Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať rozumnejšie v útoku, praje si Kováčik

Prvý krok zvládli, aj druhý by mal byť pre ne povinnosť. Slovenské basketbalistky sa v stredu o 20.30 v Reykjavíku pobijú o druhé víťazstvo v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2017 do Česka.

25.11.2015 08:00
basketbal, maroš kováčik, Foto: ,
Tréner Maroš Kováčik dáva inštrukcie svojim zverenkyniam.
debata

Po sobotňajšom víťazstve 56:43 nad Portugalskom ich v krátkom slede čaká aj druhý z dvojice outsiderov kvalifikačnej E-skupiny – Island.

Zatiaľ čo prvý súper bol pre Slovenky veľkou neznámou, Islanďanky majú tréneri dobre prečítané zo sobotňajšieho súboja v Maďarsku. Jednoznačnou líderkou ostrovného družstva je Helena Sverrisdóttirová, ktorá v minulosti pôsobila v tíme slovenského šampióna Good Angels Košice.

„Islanďanky nemajú veľa útočných systémov. Ich hra skôr stojí na pohybe všetkých piatich hráčok a je dosť náročné prečítať, aký majú práve v útoku zámer. Hra stojí na osobnosti Heleny Sverrisdóttirovej, ktorá je veľmi univerzálna a môže hrať na štyroch postoch. Vie nielen skórovať, ale aj utvárať príležitosti pre spoluhráčky,“ vysvetľuje hlavný kouč Maroš Kováčik.

Slovenky v sobotu dobre bránili, no v útoku sa dosť natrápili. S jednou výhrou vo vrecku by sa im na Islande malo hrať ľahšie. Musia však zvládnuť vstup do zápasu rovnako ako s Portugalskom.

„Postavenie v renkingu i nasadenie pri žrebe nám jednoznačne velí vyhrať. I keď to nebude jednoduché. Verím, že sa dievčatá s touto pozíciou v hlavách vyrovnajú. Rozbor nášho sobotňajšieho duelu nám ukázal, že si musia v útoku počínať rozumnejšie. Keď sa dostaneme do ofenzívneho kŕča, nemáme skúsenú líderku, ktorá by zodpovednosť zobrala na seba a dala kôš či finálnu prihrávku. Spoliehame sa na kolektív. Čím však bude toto družstvo dlhšie pokope, tým budú jeho vyhliadky lepšie a lepšie,“ dodáva Kováčik.

Jeho zverenky sa na budúci rok vo februári v ďalších zápasoch kvalifikácie predstavia v Maďarsku (20. februára) a v Portugalsku (24. februára).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #slovenská basketbalová reprezentácia žien