Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán volejbalistov: Poliaci sú ako futbalová Brazília

Ľad prekryli drevenou palubovkou, potiahli ju Taraflexom. Bránky vymenili za sieť. Puky a hokejky za lopty. Mantinely, ktoré obyčajne dunia po tvrdých nárazoch, tentokrát nebudú v centre diania.

06.10.2015 09:00
volejbal, Kubiak, Antiga, Sopko Foto: ,
Kapitáni oboch tímov. Poliak Michal Kubiak (vľavo) so slovenskou oporou Martinom Sopkom st.
debata

Zimný štadión v Bratislave sa stane dnes večer dejiskom výnimočnej udalosti. V modernom stánku sa však nepredstavia hokejisti, halou nezaznie ani spev hviezdneho interpreta. Ľudí na tribúnach budú baviť po prvý raz v histórii volejbalisti. A nie hocijakí. Domácich Slovákov vyzvú v generálke na blížiaci sa európsky šampionát (od 9. októbra) majstri sveta z Poľska.

Záujem ako na KHL

„Je to veľká vec. Z toho, že na Slovensko pricestoval taký skvelý tím, máme obrovskú radosť. Poliaci sú vo volejbalovom svete tým, čo pre futbalový znamená Brazília,“ vraví Martin Sopko starší, kapitán slovenského výberu.

Zverenci francúzskeho experta Stéphana Antigu pricestovali do Bratislavy v nedeľu. V pondelok odohrali so Slovákmi v Hant Aréne prvý z dvojice prípravných zápasov (domácich zdolali 3:1), ktorý sa uskutočnil bez prítomnosti divákov. V utorok večer by mali byť tribúny zimáka solídne zaplnené. „Zatiaľ sme predali 5 až 6-tisíc vstupeniek. Očakávame možno i 8-tisícovú návštevu,“ prezrádza Ľubor Halanda o záujme fanúšikov, ktorý sa v súčasnosti približuje súbojom Slovana v Kontinentálnej hokejovej lige.

Šéf Slovenskej volejbalovej federácie zároveň pripomína, že pre volejbalovú obec na Slovensku ide o zápas roka – podobne ako pred dvoma sezónami, keď slovenských volejbalistov preverili pred odchodom na majstrovstvá Európy olympijskí víťazi z Ruska (0:3).

Niet divu. V poľskom kádri nechýbajú viaceré svetové esá. Na čele s univerzálom Bartoszom Kurekom či kapitánom Michalom Kubiakom, ktorý je jediným legionárom v Antigovom mužstve. Zvyšných trinásť členov pôsobí v poľskej Plus Lige, ktorá patrí (možno i je) k najlepším na svete.

Odhalia slabé miesta

Aj preto sú Poliaci pred majstrovstvami Európy v Bulharsku a Taliansku najhorúcejšími adeptmi na zlato. „Vieme, že nás čaká výnimočný súper. Konfrontácia s Poliakmi nám ukáže, ako na tom reálne sme,“ tvrdí Alberto Giuliani, Talian na slovenskej lavičke.

„Odhalia všetky naše slabé miesta. Je len na nás, či fanúšikom dokážeme, že sa môžeme porovnávať aj so svetovou špičkou. Verím, že neutrpíme nejaký debakel. Práve naopak, radi by sme si po tomto zápase povedali, že sme dobre pripravení na európsky šampionát,“ dodáva Sopko.

Slováci sa doteraz stretli s Poliakmi štrnásťkrát. Vyhrali štyri razy, naposledy pred štyrmi rokmi v základnej skupine majstrovstiev Európy v Prahe, kde napokon obsadili historické piate miesto (vo štvrťfinále im Poliaci prehru vrátili).

Pätnásty vzájomný duel môžete sledovať od 18.00 v priamom prenose televízie Digi Sport 1.

Nominácia Slovenska na ME
Nahrávači: Zaťko (SPU Nitra), Končal (bez klubu), smečiari: Sopko st. (Prešov), Paták (Czenstochowa), Ogurčák (Olympiakos Pireus), Chrtiansky ml. (Innsbruck), Kriško (Liberec), blokári: Kohút (Piacenza), Krajčovič (ČZU Praha), Prešinský (Odolena Voda), Ondrovič (Herrsching), univerzál: Michalovič (Vibo Valentia), libero: Kubš (SPU Nitra), Ľ. Nemec (Komárno).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #Martin Sopko st. #Alberto Giuliani