Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O šesť dní budú hádzanári vedieť, na čom sú

V rozpätí šiestich dní čakajú slovenských hádzanárskych reprezentantov tri zápasy v kvalifikácii MS 2017. Po nich bude jasné, či majú šancu postúpiť z prvej fáze kvalifikácie do baráže, ktorá sa uskutoční v júni.

07.01.2016 08:00
hádzaná Foto:
Ilustračné foto
debata

Zverenci Martina Liptáka narazia v 1. skupine na najvážnejších súperov. Prvou podmienkou je zvládnuť dvojzápas s Litvou, s ktorou sa vlani na jeseň, keď sa kvalifikácia začala, ešte nestretli. Prvý zápas odohrajú vo štvrtok o 18.00 vo Vilniuse. Odveta je na programe v sobotu v Hlohovci. Litva bude zdatným súperom, na jej pôde len remizovala Bosna a Hercegovina (27:27), ktorá si so Slovákmi v prvom vzájomnom súboji na domácej pôde poradila (29:25).

Slovenský tím sa so štvrtkovým súperom naposledy stretol v máji 2014. Na turnaji v Kaunase vyhral 25:24, tento výsledok by bral aj teraz. Zabezpečil by mu reálnu šancu bojovať s Bosnou a Hercegovinou najbližšiu stredu opäť v Hlohovci o prvenstvo v skupine. Do druhej fázy kvalifikácie postúpi iba víťaz skupiny. Vstupenky na oba domáce súboje sú v predpredaji a fanúšikovia si ich môžu kúpiť aj v deň stretnutia (jednotná cena 3 eurá).

Tréner Lipták má k dispozícii 16-členný káder, ktorý sa stretol na krátkom sústredení v nedeľu a už v utorok večer odcestoval do Litvy. V tíme sú siedmi legionári. Nechýba ani tradičná opora, brankár Richard Štochl, ktorý nedávno oslávil štyridsiatku a momentálne nie je členom nijakého klubu. Z pôvodnej nominácie však vypadli štyria hráči, ktorí majú zdravotné problémy – brankár Putera, pivot Slaninka i spojka Szücs, ktorí pôsobia v Nemecku a tiež ďalší pivotman Kopčo z Prešova.

Nahradili ich Žernovič, Guzy, Adamčík a Mazák, ktorý však do Litvy necestoval. Na MS 2017 sa zúčastní 24 tímov, istú účasť má domáce Francúzsko ako organizátor i obhajca titulu. Zo starého kontinentu sa k nemu pridá ešte 12 tímov – deväť z baráže a tri najlepšie z ME 2016 v Poľsku, ktoré sa začnú o týždeň.

Program v skupine uzavrú slovenskí hádzanári proti outsiderovi z Kosova, ktorého vlani v novembri v prvom vzájomnom stretnutí vysoko zdolali (38:20).

Najbližší program: štvrtok 18.00 Litva – Slovensko, sobota 9. 1. 18.00 Slo­vensko – Litva v Hlohovci.

Nominácia slovenského tímu

Brankári: Richard Štochl (bez klubovej príslušnosti), Teodor Paul (Balmazújvárosi KK), pivoti: Peter Dudáš (Alpla HC Hard), Andrej Petro (Tatran Prešov), Tomáš Adamčík (Agro Topoľčany), krídla: Martin Straňovský (HC Erlangen), Tomáš Urban (ThSV Eisenach), Miroslav Volentics (TuS Ferndorf), Radoslav Antl (Tatran Prešov), spojky: Gabriel Vadkerti (Csurgói KK), Patrik Hruščák (ThSV Eisenach), Radovan Pekár, Lukáš Urban, Dominik Krok (všetci Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, Vladimír Guzy (obaja Sporta Hlohovec).

Tabuľka
1. Litva 2 1 1 0 57:53 3
2. Bos. a Her. 2 1 1 0 56:52 3
3. Slovensko 2 1 0 1 63:49 2
4. Kosovo 2 0 0 2 46:68 0
debata chyba