Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Curryho doplnil Durant, aby zosadili Kráľa Jamesa

Už bez legendárnych osobností Kobeho Bryanta, Tima Duncana či Kevina Garnetta, no s množstvom zaujímavých zmien v kádroch a v znamení boja Golden State proti ostatným.

25.10.2016 11:00
Stephen Curry Foto: ,
Spokojný Stephen Curry z Golden State Warriors.
debata

Tromi zápasmi, v ktorých sa objavia obaja finalisti minulej sezóny, odštartuje dnes v noci 71. ročník zámorskej NBA. Šampióni z Clevelandu privítajú doma New York, Golden State začne v hlavnom šlágri večera so San Antoniom a o tretí duel sa postarajú Portland s Utahom.

Hlavnou udalosťou basketbalového leta bol v zámorí okrem olympijského turnaja v Riu príchod Kevina Duranta z Oklahomy do Golden State. Jeden z najlepších hráčov na svete, dvojnásobný olympijský šampión, štvornásobný najlepší strelec NBA a najužitočnejší hráč sezóny 2013/14 ešte vystužil nabitý káder Warriors. Golden State boli už vlani takmer nezdolateľní, keď 73 víťazstvami v základnej časti utvorili rekord súťaže.

Líder Warriors Stephen Curry bol na nezastavenie, nastrieľal rekordných 402 trojok a mnohé z nich bez mihnutia brvou z obrovskej diaľky, ako by to bola najprirodzenejšia vec na svete. Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý strieľal v sezóne s viac ako 50-percentou úspešnosťou z hry, 40-percentnou za tri body a 90-percentnou z hranice trestného hodu. Zaslúžene obhájil pozíciu najužitočnejšieho hráča ligy, na prvé miesto ho nominovali všetci hlasujúci.

V play off to však už nešlo tak hladko ako v základnej časti. V konferenčnom finále mali Warriors namále, prehrávali 1:3 na zápasy s Oklahomou, no náročnú situáciu zvládli. Vo finále však nakoniec podľahli LeBronom Jamesom vedenému Clevelandu 3:4 na zápasy, hoci viedli 3:1. Aj preto sa vedenie klubu rozhodlo hviezdny káder (okrem Curryho aj Klay Thompson a Draymond Green) ešte posilniť o ďalšiu superstar.

„Spolu s mojím agentom sme sledovali finálový zápas číslo sedem. Vravel mi, že nie je žiadna šanca, aby som v lete prestúpil práve do Warriors. Reagoval som ako malé dieťa. Neustále som mu opakoval, že veľmi túžim zahrať si basketbal s týmito chlapcami – behať hore-dole, strieľať otvorené trojky a vnikať pod kôš cez rozhodenú obranu súpera. No a keď Golden State finále prehralo, bol môj príchod každým dňom viac a viac reálny,“ priznal Durant na tlačovej besede pred štartom ligy.

Zároveň si stále pochvaľuje spoluhráčov a najmä to, že hrajú nesebecký, kolektívny basketbal. Podľa mnohých je to jasný odkaz bývalému spoluhráčovi z Oklahomy Russellovi Westbrookovi.

„Je to krásne, že má takých skvelých spoluhráčov. No nezaujíma ma to. Musím sa starať o náš tím a mojich chlapcov. Som unavený neustále hovoriť o Durantovi,“ reagoval podráždene jeden z kandidátov na najlepšieho strelca budúcej sezóny. Podľa viacerých odborníkov môže dokonca atakovať sezónne triple-double (dvojciferný počet bodov, doskokov a asistencií na zápas).

Hoci sa najviac hovorí o Golden State, najvyššie ciele má pochopiteľne aj obhajca trofeje z Clevelandu. Výhodou Cavaliers je, že v Západnej konferencii je oveľa väčší pretlak kvality, zatiaľ čo na Východe je Cleveland jednoznačný favorit.

„Jeden titul nás neuspokojí. Chceme hrať ešte lepšie, vyhrať čo najviac zápasov a znova získať trofej. Do Clevelandu som sa vrátil, aby som preň vybojoval oveľa viac. Viem, že tu mám všetky potrebné ingrediencie, aby sme to spoločne dokázali,“ naznačuje Kráľ James, ako znie prezývka LeBrona Jamesa.

Do boja o titul sa chcú opäť vrátiť Spurs, i keď už bez legendárneho Tima Duncana, ktorý v lete ukončil svoju veľmi úspešnú kariéru. V zostave ho nahradil skúsený Španiel Pau Gasol. Najvyššie ambície majú aj Los Angeles Clippers, Chicago či Toronto. Zaujímavé bude určite sledovať aj to, ako bude vyzerať hra Los Angeles Lakers bez Kobeho Bryanta – po dvadsiatich rokoch. Pre slovenských basketbalových fanúšikov môže byť lákadlo aj príchod Čecha Tomáša Satoranského do Washingtonu, kde by mal dostávať nemalý priestor na palubovke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA