Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevydarený úvod mladých volejbalistiek. Podľahli tureckým rovesníčkam

Slovenské volejbalové reprezentantky do 19 rokov prehrali v Nitre s rovesníčkami z Turecka 1:3 na sety vo svojom prvom vystúpení na majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie (27. augusta - 4. septembra).

27.08.2016 22:58 , aktualizované: 23:43
Volejbal, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Zverenky trénerky Evy Kosekovej nesklamali, favoritovi podľahli po bojovnom výkone až v koncovkách. V nedeľu 28. augusta sa mladé Slovenky v rámci súbojov tejto základnej 1. skupiny stretnú s Francúzkami, začiatok je o 17.30 h. Druhá skupina, tiež za účasti šiestich krajín, sa hrá v maďarskom meste Györ. V roku 2012 obsadili volejbalistky SR „19“ v tureckej Ankare 9. miesto, predvlani sa neprebojovali na kontinentálny šampionát do Estónska a Fínska.

Dvaja najlepší z každej zo základných skupín preniknú do semifinále, družstvá na tretích a štvrtých priečkach budú bojovať o 5. – 8. miesto. Finálovú časť podujatia odohrajú v Nitre. Pre zvyšné štyri tímy sa turnaji skončí po ich účinkovaní v základnej skupine. Prvým kritériom pre určenie poradia v základných skupinách je počet dosiahnutých víťazstiev, následne počet získaných bodov, pomer získaných a prehratých setov, pomer získaných a prehratých lôpt a napokon výsledok vzájomného zápasu. Úradujúcimi európskymi šampiónkami tejto vekovej kategórie sú Srbky.

Slovensko – Turecko 1:3 (-18, –24, 23, –24)

  • 116 min, rozhodovali: Popovič (Chor.) a Bátkaiová-Katonová (Maď.), 200 divákov
  • Zostava SR: Sedláčková 1, Fričová 13, Körmendyová 1, Šunderlíková 13, Šepeľová 4, Cigániková 9, libero Španková (Ramajová 0, Zimová 1, Tereňová 0, Šimková 11, Adamovičová 2). Trénerka: Eva Koseková.

Úvod duelu bol vyrovnaný, Slovenky začali bojovne a viedli 7:5. Turecké volejbalistky potom pritlačili na servise a otočili na 13:10. Aj mladé Slovenky sa snažili tlačiť servisom, ale robili veľa chýb. Na druhom technickom timeoute už viedli favorizované Turkyne 16:11. Pri servise Šepeľovej znížili domáce volejbalistky na 16:20 a vykresali nádej na dramatickú koncovku. Turkyne však záver setu zvládli a vyhrali ho 25:18.

Druhý set bol na začiatku vyrovnaný, Slovenky viedli 8:7. Šepeľová po dlhej výmene upravila na 12:10 a keď sa presadila aj Šunderlíková, bolo 14:11. Turkyne však rýchlo vyrovnali na 14:14 a išlo sa odznova. V závere spravili turecké volejbalistky chybu v útoku, presadila sa Šunderlíková a po dobrom servise Sedláčkovej bolo 21:17 pre Slovenky. V závere viedli domáce volejbalistky 22:18, ale súperky vyrovnali na 22:22. Napriek tomu si slovenské hráčky vypracovali dva setbaly za stavu 24:22. Posledný krok k zisku setu sa im však nepodarilo spraviť a druhý set napokon vyhralo Turecko 26:24.

Do tretieho dejstva vstúpili lepšie turecké volejbalistky, ktoré povzbudené koncovkou druhého viedli 10:5. Slovenky bojovali a po útoku Šunderlíkovej, ese Adamovičovej a bloku Cigánikovej znížili na 12:14. V koncovke viedli Turkyne už 23:20, ale Slovenky predviedli skvelý obrat. Výborným servisom to podporila najskôr Cigániková, potom sa pridala Fričová, v poli čarovala liberka Španková a slovenské volejbalistky vyhrali tretí set 25:23.

V úvode štvrtého setu prehrávali Slovenky 6:9, ale otočili na 12:9, keď sa výborným servisom prezentovala Šimková. Turkyne však otočili na 14:13 vo svoj prospech a bojovalo sa o každú loptu. Slovenky hrali veľmi obetavo, vpred ich hnalo skvelé publikum a po bloku Adamovičovej viedli 17:15. V dramatickej koncovke viedli Turkyne 24:22, ale Slovenky zmazali oba mečbaly. Napokon však duel nedostali do tajbrejku a štvrtý set prehrali 24:26.

Eva Koseková (trénerka SR „19“): „Prehra mrzí, ale som rada, že sme podali taký výkon. Ušli nám dve koncovky napriek prízvukovaniu, že sa musíme sústrediť. Tlak Turkýň v rozhodujúcich fázach bol väčší ako náš. Neprihrali sme si tak dobre, aby sme to mohli rozhodiť a zložiť loptu. Rozdiel bol aj v tom, že sme nebodovali po negatívnej prihrávke a súper áno. Napriek tomu, že sme pokazili veľa servisov, si myslím, že sme podávali dobre. Naším zámerom bolo riskovať pri podaní, pretože len tak sme mali šancu so silným protivníkom. Z dvoch koncoviek sme jednu mohli uhrať, ale predviedli sme slušný výkon. Keď takto budeme pokračovať, tak to bude dobré.“

Simona Cigániková (blokárka SR „19“): „Pociťujeme smútok z prehry, ale nemáme sa za čo hanbiť. Turkyne boli favoritky a hrali sme s nimi vyrovnanú partiu. Keď takto budeme hrať ďalej, tak by nám postup do osmičky mohol vyjsť. V úvode sme boli nervózne, nehrávame pred tak veľa ľuďmi. Diváci nás hnali vpred a veľmi nám pomohli. Dúfam, že v nedeľu príde ešte viac ľudí. Po prvom sete sme prestali kaziť servis, zatlačili sme ich, rozohrali sme sa a všetko nám vychádzalo. Zajtra na nás čaká Francúzsko a chceme podať dobrý výkon.“

Lucia Sedláčková (nahrávačka a kapitánka SR „19“): „Išli sme do zápasu, že môžeme len prekvapiť. Myslím si, že na prvý duel sme podali dobrý výkon. Verím, že sa budeme zlepšovať. Boli sme trochu v strese, pretože sme nehrali takto dôležité stretnutie, ale verím, že v ďalších súbojoch to bude lepšie. Mrzia nás koncovky, možno nám chýbalo viac koncentrácie. Napriek prehre nás teší, že sme favorita potrápili, išli sme do toho naplno a nebáli sme sa.“

Ďalšie výsledky 1. skupiny (Nitra):
Chorvátsko – Belgicko 2:3 (-20, –16, 20, 22, –12)
Francúzsko – Bulharsko 2:3 (-19, 20, 20, –20, –12)

2. skupina (Györ/Maď.):
Bielorusko – Rusko 0:3 (-9, –16, –18)
Maďarsko – Nemecko 1:3 (-21, –23, –21, –18)
Srbsko – Taliansko 1:3 (-22, 22, –14, –21)

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Turecko #ME volejbalistiek do 19 rokov