Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Lipták zháňal po prvom polčase letenku domov

Získali slovenskí hádzanári bod, alebo jeden stratili? V dramatickom zápase kvalifikácie MS 2017 plnom zvratov remizovali s Litvou 18:18.

09.01.2016 10:00
Martin Lipták Foto: ,
Reprezentačný tréner Martin Lipták.
debata

V úvode viedli 3:0, potom domáci otočili vývoj na 7:3 a 9:4. Desať minút pred koncom siahali Slováci na výhru, ušli súperovi na 17:14, ale náskok neudržali, stratili ho minútu pred koncom. Tréner Martin Lipták vraví, že jedno oko sa smeje a druhé plače.

Čo prevláda? Spokojnosť s výsledkom alebo ste už cítili šancu na víťazstvo?
V zápase sme mali lepšie aj horšie pasáže. Po prvom polčase som zháňal letenku domov, lebo to s nami vyzeralo hrozne. Podržal nás v bránke Rišo Štochl, protiútok sme v podstate nemali. Po prestávke sme zmenili obranu a podnikali sme protiútoky, to rozhodlo. Škoda, že sme v závere neudržali trojgólový náskok. Ešte aj za stavu 18:18 v poslednej minúte sme mali loptu a Antl nepremenil veľkú šancu. To nie je výčitka, to sa stane. Dôležité je, že pred dvoma domácimi zápasmi so silnými súpermi máme situáciu stále vo svojich rukách. Bod nás udržal v hre.

O väčšinu gólov sa postarali krídla, nepresadili sa spojky, z nich dal len Ďuriš tri góly…
Litovčania si asi dobre naštudovali video z nášho zápasu s Bosnou, tá zvolila proti nám vysunutú obranu, čo nám sedelo. Domáci teraz vyrukovali so zatiahnutou obranou, ťažko sme sa s ňou vyrovnávali. Chýbali nám góly Lukáša Urbana, ktorý hral v Bosne veľmi dobre, ale teraz sa nepresadil. Beriem to však reálne, Lukáš má dvadsať rokov. Zodpovednosť padá aj na moje plecia, čakal som, že sa chytí, nechal som ho na ihrisku, ale gól tentoraz nedal.

Výpadok spojok akiste spôsobil, že do prestávky vaši zverenci strelili len šesť gólov…
Potrebovali sme dať nejaké góly po strelách z diaľky, čo sa nestalo. Veľa šancí sme aj zahodili a výborne zachytal domáci brankár. Ale aj Rišo Štochl pochytal strely, ktoré inak končia v sieti.

Ak chce Slovensko vyhrať skupinu a postúpiť, musí vo všetkých troch zostávajúcich zápasoch zvíťaziť. Už dnes o 18.00 ho čaká zápas s Litvou v Hlohovci. Veríte v zisk oboch bodov?
Je to jasné, musíme vyhrať a potom si to v stredu rozdať s Bosnou o prvé miesto. Nechajme však ešte Bosnu bokom, lebo najprv potrebujeme zvládnuť súboj s Litvou, čo nebude jednoduché. Odborná verejnosť tohto súpera podceňuje, ale má päť-šesť dobrých spojok, ktoré nám chýbajú. Predvádza kultivovanú hádzanú, hoci vo štvrtok to nebol pekný zápas. Bojovalo sa však o dôležité body v kvalifikácii, krása išla stranou.

Ste pred odvetou optimista?
Samozrejme, je v našich silách vyhrať. Mužstvo môžem pochváliť za to, že hoci po prvom polčase sa nemalo čoho chytiť, ukázalo chladný výkon, po prestávke drelo a zápas otočilo. Mali sme už súpera na lopate, ale na druhej strane, keby sme prehrali, skončili by sme, v druhej polovici kvalifikácie by sme nemali už o čo hrať.

Čaká vás nočná cesta na Slovensko, aj do Litvy ste absolvovali komplikovanú cestu…
Odchod sme mali naplánovaný na druhú hodinu ráno v piatok, do Hlohovca sme dorazili na poludnie. Na cestovanie sa nevyhovárame, budeme mať čas aj na regeneráciu, čaká nás ľahký tréning a taktická porada. Litovčania budú na tom horšie, priletia až v piatok v noci, na oddych im zostane menej času. Našou výhodou je tiež fakt, že v Hlohovci budeme mať za sebou našich fanúšikov. Teší ma, že hráči sú zdravotne v poriadku a všetko je otvorené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #martin lipták #kvalifikácia MS 2017