Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci o MS 2018 v prijateľnej skupine, Slovenky v ťažkej

Slovenskí volejbaloví reprezentanti majú solídnu šancu prvýkrát v histórii preniknúť na majstrovstvá sveta.

26.10.2016 16:48
Volejbal, Ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata

Zverenci trénera Miroslava Palguta počas stredajšieho žrebu v sídle Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) v Luxemburgu spoznali svojich súperov v budúcoročnej II. fáze (23. – 28. mája 2017) európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Talianska a Bulharska. Slováci si v B-skupine zmerajú sily s domácimi Holanďanmi, ďalej s Grékmi, Rakúšanmi, Luxemburčanmi a Moldavcami.

Istotu účasti na najbližších MS volejbalistov majú reprezentácie hostiteľských krajín (Taliansko, Bulharsko) a obhajca prvenstva Poľsko. Pre Európu vyhradili sedem ďalších miesteniek, o ktoré zabojuje 39 národných mužstiev. Po I. fáze kvalifikácie, v ktorej sa predstavili len tzv. „malé krajiny“, sa ostatní vrátane Slovákov zapoja v II. fáze.

Vzniklo šesť skupín po šesť tímov, ktoré odohrajú systémom každý s každým a víťaz získa miestenku na MS. Šesť mužstiev na druhých priečkach prenikne na jediný turnaj záverečnej III. fázy eliminácie (15. – 20. augusta 2017), z ktorého postúpi na MS len víťaz.

„V každom prípade je to veľmi potešiteľný žreb. V našej skupine je to otvorené, je to veľká príležitosť. Netreba nič podceniť, to platí pre všetkých súperov, no sú to tímy, ktoré sú zdolateľné,“ povedal v stredu asistent trénera mužskej reprezentácie SR Andrej Kravárik a pokračoval:

„Holandsko má svoju kvalitu už dlhé roky. Na súboje v tejto skupine sa veľmi teším. Verím, že aj chlapci si uvedomujú, že je to ďalšia možnosť ukázať sa. Šanca na historický postup na MS je veľká. Budeme sa o to všetci snažiť; urobíme maximum, aby sme sa tam dostali a spravili ten dôležitý krok pre zviditeľnenie volejbalu.“ Kravárik dlhé roky pôsobil v Grécku ako hráč aj tréner:

„Na jednej strane ma teší, že sa opäť stretnem s bývalými kolegami, aj keď v inej pozícii a situácii. Dlhé roky som v Grécku pôsobil, môže to byť pre nás plus, budeme mať nejaké informácie o hráčoch. V každom zápase bude potrebné odovzdať maximum, ak sa nám to podarí, verím, že uspejeme. Poviem to takto: verím v postup,“ uzavrel Andrej Kravárik.

Hlavný tréner národného mužstva Miroslav Palgut pre web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) poznamenal: „Skupina je silná, ale prijateľná. Favoritom sú Holanďania, ktorí majú navyše výhodu domáceho prostredia. Stretli sme sa s nimi vo Svetovej lige. Aj keď sme nevyhrali ani jeden zápas, verím, že keď budeme v najsilnejšom zložení, máme šancu. Nepríjemní budú určite aj Gréci, ktorí ale už nie sú takí silní ako v minulosti. Rakúšania majú dvoch – troch hráčov v silných zahraničných ligách, ale inak je to súper, ktorého musíme zdolať, ak chceme pomýšľať na úspech. To isté platí aj o Luxembursku a Moldavsku. Do začiatku kvalifikácie je ešte veľa času, ale súperov budeme postupne mapovať a zbierať informácie.“

Svoje súperky v II. fáze kvalifikácie o postup na MS 2018 do Japonska už poznajú aj Slovenky. V rovnakom termíne ako muži budú tiež v B-skupine čeliť domácim Poľkám, ďalej Srbkám, Češkám, Cyperčankám a Islanďankám. Svetový šampionát volejbalistiek v Japonsku ponúka európskym výberom osem miesteniek, obhajkyňami sú Američanky.

O účasť na záverečnom turnaji bude v rámci CEV bojovať 42 krajín. Formát kvalifikácie je prakticky totožný s elimináciou mužov. Päť turnajov II. fázy (s výnimkou „slovenského“) sa uskutoční v termíne 30. mája – 4. júna 2017, turnaj záverečnej III. fázy odohrajú 22. – 27. augusta 2017. Keďže je k dispozícii jedna miestenka navyše oproti mužom, z augustového podujatia prenikne na MS aj druhý v poradí. Informoval web CEV. Slovenky rovnako ako Slováci na MS ešte neštartovali.

„Naša reprezentácia zažije na tomto turnaji na vlastnej koži najvyššiu úroveň svetového volejbalu. Pre hráčky a celé družstvo to bude obrovská skúsenosť. Zloženie skupiny je veľmi silné, ale žreb treba prijať. V každom prípade odohráme päť kvalitných medzinárodných súťažných zápasov, čo naše družstvo veľmi potrebuje,“ povedal pre web SVF kouč slovenskej ženskej reprezentácie Marek Rojko.

Zloženie skupín II. fázy – kvalifikácie volejbalistov

  • A-skupina: Francúzsko (hostiteľ), Nemecko, Turecko, Ukrajina, Azerbajdžan, Island
  • B-skupina: Holandsko (hostiteľ), SLOVENSKO, Grécko, Rakúsko, Luxembursko, Moldavsko
  • C-skupina: Slovinsko (hostiteľ), Belgicko, Portugalsko, Lotyšsko, Izrael, Gruzínsko
  • D-skupina: Estónsko (hostiteľ), Rusko, Čierna Hora, Rumunsko, Maďarsko, Kosovo
  • E-skupina: Chorvátsko (hostiteľ), Srbsko, Bielorusko, Dánsko, Švajčiarsko, Nórsko
  • F-skupina: Česko (hostiteľ), Fínsko, Španielsko, Švédsko, Cyprus, Severné Írsko

Zloženie skupín II. fázy – kvalifikácie volejbalistiek

  • A-skupina: Chorvátsko (hostiteľ), Rusko, Maďarsko, Grécko, Rakúsko, Gruzínsko
  • B-skupina: Poľsko (hostiteľ), Srbsko, Česko, SLOVENSKO, Cyprus, Island
  • C-skupina: Bulharsko (hostiteľ), Turecko, Rumunsko, Švajčiarsko, Čierna Hora, Kosovo
  • D-skupina: Belgicko (hostiteľ), Taliansko, Bielorusko, Španielsko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina
  • E-skupina: Azerbajdžan (hostiteľ), Holandsko, Izrael, Ukrajina, Dánsko, Nórsko
  • F-skupina: Portugalsko (hostiteľ), Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Slovinsko, Estónsko
debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal