Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Namiesto superhviezd hrali hviezdy. Stačilo to

Kvalitou ani dominanciou v jednotlivých zápasoch by sa nemohli rovnať slávnemu Dream Teamu z Barcelony 1992.

22.08.2016 17:10
USA, basketbal, Rio Foto: ,
Momentka zo zápasu USA proti Srbsku.
debata

Aj hviezdami poprepletané kádre z Pekingu či Londýna boli väčším lákadlom pre divákov a zároveň strašiakom pre súperov. Basketbalisti USA však ani v Riu neostali v hanbe. K tretiemu americkému zlatu za sebou dokráčali bez prehry a vo finále rozdrvili chvíľami až nemohúce Srbsko 96:66.

„Prežili sme spolu úžasné chvíle. Stretli sme sa pred čosi viac než mesiacom a okamžite sa všetci zamerali na jediný cieľ – aby nám na krk zavesili zlaté medaily. Na nič iné sme nemysleli. Carmelo (Anthony) bol náš líder a ja som sa mu snažil pomáhať,“ cituje Kevina Duranta stránka USA Basketball.

Úspešný tréner Mike Krzyzewski mal v Brazílii výrazne zmenené a omladené mužstvo. Z kádra z Londýna 2012 mu ostali k dispozícii len kapitán Anthony a Durant. „Celé to bolo o získavaní skúseností. Zlepšovali sme sa každým tréningom a každým zápasom, i keď sa to možno niekedy neodzrkadľovalo na výslednom skóre. Veľmi dôležitú úlohu v tomto procese zohrali naši najskúsenejší borci,“ poznamenal 69-ročný kouč, ktorý po olympiáde končí pri americkej reprezentácii.

Američania pod jeho vedením získali tri zlaté olympijské medaily a z 89 stretnutí v priebehu desiatich rokov prehrali jediný – v semifinále MS 2006 s Gréckom. Súčasťou tímu, ktorý vtedy obsadil „len“ tretie miesto, bol aj krídelník Anthony. Obaja sa vtedy zhodli, že takéto zaváhanie sa nesmie opakovať.

„Carmelo nehľadal žiadne výhovorky. Každý z nás bral vtedy zodpovednosť za prehru na vlastné plecia a zároveň sme vzdali hold vynikajúcej hre Grécka. Práve v takýchto prehrách nachádzate svoj vlastný charakter, ktorý využijete v budúcnosti. Pomocou toho sa nám podarilo vybudovať to, kde teraz sme,“ tvrdí Krzyzewski, ktorého na lavičke nahradí Gregg Popovich. S reprezentačnou kariérou sa rozlúčil aj Anthony, americký rekordér v počte zápasov (31), bodov (336) i doskokov (125) pod piatimi kruhmi.

Americký basketbalový tím pózuje so zlatými... Foto: SITA/AP
Americký basketbalový tím Americký basketbalový tím pózuje so zlatými medailami z olympiády v Riu.

Šéf USA Basketball Jerry Colangelo zdôraznil, že americký výber to nemal v Riu také jednoduché, ako mnohí hovoria. Chýbala mu kontinuita.

„Som rád, že to máme za sebou a zvládli sme to. Viac sa nestane, aby sme mali na olympiáde desať nových hráčov. Basketbal je tímová hra a zohrať sa s desiatimi novými spoluhráčmi za pár týždňov je veľmi zložité. To len dokazuje, že je neférové označovať hráčov, ktorí tu boli ako béčkový či céčkový výber. To, že to zvládli, dokazuje, že sú vynikajúci basketbalisti,“ uviedol pre Yahoo! Sports a pokračoval: „Jeden z rozhodcov mi vravel, že by sme mali hrať zápasy vo štvorici. Nesúhlasím. To skôr ostatné tímy by mali hrať lepšie a tímovejšie. Pomáhame svetovému basketbalu 50 rokov a vždy som len rád, keď vidím zvyšujúci sa počet európskych hráčov v NBA či na univerzitách a že úroveň tejto hry v Európe rastie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Rio 2016