Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z chorľavého chlapca je šampión. A kat veľkých

Pre volejbalové Taliansko je Andrea Giani modlou, hrdinom, legendou.

17.10.2015 08:00
andrea giani, volejbal Foto:
Nefalšovaná radosť. Talian Andrea Giani priviedol slovinských volejbalistov k historickému úspechu. Takto sa tešil po štvrťfinálovom víťazstve nad Poľskom.
debata

Svoju vlasť priviedol k trom titulom majstra sveta (1990, 1994, 1998), k štvorici triumfov na európskych šampionátoch (1993, 1995, 1999, 2003). Pýši sa i dvoma olympijskými striebrami (1996, 2004) a jedným bronzom (2000). Teraz sa však svojim krajanom vzoprie.

Andrea Giani je symbolom úspechu. Skúsený Talian patrí k najlepším hráčom vo volejbalovej histórii. Zdá sa, že výnimočný um z palubovky si preniesol aj na trénerskú lavičku. Hoci na slovinskú si zasadol len v máji tohto roka, dosiahol so svojimi novými zverencami už druhý veľký úspech. Po triumfe v Európskej lige dotiahla 45-ročná hviezda národný výber sotva dvojmiliónovej krajiny už do semifinále majstrovstiev Európy. Pred ich štartom pritom patrili Slovinci k najväčším outsiderom.

„Na chlapcov som vskutku hrdý. Od začiatku som im videl v očiach jediné: ohromnú túžbu po víťazstve. Pred súpermi nemajú prehnaný rešpekt. Práve naopak, sú zdravo sebavedomí a drzí,“ vravel Giani pre oficiálnu stránku Európskej volejbalovej federácie po štvrťfinálovom zápase. V ňom sa postarali Slovinci o senzáciu. Vyradili jedného z najväčších favoritov na zlato – aktuálnych majstrov sveta z Poľska (3:2), ktorým odplatili prehru (1:3) zo skupinovej fázy. Predtým si hladko poradili aj s rozbehnutými Holanďanmi (3:0). Zo základnej skupiny pritom postúpili Slovinci až z tretej priečky. Už dnes na nich čaká ďalšia veľká výzva. V sofijskej Aréne Armejec, ktorej kapacita je viac ako 12-tisíc divákov, sa pokúsia zaskočiť spoluorganizátora šampionátu – Taliansko. Najmä pre Gianiho, ktorý odohral v reprezentačných farbách takmer 500 zápasov, bude tento súboj mimoriadne atraktívny.

„Po štvrťfinále som nespal ešte ani o tretej ráno. Nie však preto, že by som sa nevedel upokojiť. Naučil som sa, že na minulosť už netreba myslieť. Ležal som a premýšľal nad tým, čo na nás čaká. Zápas s Talianskom,“ prezradil Giani slovinskému portálu 24ur.com.

Neapolský rodák bude od prvej po poslednú výmenu zrejme najsledovanejším mužom v hale. Bude pod drobnohľadom médií i fanúšikov. S volejbalom pritom nemusel mať nič spoločné. V detstve prekonal malý Andrea vážne zdravotné problémy.

„Keď som mal štyri roky, strávil som desať mesiacov v nemocnici. Z toho tri v izolácii. Jednoduché som to však nemal ani potom, ako ma lekári prepustili. Niekoľko rokov som musel užívať lieky, zakázali mi styk s morskou vodou. Viete si predstaviť, aké to bolo pre chlapca z prístavného mesta náročné,“ popisuje Giani svoje trápenie v rozhovore pre web www.ekipa.si. Navyše, jeho otec Dario bol špičkovým veslárom. Taliansko reprezentoval v pretekoch osemveslíc aj na olympijských hrách v Tokiu 1964. V šľapajách svojho vzoru však ísť nemohol. Skúšal to na futbalovom trávniku, no medzi rovesníkmi nevynikal. Osud ho tak zaviedol k vysokej sieti – i keď pomerne neskoro. Ako štrnásťročného.

Napriek tomu pod ňou dosahuje na hráčskej i trénerskej úrovni obdivuhodné výsledky. Dočká sa ďalšieho v zápase s vysokofavori­zovaným Talianskom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #volejbal #Andrea Giani