Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sucho je preč. Basketbalistky Nitry sa vracajú medzi elitu

V klubovej vitrínke svietia tri bronzové medaily (2007, 2009, 2011) z najvyššej slovenskej súťaže, vyhrali aj Stredoeurópsku ligu. Po treťom bronze basketbalistky Nitry po osemročnom pôsobení v slovenskej extralige v júni 2011 náhle opustili domácu scénu.

16.07.2016 13:20
basketbal, basketbalová lopta Foto:
Ilustračné foto
debata

A to aj napriek tomu, že boli úspešné, trénoval ich mladý ambiciózny tréner Martin Pospíšil a káder mal potenciál na to, aby rástol a napredoval. Nasledujúcich 36 mesiacov bola Nitra bez ženského seniorského družstva. Jeho vzkriesenie sa spája s nitrianskou basketbalovou akadémiou pod vedením manželov Sailerovcov. Družstvo prihlásili do prvej ligy a postup medzi ženskú slovenskú elitu prišiel už o dva roky. Klub stavia na mladých Slovenkách a v tejto filozofii bude pokračovať.

Koniec v roku 2011 šokoval

Do ukončenia sezóny 2010/11 všetko klapalo. Nitrianky aj za pomoci štyroch legionárok sa opätovne tešili z bronzových medailí. Všetko vyzeralo dobre, no nečakane prišiel rýchly koniec. Oznámil ho vtedajší prezident a hlavný sponzor klubu Milan Kreškóci. Za rozhodujúci dôvod uviedol výsledky volieb prezidenta Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). Favorizovaný kandidát Miroslav Nerád neuspel vtedy proti Jaroslavovi Janáčovi, a tým spečatil Kreškócihio rozhodnutie.

"Vo vedení asociácie zostali ľudia, ktorí boli pri vzniku veľkej dlžoby a teraz majú v práci pokračovať? To je absurdné,“ uviedol vrchný predstaviteľ ženského družstva. V porovnaní s mužským či hokejovým tímom oň nebol až taký záujem, ale rozhodne priniesol veľa dobrého. Šancu dostali mladé talentované hráčky, aj nadaný kouč Martin Pospíšil. Aj jeho takýto koniec mrzel.

"Určili sme si koncepciu, mala jasný zámer. Mali prísť ďalšie slovenské hráčky, ktoré by mohli ukázať svoj potenciál. Mladé basketbalistky potrebujú dostať šancu, tak ako ju dostala Marta Páleníková. Je však koniec, ťažko k tomu niečo dodávať,“ podotkol.

Nový začiatok a prvé ovocie

Po troch rokoch sucha sa ženský seniorský basketbal vrátil pod nitriansky koše. Manželia Sailerovci s pomocou trénera Pavla Horičku zložili mladé družstvo. Pôsobili v ňom od začiatku iba mladé juniorky, postupne naberali skúsenosti. V prvej sezóne druhej najvyššej súťaže sa etablovali a v uplynulej už postúpili. Keďže celá akadémia nitrianskeho basketbalu stavia na dlhodobej koncepčnej práci, mladé hráčky nepociťovali veľký tlak. V kádri sú vysokoškoláčky s jasnými cieľmi a motiváciou. Mali by v ňom byť aj naďalej Slovenky, ktoré prídu do Nitry na vysokoškolské štúdium.

V nadstavbovej časti uplynulej sezóny prevalcovali Nitrianky zvyšok pelotónu a bez prehry si zabezpečili postup do extraligy. Postup tak prišiel možno skôr, ako sa očakávalo.

"Máme perspektívny tím. Veľmi nám pomohla aj Zuzana Babariková, svojimi skúsenosťami potiahla družstvo. Máme na čom stavať. V prípade, že nastúpime do extraligy, čo verím, že sa stane, základ budú tvoriť tieto baby. Neplánujeme žiadne zahraničné nákupy. Chceme hrať s tými dievčatami, ktoré sa o to zaslúžili a dreli na tom,“ sršal po postupe nadšením a radosťou prezident BKM SPU Nitra Ladislav Sailer.

Nitriansky klub BKM Junior UKF pred pár dňami potvrdil prihlášku do extraligy a definitívne sa tak predstaví v spoločnosti Košíc, Piešťan či Ružomberka. Zostáva veriť, že extraliga priláka na tribúny viac fanúšikov a mladé dievčatá budú konkurencieschopné. Rovnako dôležité je, aby získali ďalšie skúsenosti a zabávali basketbalom seba i divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba