Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalisti postúpili na ME, ženy v baráži proti Česku

Slovenskí volejbaloví reprezentanti postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy do Poľska.

25.09.2016 21:14
marek rojko, volejbal, Foto:
Tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie Marek Rojko.
debata

Slováci v nedeľu vo svojom záverečnom vystúpení zvíťazili jednoznačne 3:0 (16, 17, 14) nad domácimi Chorvátmi na druhom turnaji D-skupiny v Rovinji v rámci II. fázy kvalifikácie. Zverenci trénera Miroslava Palguta obsadili v konečnom poradí „déčka“ s 15 bodmi prvú priečku, čo im zabezpečilo priamy postup na kontinentálny šampionát. Do barážovej III. fázy, ktorá sa uskutoční začiatkom októbra, prenikli druhí v poradí Lotyši, ktorí vybojovali rovnako po päť víťazstiev a prehrali len raz. V prospech Slovákov rozhodol lepší pomer získaných a prehratých setov ako tretie kritérium.

Slovenskí volejbalisti sa na ME prebojovali šiestykrát v sérii a celkovo po deviaty raz. Najlepšie umiestnenie dosiahli na ME 2011, keď na podujatí v Rakúsku a Česku obsadili 5. priečku.

Kvalifikácia volejbalistov o postup na ME 2017 do Poľska – II. fáza – D-skupina – druhý turnaj – Rovinj (Chor.) – nedeľňajší výsledok:

Chorvátsko – Slovensko 0:3 (-16, –17, –14)
69 min, rozhodovali: Bernaola (Šp.) a Mezöffy (Maď.), 50 divákov Zostava a body SR: Skladaný 2, Paták 11, Ondrovič 8, Bencz 12, Chrtiansky 12, Kohút 5, libero Kubš (M. Mikula 3, Končal, Mlynarčík 2, Prešinský 1, Ludha)

Hlasy (zdroj: svf.sk):
Miroslav Palgut (tréner SR): „Pocity sú výborné, máme koniec reprezentačnej sezóny a nemusíme hrať ďalšie kvalifikačné zápasy. Sme radi, že sme uspeli. Základ sme položili na domácom turnaji, kde sme urobili deväť bodov. Ušiel nám jeden zápas (prehra 1:3 s Lotyšskom, pozn.), čo nás stálo trochu nervov. V tomto súboji sme však boli koncentrovaní, dobre sme podávali a držali sme pod kontrolou Chorvátov, ktorí už boli bez motivácie. Mali sme obmedzené možnosti tým, že niektorí hráči sú zranení, niektorí nemohli alebo nechceli reprezentovať. Verím, že zranení sa z toho vystrábia, mužstvo doplníme a budeme na tom ešte lepšie.“

Emanuel Kohút (blokár SR): „Nečakal som taký jednoznačný výsledok, ale chalani sa k tomu postavili zodpovedne. Zatlačili sme ich hneď od začiatku a oni sa potom ani veľmi nebránili. Duel možno vyzeral jednoducho, ale určite taký nebol. Toto sú tie najhoršie zápasy – tie, ktoré sa hrajú v komornej atmosfére pred piatimi divákmi; je to dosť zradné. Škoda tej jednej prehry. Po troch víťazných zápasoch v Poprade nastalo asi trochu uvoľnenie; potom sme sa dokázali k tej hre vrátiť, čo nám pomohlo uspieť v tejto kvalifikácii.“

Konečná tabuľka D-skupiny:

  1. Slovensko 6 5 1 16:4 15 – postup na ME 2017
  2. Lotyšsko 6 5 1 15:6 15 – účasť v barážovej III. fáze kvalifikácie
  3. Izrael 6 2 4 7:16 4
  4. Chorvátsko 6 0 6 6:18 2

Ženy čaká baráž

Slovenské volejbalové reprezentantky prenikli do barážovej III. fázy kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Azerbajdžanu a Gruzínska. Svoju účasť v baráži spečatili ziskom druhého setu vo svojom nedeľňajšom záverečnom vystúpení proti Portugalčankám na druhom turnaji D-skupiny v chorvátskom meste Rovinj v rámci II. fázy kvalifikácie. Slovenky napokon zvíťazili 3:1 (19, 14, –18, 17) a v tabuľkovom poradí „déčka“ obsadili druhú priečku, ktorá znamená baráž. Chorvátky ako suverénky D-skupiny si už v piatok zabezpečili priamy postup a účasť na kontinentálnom šampionáte 2017.

Zverenky Mareka Rojka získali v D-skupine 12 bodov s bilanciou 4 víťazstvá, 2 prehry. Súperom Slovenska v októbrovom barážovom dvojzápase (systémom doma – vonku v termíne 1. – 9. 10.) bude Česko, druhý tím F-skupiny. Slovenky odohrajú prvý súboj na palubovke svojich protivníčok a odvetu v Poprade.

Slovenské reprezentantky sa medzi európskou elitou predstavili naposledy v roku 2009 v Poľsku; záverečné turnaje ME v rokoch 2011, 2013 aj 2015 im tesne ušli.

Kvalifikácia volejbalistiek o postup na ME 2017 do Azerbajdžanu a Gruzínska – II. fáza – D-skupina – druhý turnaj – Rovinj (Chor.) – nedeľňajší výsledok:

Slovensko – Portugalsko 3:1 (19, 14, –18, 17) 97 min, rozhodovali: Markov (Rus.) a Koutsoulas (Gréc.), 50 divákov
Zostava a body SR: Koseková 5, Radosová 14, Hrončeková 10, Crkoňová 18, Drobňáková 12, Pencová 11, libero Valachová (Kuciaková, Dudová, Šmitalová 1, Salanciová)

Hlasy (zdroj: svf.sk):
Marek Rojko (tréner SR): „Som spokojný so splneným cieľom. Vedeli sme, že na Izrael a Portugalsko máme. Mrzí ma, že úvod bol veľmi nervózny. Na začiatku prvého setu som sa rozhodol družstvo upokojiť, potom sme to zvládli. Úvod tretieho setu bol ležérny, vo štvrtom dievčatá spozorneli a dohrali to tak, ako to malo byť. Silu Chorvátska musíme všetci prijať a pripravovať sa na baráž. Ideme do nej po tretí raz v sérii; družstvo nazbieralo v ostatných rokoch dosť skúseností. Zo zápasu vonku potrebujeme nejaký bod.“

Jaroslava Pencová (blokárka SR): „Hlavné je, že sme zvíťazili a ideme do baráže. To bol náš cieľ, splnili sme ho, aj keď nie po optimálnom výkone. Na začiatku bolo vidno, že sme nervózne, spravili sme veľa chýb. S Bieloruskami sme hrali v Európskej lige, ale majú teraz iné hráčky, tréneri nás určite na baráž pripravia.“

Tabuľka D-skupiny:

  1. Chorvátsko 5 5 0 15:0 15 – istý postup na ME
  2. Slovensko 6 4 2 12:10 12 – istá účasť v barážovej III. fáze kvalifikácie
  3. Portugalsko 6 2 4 8:13 6
  4. Izrael 5 0 5 3:15 0

Zostávajúci nedeľňajší program D-skupiny: Izrael – Chorvátsko (20.00)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská ženská volejbalová reprezentácia