Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oživiť ligu a čo najviac vyhrávať, prajú si nováčikovia

Môžu sa tešiť na hornonitrianske derby Prievidze s Handlovou, ale aj na atraktívne súboje Lučenca s Interom či Košicami.

28.07.2016 12:00
basketbal, basketbalový kôš, basketbalová lopta Foto:
Ilustračné foto
debata

Basketbaloví fanúšikovia majú dôvod na radosť. Najvyššia domáca súťaž sa totiž vracia do dvoch miest s úspešnou tradíciou. Handlová je späť v mužskej SBL po ročnej pauze zapríčinenej rozsiahlou rekonštrukciou haly. Niekdajší dvojnásobný majster Lučenec si vybojoval postup z prvej ligy po dlhých ôsmich rokoch.

Robiť radosť divákom a zlepšovať sa

Hneď po triumfe v minulom ročníku druhej najvyššej súťaže to ešte nechceli potvrdiť. Dva mesiace rokovali a prepočítavali, koľko by ich stála účasť medzi elitou. Nakoniec si v Lučenci vyhodnotili, že pokračovať len v prvej lige by nebola správna cesta. A keďže sa im podarilo dať dokopy potrebné financie, využili možnosť prihlásiť sa do SBL.

„Cítili sme tlak od verejnosti aj sponzorov, no museli sme si to poriadne zvážiť. Sme veľmi radi, že sa Lučenec vracia medzi elitu. Samozrejme, ambície klubu musíme prispôsobiť finančným možnostiam. Doteraz sme sa každú sezónu zlepšovali a verím, že v tom budeme pokračovať. Cieľ je teda postúpiť do play off a najmä pravidelne napĺňať halu. Nie len v úvode ročníka, ale počas celého jeho trvania. Čo sa týka rozdelenia síl v súťaži, predpokladám, že prvá päťka ostane nezmenená. Nie sme v pozícii ako Košice pred rokom. Ďalšie dve alebo tri mužstvá by mohli mať približne rovnakú silu ako my,“ tvrdí Richard Drábik, podpredseda MBK Lučenec.

Mládežnícky basketbalový klub si zobral seniorské mužstvo, ktoré v tom čase tápalo a hrozil mu zánik, pod svoje krídla len pred troma rokmi. Dôvodom bolo, aby sa mali kam posunúť chlapci z juniorského družstva. V prvej „skúšobnej“ sezóne sa Lučenčania držali na chvoste prvej ligy, no už v druhej skončili druhí za jednoznačnými Košicami. V uplynulom ročníku už v prvej lige dominovali.

Káder pre SBL sa, pochopiteľne, oproti minulosezónnemu výrazne obmení.

„Ešte ho nemáme definitívne zložený, ale máme o ňom jasnú predstavu. Budú ho tvoriť traja Američania, dvaja Chorváti, dvaja skúsení slovenskí hráči a zvyšok doplnia štyria alebo piati mladší chalani – najmä z našej vlastnej liahne. Preto bude dôležité, aká chémia vznikne medzi hráčmi. Neradi by sme však počas sezóny robili priveľké zmeny. Prvým skúseným slovenským basketbalistom je Maroš Rendla, ktorý bol v tíme aj doteraz. Meno druhého by sme chceli oznámiť v priebehu tohto týždňa,“ dodáva Drábik.

Lákajú na Sedmáka aj krásnu modernú halu

V Handlovej majú za sebou náročný (ne)basketbalo­vý rok.

„Veľmi smutný. K Handlovej basketbal jednoducho patrí a všetkým nám veľmi chýbal – od primátora, cez funkcionárov po posledného fanúšika klubu. O to viac sa teraz tešíme na návrat do ligy. Keď sme sa definitívne rozhodli, že predošlý ročník vynecháme, tak sme k výmene palubovky pridali aj zateplenie strechy, vymenili sme sedačky a celkovo zrekonštruovali halu, z ktorej je teraz krásna, moderná športová hala,“ vysvetľuje športový riaditeľ MBK Ivan Kartáč.

Ambície na Hornej Nitre sa oproti minulosti nemenia. „Bez ohľadu na finančné možnosti sme vždy chceli čo najviac vyhrávať. Po ročnej pauze to bude trochu ťažšie, preto si zatiaľ nedávame konkrétny cieľ. Play off je však samozrejmosť. Kapacitu sme zvýšili o dvesto miest na sedenie a prajeme si, aby sme mali v hľadisku plno,“ naznačuje Kartáč.

Po ročnej pauze museli Handlovčania skladať tím úplne od nuly. Nemali žiadne dohody s hráčmi z predošlých sezón. Ako je na Slovensku zvykom, ľahšie sa im hľadali zahraniční hráči než domáci.

„Legionárov je na trhu vždy veľmi veľa, ale kvalitných Slovákov minimum. Tých najlepších mali navyše ligové kluby poistených aj na ďalší ročník. Napriek tomu sa nám podarilo získať aj veľmi dobrých slovenských hráčov. Najväčšie lákadlo je Peter Sedmák a pre našich fanúšikov je ťahák aj Handlovčan Ondro Haviar. Zaujímavé mená sme získali aj z českého Děčína, odkiaľ prichádzajú Stria a Jelínek,“ hovorí Kartáč.

Potešil ho aj fakt, že žreb SBL zviedol už v prvom kole dokopy Handlovú s Prievidzou, hoc sa bude hrať na palubovke najväčšieho rivala. „Neviem si predstaviť nič lepšie pre nás, ale ani pre celú ligu,“ usmeje sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal