Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalová akadémia má udržať talenty doma

Vytvoriť špičkové tréningové i študijné podmienky pre talentovaných hráčov a trénerov a vychovávať čo najviac reprezentantov. To je hlavná myšlienka, ktorá stojí za vznikom akadémie Basketbal pre Slovensko (B4SA). Bude sídliť v Bratislave a v Handlovej.

01.07.2016 09:00
Stanislav Kropilák Foto: ,
Legendárny basketbalista Stanislav Kropilák je prezidentom B4SA.
debata

Na rozdiel od ženského slovenský mužský basketbal za svetom výrazne zaostáva. Obrovské rozdiely sa prejavujú už pri najmladších chlapčenských reprezentačných výberoch. Najtalentovanejší mladíci často volia už v mladom veku odchod do akadémií vo vyspelejších basketbalových krajinách a niektorí následne strácajú bližší vzťah k reprezentácii krajiny.

„Naša akadémia je nová možnosť, ako poskytnúť talentom, ktoré má záujem sa rozvíjať, špičkové podmienky, aby mohli s trénermi dosiahnuť svoje sny a ciele. Samozrejme, najtalentovanejší chlapci nám asi aj tak odídu do renomovaných akadémií či na stredné školy do Ameriky, no nie každý hráč a jeho najbližší chcú, aby mladý chlapec odišiel z domu v takom mladom veku. Preto chceme talentom zo všetkých mládežníckych klubov na Slovensku ponúknuť alternatívu zlepšovať sa v Bratislave či Handlovej a popri basketbale im poskytnúť aj možnosť čo najlepšieho vzdelania,“ tvrdí manažér B4SA Michal Ondruš.

Prezidentom projektu je najlepší slovenský basketbalista minulého storočia Stanislav Kropilák, šéftrénerom dlhoročný úspešný mládežnícky tréner Jozef Ištók. Okrem neho budú do akadémie zapojení aj ďalší tréneri z chlapčenských reprezentačných výberov Maroš Helmécy, Michal Pešta či Karol Wimmer. Finančným riaditeľom projektu je Joannes Mattyasovszky.

„Chlapcom postaráme o materiálno-technické zabezpečenie, regeneráciu a rehabilitáciu na najvyššej úrovni, budeme sa orientovať aj na ich vzdelanie. Najväčší rozdiel bude v možnosti pravidelnej konfrontácie so zahraničím. Chlapci absolvujú minimálne štyri kvalitne obsadené turnaje v zahraničí ročne. Tréneri zas budú navštevovať stáže, kliniky a posúvať nadobudnuté vedomosti kolegom z ostatných klubov,“ naznačuje Ištok. Pochvaľuje si, že v akadémii nastavia jednotnú metodiku a spoločné postupy pre všetky družstvá.

Bratislavská časť akadémiu prihlási do budúcej sezóny v každej vekovej kategórii jedno družstvo, bude vystupovať pod názvom B4SA Inter Bratislava. „Najlepších chlapcov z nášho klubu chceme doplniť najvhodnejšími typmi z iných klubov. Potrebujeme presvedčiť ostatné kluby, že nám ide o budúcnosť celého slovenského basketbalu a nielen o Inter,“ dodáva Ondruš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akadémia Basketbal pre Slovensko #Michal Ondruš #Jozef Ištok