Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské volejbalistky zdolali Slovinky a postúpili do finále Európskej ligy

Slovenské volejbalové reprezentantky postúpili do finále Európskej ligy 2016. Zverenky Mareka Rojka zvíťazili v nedeľňajšej semifinálovej odvete v bratislavskej Aegon aréne nad Slovinkami 3:1, v prvom zápase uspeli na palubovke súperiek 3:2.

26.06.2016 17:33 , aktualizované: 18:00
diváci, volejbal, ilustračná fotografia Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata

Hneď pri premiére medzi európskou elitou si zahrajú o titul. Volejbalistky SR si vo finále zahrajú s Azerbajdžankami, ktoré v nedeľu v Baku zvíťazili nad Grékyňami 3:1 rovnako ako v sobotňajšej prvej konfrontácii. Úvodný finálový duel sa uskutoční vo štvrtok 30. júna o 18.00 h v Nitre.

V ôsmom ročníku EL účinkoval celkovo tucet tímov, družstvá boli rozdelené do troch skupín. Slovenky vo svojej premiére medzi európskou elitou prenikli do semifinále ako víťazky A-skupiny s bilanciou 5 víťazstiev – 1 prehra, Slovinky so šiestimi úspechmi a bez prehry triumfovali v „céčku“. Finále sa rovnako ako semifinále hrá na odvetu systémom doma – vonku.

Slovensko – Slovinsko 3:1 (18, –22, 13, 15) – prvý zápas 3:2, do finále postúpilo Slovensko
104 minút, rozhodovali: Savič (Bos. a Herceg.) a Fischerová (Nem.), 400 divákov
Slovensko: Koseková 3, Radosová 13, Abrhámová 14, Kubová 4, Drobňáková 10, Pencová 18, libero Valachová (Kuciaková 2, Palgutová 0, Crkoňová 4, Smitalová 1)
Slovinsko: Božičová 3, Rečeková 13, Cvetanovičová 1, Potokarová 6, Planinšecová 7, Grudinová 12, libero Medvedová (Igličarová 2, Valenčičová 1, Najdičová 0, Ščuková 7, libero Jeralová)

Azerbajdžan – Grécko 3:1 (22, –9, 15, 16) – hralo sa v Baku – prvý zápas 3:1, do finále postúpil Azerbajdžan

Slovenky začali dobre, viedli 4:1 a pri podaní Abrhámovej zvýšili na 9:4. Hostky sa dostali do hry znížením na 8:10, ale Slovenky znova odskočili na 13:8 po smeči Pencovej. Domáce po chvíli viedli už o osem bodov pri servise Radosovej (19:11). Slovinky sa potom trochu dotiahli (16:22), ale domáce volejbalistky už prvý set nepustili z rúk.

Vstup do druhého dejstva mali lepší domáce, ktoré sa ujali vedenia 3:0. Potom však prišla séria štyroch bodov hostiek, ale následne pokazili podanie (4:4). Hostky potom pridali šesť bodov v rade a viedli 10:4. Slovinskú sériu prelomila presným smečom Radosová. Slovinkám sa darilo, mali už osembodový náskok (16:8). Slovenky sa nadýchli k obratu znížili na 15:18 aj 18:19, ale hostky pridali štyri body po sebe a napokon získali set v pomere 25:22.

Slovenky v úvode tretieho setu viedli 6:2, ale Crkoňová poslala servis za čiaru. Chybu napravila umiestneným smečom na 8:3. Abrhámová výborne zaservovala a domáce viedli už 17:9. Po bode Crkoňovej mali Slovenky už desaťbodové vedenie (20:10), tretí set bol jednoznačne v ich réžii.

Začiatok štvrtého dejstva priniesol vyrovnaný priebeh, po smeči do siete viedli domáce 7:5. Abrhámová následne zvýšila na 8:5. Smeč Drobňákovej znamenal slovenské vedenie 11:6. Slovenky si držali súperky od tela, viedli o sedem bodov 15:8, krátko na to po bloku Abrhámovej už 18:9. Zvyšok setu už drámu nepriniesol a Slovenky sa tešili z postupu do finále.

Marek Rojko (tréner SR): „Som nesmierne rád, že sa potvrdila moja teória, ktorú sa snažíme 2–3 roky presadiť s federáciou, že toto družstvo musí absolvovať konfrontáciu na najvyššej úrovni, ktorá je možná v danej chvíli. Hráme finále Európskej ligy a myslím si, že to je odpoveď na našu úroveň a na to, čo sa dá s tímom do budúcna robiť. Napriek slabšiemu druhému setu sme nepripustili tajbrejk a tretí, štvrtý set sme mali pod kontrolou. To znamená, že družstvo napreduje. Urobíme všetko pre to, aby sme vo finále uspeli.“

Dominika Valachová (libero SR): „Pocity sú super, zatiaľ si to ešte neuvedomujem, ale vyhrali sme celkom jasne. Začali sme dobre, boli sme kvalitne pripravené, v druhom sete sme poľavili, ale potom sme zapli na plné obrátky a už sme to nepustili z rúk. Všetky sme boli pripravené na víťazstvo. Keď už sme vo finále, pokúsime sa vyhrať.“

Jaroslava Pencová (blokárka SR): „Vedeli sme, že je to v našich rukách, záviselo iba od nás, ako to dopadne. Podľa mňa hráme veľmi tímovo, sme neuveriteľne dobrý kolektív. Vo finále to vyzerá na Azerbajdžan, je to zdolateľný súper, dokázali sme to už doma minulý rok v Poprade. Ja špeciálne ho budem chcieť určite zdolať, keďže som tam absolvovala minulú sezónu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #Európska liga volejbalistiek 2016