Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitánka bola správna líderka, vyzdvihla obranu

Svoju úlohu splnili, i keď sa pri nej potrápili viac, než sa čakalo. Slovenské basketbalistky zdolali v prvom stretnutí kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2017 do Česka jedného z dvojice outsiderov E-skupiny Portugalsko 56:43 (28:15).

22.11.2015 12:00
debata
Anna Jurčenková zo Slovenska (vľavo) počas... Foto: SITA/AP, Radoslav Maaš
Anna Jurčenková Anna Jurčenková zo Slovenska (vľavo) počas basketbalového zápasu Slovensko - Portugalsko E-skupiny kvalifikácie na ME 2017 žien.

Pred takmer 2000 divákmi držali v Poprade počas celého stretnutia jeho vývoj pevne v rukách a zaslúžene zvíťazili. I keď pokojne mohli i vyšším rozdielom.

"Veľa ľudí si myslelo, že to pre nás bude veľmi jednoduché. My sme však čakali náročný zápas, čo sa potvrdilo. Pomohol nám veľmi dobrý začiatok. V tretej štvrtine sme urobili priveľa chýb, čo súper využil na zníženie, no v kľúčových momentoch sme trafili dôležité strely a zápas už bez väčších problémov dotiahli do úspešného konca,“ hodnotí duel kapitánka Anna Jurčenková.

Najskúsenejšia basketbalistka slovenského výberu prispela k víťazstvu 11 bodmi, 11 doskokmi, 3 asistenciami, 3 blokmi a 6 získanými loptami.

"Z pozície kapitánky som cítila trošku väčšiu zodpovednosť za družstvo. Potešilo ma, že mi zápas vyšiel a dievčatám som na palubovke pomohla. Či si pamätám na šesť ziskov v jednom stretnutí? To veru vôbec nie, lebo štatistiky sledujem úplne minimálne,“ priznala spokojná 30-ročná pivotka.

Radosť jej urobilo, že pod víťazstvo sa svojou troškou podpísali všetky dievčatá, ktoré sa v sobotu dostali na palubovku. "Každá tam nechala srdce. Najdôležitejšia bola naša obrana. Získali sme dosť lôpt. Súperky sme príliš nepoznali, nevedeli sme presne, čo od nich čakať. No zároveň sme sa spoliehali, že keď zahráme v obrane tak ako vieme, zápas zvládneme. Čo sa potvrdilo,“ dodala Jurčenková.

Slovenky si už v prvej štvrtine bez problémov vypracovali dvojciferný náskok, ktorý si udržiavali až do polovice tretej štvrtiny. V 27. min znížila Vianová na 27:32, no domáce zareagovali dvoma košmi Marty Páleníkovej (s 13 bodmi najlepšia strelkyňa Slovenska), ktoré družstvo upokojili. "To bola jediná kritická situácia, ale zvládli sme ju,“ poznamenala Jurčenková.

Zverenky Maroša Kováčika nabrali už v nedeľu doobeda smer Reykjavík, kde sa v stredu o 20.30 stretnú s domácimi Islanďankami. Tie v sobotu prehrali v Maďarsku 50:72. Postupové ambície velia Slovenkám jednoznačne – na palubovke súpera vyhrať.

"Tréneri už majú k dispozícii záznam zápasu z Maďarska. Rozoberú si ho a na Island nás veľmi dobre pripravia. Bez ohľadu na to čo uvidíme, však berieme v Reykjavíku len víťazstvo,“ dodáva Jurčenková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Anna Jurčenková