Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci si vezú štyri medaily ako z Londýna. Ale sú úspešnejší

Štyri medaily ako pred štyrmi rokmi. Taká je bilancia slovenských športovcov na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

23.08.2016 06:00
Rio 2016, vodný slalom Foto: ,
Návštevníci prechádzajú areálom na letných OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata (8)

Na rozdiel od Londýna však majú slovenské medaily vyšší lesk i cenu. Aspoň výsledkovo sa podarilo zastaviť pád, ktorý prinieslo predchádzajúce obdobie. Po ôsmich rokoch si opäť privezie slovenská výprava domov aj zlato, o ktoré sa zaslúžili chodec Matej Tóth a vodní slalomári, bratranci Peter a Ladislav Škantárovcov.

„Na začiatku Hier bol náš rozbeh rozpačitý, ale s tým sme aj trochu rátali,“ zdôraznil vedúci slovenskej olympijskej misie v Riu Peter Korčok. „Som však spokojný s tým, aké sme dosiahli výsledky. Tešíme sa z medailí, ale mali sme aj ďalších športovcov, ktorí vybojovali pekné umiestenia: strelec Tužinský a vodná slalomárka Dukátová skončili na štvrtých miestach, tesne za stupňom víťazov. Dovedna naši reprezentanti boli jedenásťkrát do ôsmeho miesta, čo je veľmi dobrá bilancia. Myslím si, že slovenská výprava bola úspešná. Som na ňu hrdý.“

Z 206 krajín, ktorých reprezentanti súťažili v Riu, sa ich tešilo 87 aspoň z jednej medaily. Slovákom patrí v medailovom rebríčku 37. miesto, čo je v porovnaní s predchádzajúcou olympiádou skok o vyše dvadsať priečok dopredu.

Zlato sa na olympiáde vždy ráta. Aj preto napríklad Slováci skončili päť miest nad Českom, hoci to vybojovalo dovedna až desať olympijských kovov. Z nich je však až sedem bronzových.

V porovnaní s predchádzajúcimi olympiádami je výsledok slovenskej výpravy priemerný. Na šiestich letných Hrách, na ktorých sa predstavila, bola medailová žatva aj lepšia, ale aj horšia. Výsledkovo stále zostáva vrcholom Peking 2008 nielen šiestimi medailami, ale aj tým, že polovicu tvorili zlaté.

Kým doteraz Slováci všetkych jedenásť zlatých vylovili z divokej vody (bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, Michal Martikán a Elena Kaliská), prvý raz má slovenský šport najcennejší kov aj z atletiky. Atletická skupina bola vôbec najpočetnejšia v slovenskej výprave (16 športovcov) a k Tóthovi sa aspoň čiastočne priblížil kladivár Marcel Lomnický, všetci ostatní neprešli ani prvou kvalifikáciou. Pre väčšinu atlétov tak zostáva vrcholom úspešný boj o miestenku na veľké podujatie.

„Samozrejme, vo výprave boli aj športovci, ktorí nenaplnili svoje očakávania, ale to k športu patrí, nie každému súťaž vyšla a nie všetci mali medailové ambície. V Riu súťažilo dovedna viac ako desaťtisíc športovcov, konkurencia vo všetkých športoch rastie. Viacerí naši sa dostali na olympiádu v rámci renkingového postavenia na poslednú chvíľu. Čoraz viac sa ukazuje, že pre každého športovca, jeho zväz i krajinu je úspechom už skutočnosť, ak sa prebojuje na toto vrcholné podujatie,“ zdôraznil Korčok.

Slováci na letných olympijských hrách

Atlanta 1996 71 športovcov 3 medaily 1 – 1 – 1 43. miesto
Sydney 2000 108 športovcov 5 medailí 1 – 3 – 1 39. miesto
Atény 2004 64 športovcov 6 medailí 2 – 2 – 2 29. miesto
Peking 2008 57 športovcov 6 medailí 3 – 2 – 1 26. miesto
Londýn 2012 47 športovcov 4 medaily 0 – 1 – 3 59. miesto
Rio de Janeiro 2016 51 športovcov 4 medaily 2 – 2 – 0 37. miesto

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016