sme, takže môj výkon nič neznamená. Vždy sa dá dosiahnuť viac, hrať lepšie. Verím, že to bude dobrý odrazový mostík do mojej ďalšej kariéry,“ vyhlásil Milan Škriniar po rozlúčke so šampionátom.

Fakty do slovenskej futbalovej histórie

  • Ján Kozák sa stal prvým Slovákom, ktorý sa predstavil na ME ako hráč i ako tréner.
  • Ondrej Duda strelil prvý historický slovenský gól na šampionáte – prekonal waleského brankára Warda.
  • Šiesti hráči odohrali na ME plný počet minút (360) – Kozáčik, Pekarík, Škrtel, Ďurica, Kucka a Hamšík.

Zápasy slovenského tímu na ME 2016

  • Slovensko – Wales 1 : 2. Kozák: „Súper nebol lepší, ale šťastnejší. Tomuto stretnutiu by viac svedčala remíza.“
  • Slovensko – Rusko 2 : 1. Kozák: „Hráči zápas odmakali, hrali v ňom tak, ako sa v takomto stretnutí má hrať.“
  • Slovensko – Anglicko 0 : 0. Kozák: „Uhrali sme bod na ME s Anglickom. To je najväčšie plus tohto zápasu.“
  • Slovensko – Nemecko 0 : 3. Kozák: „Naše mužstvo ukázalo dosť úsilia, ale nestačilo to, aby sme súperovi skomplikovali situáciu.“

Slováci zarobili 11 miliónov eur

Slovenský tím zarobil na ME 11 miliónov eur. Osem získal zväz za postup tímu do Francúzska, milión si pripísal za výhru nad Ruskom, 500-tisíc za remízu s Anglickom a jeden a pol milióna za postup do osemfinále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ME 2016 vo futbale #Ročenka Pravdy 2016