Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda NBA: Dream Team pomohol globalizovať basketbal

Šesťkrát vyhral NBA so Chicagom Bulls, ale na zlatú medailu z olympijských hier v Barcelone 1992 nedá basketbalista Scottie Pippen za svet dopustiť.

18.07.2016 12:52
Scottie Pippen Foto: ,
Scottie Pippen.
debata

Prvý a jediný skutočný americký Dream Team, ktorého bol aj on súčasťou, vtedy v Španielsku valcoval jedného protivníka za druhým. Súperov priemerne zdolával o vyše štyridsať bodov a všetkých ôsmim ich nastrieľal viac než sto. Podľa mnohých stále ide o najsilnejší mužský športový kolektív všetkých čias.

„Prvé zlato z deväťdesiateho druhého ma napĺňa veľkou hrdosťou. Olympijské hry sú špecifické podujatie. Tituly pravdepodobne znamenajú niečo viac, ale zlatá medaila je osobitné ocenenie,“ citoval Sports Illustrated bývalého výborného krídelníka, ktorý sa v klube aj reprezentácii na palubovke výborne dopĺňal s Michaelom Jordanom.

Keď päťdesiatnik z arkansaského Hamburgu porovná vtedajšiu a súčasnú situáciu pod deravými košmi, badá veľké rozdiely. „Basketbal sa spopularizoval. Byť súčasťou Dream Teamu, získať zlatú medailu, to skutočne pomohlo globalizovať tento šport. Pri pohľade na vysoký počet zahraničných hráčov na júnovom drafte sa stotožňujem s myšlienkou, že sme to ovplyvnili aj my. Hráči svoju pozornosť zameriavajú na NBA,“ tvrdí Pippen.

Napriek absencii mnohých hviezd na čele s LeBronom Jamesom a Stephenom Currym je presvedčený, že súčasný výber USA, ktorý sa v auguste predstaví pod piatimi kruhmi v Riu de Janeiro, je dostatočne silný na úspešnú obhajobu zlata z Londýna 2012.

„Som spokojný s jeho zložením. Proces zostavovania tímu je rozsiahly. Mnoho hráčov má za sebou dlhú sezónu, niektorí v jej priebehu utrpeli zranenia, potrebujú sa zotaviť, takže odrieknu svoju účasť. Na druhej strane je dôležité, že v družstve sú noví chlapci hladní po úspechu,“ podotkol Scottie Pippen, ktorý mal v NBA kariérne priemery 16,1 bodu, 6,4 doskoku a 5,2 asistencie. Zlato v drese Spojených štátov amerických získal aj na OH doma v Atlante 1996.

debata chyba
Viac na túto tému: #Scottie Pippen