Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rudež stavil na mladých. Čaká ich skúška v Podgorici

Po šesť a pol týždni tvrdej práce a piatich prípravných zápasoch (bilancia 3 - 2) sa pokúsia zúročiť natrénované v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.

31.08.2016 10:00
debata

Slovenskí basketbalisti vstúpia do boja o šampionát, ktorý sa uskutoční vo Fínsku, Izraeli, Rumunsku a Turecku, v stredu o 21.00 v Pod­gorici. Domáci výber Čiernej Hory je jednoznačným favoritom súboja a zároveň aj najvýraznejším ašpirantom na postup z F-skupiny. Na ME postúpia víťazi siedmich kvalifikačných skupín a štyri najlepšie mužstvá z druhých miest. Slováci sa medzi elitou v ére samostatnosti ešte nepredstavili.

„Mojím cieľom je, aby sme sa v obrane aj útoku zlepšovali z týždňa na týždeň, zo zápasu na zápas. Do každého stretnutia pôjdeme s tým, že chceme vyhrať a uvidíme, čo ten-ktorý súboj prinesie. Čiernohorci sa budú spoliehať na bojovnú hru, ktorú riadi výborný rozohrávač. Aby sme im mohli konkurovať, musíme pozbierať čo najviac doskokov v útoku aj obrane,“ tvrdí tréner slovenskej reprezentácie Ivan Rudež.

Chorvátsky kouč má k dispozícii omladené mužstvo. Najstarším mužom výberu a zároveň jediným tridsiatnikom je 33-ročný Srb so slovenským občianstvom Nenad Miloševič. Okrem tradičných mien ako sú Žiak, Jašš či Baťka sa v kvalifikácii predstaví aj 221 cm vysoký pivot Bojanovský a dvojica Belavý, Bachan, zhodne ročník 1995.

„Do prípravy sa zapojilo 18 hráčov a s konečnom podobou kádra som spokojný. Ideálnych hráčov si nevyberiete, rovnako ako ideálnu rodinu. Všetci sú však ochotní na sebe tvrdo pracovať a všetko robia so srdcom, čo je pre mňa najdôležitejšie. Naša idea je jednoznačne dať priestor mladším hráčom. Je len na nich aby to využili, nie len v národnom tíme, ale aj následne vo svojich kluboch,“ približuje Rudež.

Čo by mohla byť silná stránka slovenského tímu? „Verím, že ňou bude tímový duch. Chalani sa navzájom povzbudzujú a vytvárajú dobrú atmosféru. V obrane nás musí zdobiť bojovnosť o každú loptu. Sme celkom rýchli na oblúku a chlapci vedia dobre vnikať pod kôš, čím vytvárajú pozície pre pivotov aj strelcov,“ tvrdí Rudež.

Okrem Čiernej Hory sa Slováci stretnú v skupine s Gruzínskom a Albánskom. Gruzínci, ktorých privítajú už v sobotu v Bratislave, by sa mali s Čiernou Horou pobiť o prvú priečku. „Albánsko je zase súperom nášho rangu,“ naznačuje kouč.

Káder Slovenska

Rozohrávači: Tot (College of William & Mary/USA ), Miloševič (bez klubu), Krajčovič (Levice), Žiak (Košice).
Krídla: Baldovský (Košice), Jašš (Prievidza), Bilík (Inter), Belavý, Bachan (obaja Svit).
Pivoti: Körner (Prievidza), Baťka (Košice), Bojanovský (Wloclavek/Poľ.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Ivan Rudež