Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán slovenských volejbalistov Masný: Končím v reprezentácii

Dlhoročný kapitán slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie a úradujúci víťaz ankety o najlepšieho hráča roka Michal Masný svojimi skúsenosťami nepomôže národnému tímu na októbrových majstrovstvách Európy (9. - 18. 10. 2015).

24.08.2015 15:20
Michal Masný Foto: ,
Kapitán slovenskej volejbalovej reprezentácie Michal Masný.
debata

Tridsaťšesťročný nahrávač (nar. 14. 8. 1979) popredného poľského klubu Jastrzebski Wegiel neprešiel prvým rezom nominácie nového talianskeho trénera SR Alberta Giulianiho, vo výbere zostalo 16 hráčov. Slováci absolvovali od 17. augusta prvý tréningový týždeň a v Púchove budú pokračovať v ďalšej príprave.

Hneď v úvode prípravy vypadli z pôvodne nominovanej „dvadsaťpäťky“ pre zranenia univerzál Milan Bencz a libero Martin Vydarený. Po piatkovom večernom tréningu tréneri zúžili nomináciu o ďalších sedem hráčov, najväčším prekvapením bolo vyradenie trojnásobného Volejbalistu roka SR (2008, 2009, 2014) Michala Masného z kádra.

„Prvý počiatočný úmysel bol povolať do reprezentácie to najlepšie, čo ponúka slovenský volejbal. Keďže reprezentačnú pozvánku odmietli traja skúsení hráči – Martin Nemec, Branislav Skladaný a Tomáš Kmeť – tento koncept nám padol. Rozhodli sme sa preto pozvať na prvé sústredenie 25 hráčov a pozrieť sa, či by sa aj s mladšími, fyzicky zdatnejšími chlapcami dalo niečo robiť. Preto boli aj tréningy ladené skôr herne, volejbalovo. Na konci toho prvého týždňa prípravy sa nám potvrdilo, že by sme mohli ísť do omladenia kádra už pred majstrovstvami Európy,“ uviedol v pondelok popoludní v telefonickom rozhovore pre agentúru SITA asistent reprezentačného trénera Andrej Kravárik. „Určité riziko tam je, ale aj mladé mužstvo môže podať dobrý výkon. Je pravdou, že Mišo Masný má za sebou dlhoročné účinkovanie v jednej z najlepších svetových líg, odohral 13 rokov v reprezentácii bez toho, aby niekedy odmietol pozvánku. Na druhej strane, keď sa nám potvrdilo, že sa to dá skúsiť aj s mladými, rozhodli sme sa pre tento krok,“ doplnil pre SITA trojnásobný Volejbalista roka SR Kravárik.

Vo výbere napriek Masného absencii zostalo viacero hráčov reprezentujúcich „staršiu garnitúru“ – blokári Emanuel Kohút (rok nar. 1982) s Jozefom Piovarčim (1984) či smečiari Martin Sopko st. (1982) a František Ogurčák (1984). „Títo sa počas prvého týždňa prípravy ukázali ako najlepší na svojich postoch. Na niektorých pozíciách jednoducho nemáme také adekvátne náhrady ako na poste nahrávača. Nikto z týchto hráčov ešte nemá účasť istú, musia to potvrdiť. Sme malý štátik s malým počtom volejbalistov na najvyššej úrovni, o to je to ťažšie pre nás, trénerov. Na pätnásť alebo dvadsať percent sa mužstvo musí kombinovať aj staršími hráčmi. Tentoraz to bude aj o hráčoch s menšími skúsenosťami, ale veríme, že aj oni potiahnu mužstvo,“ uzavrel pre SITA Andrej Kravárik.

„V reprezentácii som pôsobil trinásť rokov, bol to kus môjho života. Národný tím som vnímal ako svoju druhú rodinu,“ skonštatoval v rozhovore pre denník Pravda Masný. „Mal som v pláne, že tento rok ukončím kariéru v národnom tíme. Bez ohľadu na to, či by som sa dostal alebo nedostal na majstrovstvá Európy. Mám za sebou posledný oficiálny tréning. Je to naozaj koniec mojej kariéry v reprezentácii,“ vyhlásil pre Pravdu Michal Masný a na margo svojho vyradenia z kádra ešte doplnil: „Keď tréner povie, že chce omladiť družstvo – hoci aj tesne pred majstrovstvami Európy – je to v poriadku. Ale opakujem, nech sa každý pozrie na aktuálnu nomináciu. Stačí si všimnúť, kto v nej je a aký má pri sebe dátum narodenia. Ak trénerovi nepasujem do koncepcie, alebo som podľa neho slabý, nemám dostatočnú výkonnosť, prípadne som starý, akceptujem to.“ Slováci sa na ME prebojovali piatykrát v sérii. V D-skupine v talianskom Busto Arsizio budú ich súpermi Rusi, Srbi a Fíni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Masný #slovenská volejbalová reprezentácia #Alberto Giuliani