Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V NBA raz môžu stratiť Američania dominanciu. V drafte uspeli cudzinci

Rekordných 14 cudzincov si vybrali kluby basketbalovej NBA v prvom kole draftu nováčikov, očakávanou jednotkou sa vďaka rozhodnutiu Philadelphie stal Austrálčan Ben Simmons.

24.06.2016 16:18
Ben Simmons Foto: ,
Jednotka draftu Ben Simmons.
debata

Štvrtkové výsledky tromfli aj rok 2013, v ktorom sa rozchytalo 12 basketbalistov s iným ako americkým pasom. Celkovo prešlo draftom 26 cudzincov, čo si história NBA nepamätá. Doterajšie maximum bolo 21 hráčov z roku 2003.

Los Angeles z druhého miesta siahli po Brandonovi Ingramovi, Boston si z tretieho vybral Jaylena Browna, Philadelphia získala k Simmonsovi tiež Chorváta Dragana Bendera a elitnú päťku uzavrel Kris Dunn, ktorý putuje do Minnesoty.

Devätnásťročnému Simmonsovi stačil na post jednotky rok v tíme Louisiana State University (LSU). Jeho Tigers síce nepostúpili do záverečného turnaja NCAA, ale 208 cm vysoký krídelník mal úctyhodné priemery 19,2 bodu, 11,8 doskoku a 4,8 asistencie na zápas. Skauti vyzdvihovali jeho celoplošnú hru, rozhľad a intuíciu, ovládanie lopty a prihrávku. Slabinu má v streľbe z diaľky, vyčítajú mu tendenciu voliť prihrávku pred samostatným zakončením.

„Cítim sa úžasne, úprimne. Keď som prišiel na pódium, triasli sa mi nohy,“ povedala v brooklynskom Barclays Center prvá draftová jednotka Philadelphie od získania Allena Iversona spred 20 rokov. V tíme 76ers ho nečaká jednoduchá úloha. Philadelphia v uplynulom ročníku utvorila nový negatívny rekord v histórii súťaže, v ére základnej časti s 82 zápasmi nik nedosiahol menej ako 10 víťazstiev. Vlani si na drafte z tretieho miesta potiahla Jahlila Okafora. Pre zaujímavosť, predchádzajúcou draftovou jednotkou z LSU bol Shaquille O'Neal, ktorého v septembri uvedú do Naismithovej siene slávy spolu s Iversonom.

Lakers sa druhý rok za sebou dostali k slovu ako druhí, ich prvý výber v ére po Kobem Bryantovi patril Brandonovi Ingramovi, krídelníkovi z Duke. „Budem sám sebou. Spravím všetko, či budú tím a tréner vyžadovať,“ povedal 18-ročný Ingram.

Tohtoročný draft vojde do dejín ako ten, v ktorom sa presadil prvý Rakúšan. Pivot Jakob Pöltl zaujal jediný kanadský tím súťaže Toronto a na pódium išiel ako deviaty v poradí. Phoenix spravil z Georgiosa Papagiannisa najvyššie draftovaného Gréka v histórii (13.), ale práva na podkošového hráča hneď vymenil do Sacramenta. Nechá si však jedného z dvoch prvokolových Chorvátov – štvorku Dragana Bendera.

Jeho krajan Ante Žižič ako 28. patrí Bostonu. Dvojicu hráčov z Karibiku si rozobrali New Orleans a Phoenix. Pelicans získali zo 6. miesta Bahamčana Buddyho Hielda, Suns z 28. miesta ukázali na Skala Labissiereho z Haiti, ale obratom ho poslali do Sacramenta.

Internacionálny charakter tohtoročnej prehliadky basketbalových talentov najlepšie dokumentuje Thon Maker. Rodák z Južného Sudánu má austrálsky pas, ale v uplynulej sezóne hrával za kanadský športový inštitút. Dvestošestnásť cm vysoký krídelník dostal šancu od Milwaukee.

Výber nováčikov spustil veľkú výmenu medzi Oklahomou a Orlandom. Litovský pivot so slávnym priezviskom Domantas Sabonis sa u Magic dlho neohrial a už patrí Thunder. Spolu s ním putujú do tímu finalistu Západnej konferencie aj Victor Oladipo a Ersan Ilyasova. Magic za nich získali Sergea Ibaku.

Výsledky 1. kola draftu nováčikov NBA 2016

1. Philadelphia – Ben Simmons (Aus., krídelník, SLU)
2. Los Angeles Lakers – Brandon Ingram (krídelník, Duke)
3. Boston – Jaylen Brown (krídelník, univerzita Kalifornia)
4. Philadelphia – Dragan Bender (Chor, krídelník, Maccabi Fox Tel Aviv/Izr.)
5. Minnesota – Kris Dunn (rozohrávač, Providence)
6. New Orleans – Buddy Hield (Bah., rozohrávač, Oklahoma)
7. Denver – Jamal Murray (Kan., rozohrávač, Kentucky)
8. Sacramento – Marquese Chriss (krídelník, Washington) – vymenený do Phoenixu
9. Toronto – Jakob Pöltl (Rak., pivot, Utah)
10. Milwaukee – Thon Maker (Južný Sudán/Aus., krídelník, Kanadský športový inštitút/Kan.)
11. Orlando – Domantas Sabonis (Lit., krídelník, Gonzaga) – vymenený do Oklahoma City
12. Utah – Taurean Prince (krídelník, Baylor)

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA