Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred kľúčovým dňom preveria Slovákov giganti

Pokúsia sa vzoprieť nepriazni osudu. Keď sa slovenskí volejbalisti dozvedeli mená súperov, ktorých im žreb pridelil do základnej skupiny majstrovstiev Európy, nachádzali slová spokojnosti len ťažko. Na ceste za úspechom sa im do cesty oddnes do nedele postavia postupne Srbi, Rusi a Fíni.

09.10.2015 08:00
volejbalisti Slovenska, Alberto Giuliani Foto: ,
Volejbalisti Slovenska.
debata

Najmä prví dvaja súperi vzbudzujú mimoriadny rešpekt. Vo svojom otváracom zápase vyzvú zverenci trénerského dua Alberto Giuliani, Andrej Kravárik bronzový tím z lanského šampionátu a finalistu tohtoročnej Svetovej ligy. Vzápätí ich preverí obhajca titulu a olympijský víťaz z Londýna 2012.

„Dostali sme sa do veľmi náročnej spoločnosti. Napriek tomu sa nejdeme len zúčastniť. Chceme sa pobiť o postup, no nebude to jednoduché,“ vraví blokár a jeden z najskúsenejších hráčov v štrnásťčlennom kádri Emanuel Kohút.

Najmä v úvodných dvoch dueloch budú Slováci v pozícii jednoznačného outsidera. „Hrať budeme len to, na čo máme. Na viac ako sto percent ísť nemôžeme. Ak chceme uspieť v súboji so Srbmi či Rusmi, musí náš systém fungovať dokonale. Za chlapcov môžem povedať, že vydajú zo seba všetko. Keď však bude súper lepší, neostane nám nič iné, len uznať jeho kvalitu,“ upozorňuje Kravárik.

Volejbalisti aj experti sa zhodujú, že kľúčovým duelom z pohľadu slovenských postupových ambícií bude stretnutie s Fínmi. S nimi by sa mala Giulianiho partia pobiť o tretie miesto, ktoré zaručuje účasť v baráži o štvrťfinále (priamo doň postupujú víťazi štyroch skupín). „Cieľ je jednoznačný. Neradi by sme skončili v skupine na poslednom mieste. Máme aj motiváciu navyše. Ak zdoláme Fínov, neunikne nám ani postup do olympijskej kvalifikácie,“ hovorí Juraj Zaťko.

Nahrávač Nitry je s Kohútom, Petrom Michalovičom a kapitánom Martinom Sopkom pamätníkom majstrovstiev Európy 2011, na ktorých Slováci obsadili historické piate miesto. Popri nich je však v tíme aj šesť hráčov, ktorí sa na takomto veľkom turnaji predstavia po prvý raz: Daniel Končal, Šimon Krajčovič, Peter Ondrovič, Radoslav Száraz, Tomáš Kriško a Ľuboš Nemec.

„Chýbajú nám viaceré opory – Martin Nemec, Tomáš Kmeť či Branislav Skladaný. Títo hráči tvorili základ reprezentácie dlhé roky. Ich neúčasť sa prejavuje na našej hre. Verím však, že táto generácia nadobudne potrebné skúsenosti a pôjde výkonnostne nahor,“ tvrdí Kravárik. Na majstrovstvá Európy cestuje v pozícii asistenta hlavného trénera po druhý raz v kariére. Pred dvomi rokmi radil Štefanovi Chrtianskemu, Slováci obsadili v Dánsku a Poľsku 11. priečku. Celkovo si slovenskí volejbalisti zahrajú medzi elitou starého kontinentu po ôsmy raz – piatykrát v rade. Ich zápasy v Buste Arsizio (neďaleko Milána) vysiela v priamych prenosoch Digi Sport.

Program Slovákov v D-skupine
Piatok 17.30 Slovensko – Srbsko, sobota 18.00 Slovensko – Rusko, nedeľa 15.00 Slovensko – Fínsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #ME vo volejbale 2015