Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Masný nejde na majstrovstvá Európy. Nezapadá do koncepcie

Na blížiacich sa majstrovstvách Európy mal patriť k lídrom slovenského výberu. Predurčovali ho k tomu bohaté skúsenosti či úloha kapitána.

23.08.2015 13:00
Alberto Giuliani Foto: ,
Alberto Giuliani.
debata (1)

Michal Masný však napokon do Talianska nepocestuje. Volejbalista, ktorý odohral v národnom tíme trinásť sezón a dlhodobo pôsobí v jednej z najlepších líg sveta (v Poľsku), sa nemilú správu dozvedel z úst nového trénera Alberta Giulianiho. Skúsený Talian dospel k rozhodnutiu po porade s realizačným tímom a zástupcami Slovenskej volejbalovej federácie.

„Pred začiatkom prípravy na európsky šampionát sme mali jasnú víziu. Chceli sme dať dokopy to najlepšie, čo slovenský volejbal ponúka. Staviť sme chceli na najskúsenejších hráčov,“ vysvetľuje prekvapujúce vyškrtnutie Masného z nominácie Andrej Kravárik. „Keď sme sa však dozvedeli, že k dispozícii nebudeme mať hneď trojicu opôr zo základnej zostavy – Branislava Skladaného, Tomáša Kmeťa a Martina Nemca – museli sme zmeniť koncepciu,“ dodáva Giulianiho asistent.

Akým spôsobom? „Začali sme uvažovať nad tým, že reprezentáciu postavíme na mladých hráčoch. Po zhode trénerského tímu s federáciou sme sa rozhodli, že pôjdeme do rizika a stavíme na perspektívnych a fyzicky zdatných hráčov,“ vraví Kravárik, ktorí zdôvodňuje tento krok jednoducho. Pri pohľade na súperov v základnej skupine – Rusko, Srbsko, Fínsko – bude jedným z kľúčových aspektov, ktoré rozhodnú o úspechu či neúspechu, práve fyzická pripravenosť.

Práve tá Masného zrejme najvýraznejšie limitovala. Trojnásobný Volejbalista roka na Slovensku (2008, 2009, 2014) patrí totiž medzi nižších nahrávačov. Navyše, pred desiatimi dňami oslávil už 36. narodeniny. Na druhej strane, jeho skúsenosťami sa žiadny z aktívnych slovenských volejbalistov pochváliť nemôže.

„Samozrejme, Michal má za sebou trinásť rokov v reprezentácii. Nikdy ju neodmietol. Určite sa dočká zaslúženej rozlúčky. Zaslúži si ju. Aj bez neho však máme v národnom tíme niekoľko skúsených hráčov – Martina Sopka st., Emanuela Kohúta, Jozefa Piovarčiho či Františka Ogurčáka. To sú všetko posty, na ktorých nemáme dostatočnú konkurenciu,“ podotýka Kravárik.

Zároveň však upozorňuje, že Masného vyradenie z nominácie je aj krokom do budúcnosti. „Keby sa mladí hráči neukázali na sústredení v dobrom svetle, dopadla by zrejme nominácia inak. Nejde nám však len o krátkodobý cieľ, ktorým sú majstrovstvá Európy. V hre sú aj ďalšie akcie, na ktoré musíme novú generáciu pripraviť. Máme šancu dostať sa do olympijskej kvalifikácie, na budúci rok si zahráme v druhej divízii Svetovej ligy,“ zakončil Kravárik.

Širšia nominácia na ME
Nahrávači: Zaťko (Olsztyn), Palgut (Posojilnica Aich/Dob), Končál (Asniéres Paríž), smečiari: Sopko st. (Prešov), Paták (Czenstochowa), Ogurčák (Olsztyn), Chrtiansky ml. (Innsbruck), Kriško (Liberec), blokári: Kohút (Piacenza), Krajčovič (Trenčín), Prešinský (Prievidza), Piovarči (Myjava), univerzáli: Horník (Komárno), Michalovič (Vibo Valentia), liberá: Kubš (SPU Nitra), Ľ. Nemec (Komárno).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kravárik #Michal Masný #slovenská volejbalová reprezentácia