Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na lavičku volejbalistov mieri ďalší Talian Giuliani, asistentom Kravárik

Novým trénerom volejbalovej reprezentácie mužov Slovenska sa stal Alberto Giuliani. Päťdesiatročný rodák z talianskeho mestečka San Severino Marche nahradil vo funkcii krajana Flavia Gulinelliho, ktorého správna rada Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) odvolala po neúspešnom vystúpení na domácom turnaji Final Four 3. skupiny Svetovej ligy v Bratislave.

23.07.2015 08:22
Volejbalisti Slovenska, Grécko Foto: ,
Slovenskí volejbalisti.
debata

Giulianiho asistentom bude bývalý vynikajúci reprezentant Andrej Kravárik, ktorý už v tejto funkcii pôsobil v rokoch 2011 – 2013.

Päťdesiatročný Giuliani patrí v Taliansku k veľmi úspešným trénerom s veľkým kreditom, o čom svedčí jeho klubová bilancia. V úlohe hlavného kouča sa tešil z troch titulov v prestížnej Serii A1 (2010 s Cuneom, 2012 a 2014 s Maceratou), v roku 2011 vyhral Taliansky pohár (Cuneo), trikrát vyhral Taliansky superpohár (2010 s Cuneom, 2012 a 2014 s Maceratou) a v roku 2010 doviedol Cuneo k zisku európskeho pohára CEV. V najvyššej talianskej súťaži viedol celkovo 258 zápasov, z toho 173 víťazných. V ostatných štyroch sezónach pôsobil na lavičke Maceraty, s ktorou sa po tomto ročníku dohodol na ukončení spolupráce a v budúcej sezóne bude okrem slovenskej reprezentácie viesť aj Piacenzu v Serii A1.

"Naším prvoradým zámerom bolo zastaviť pokles výkonnosti družstva vzhľadom k tomu, že sme nesplnili dva z troch cieľov. Chceli sme dať tímu pred majstrovstvami Európy nový impulz. Nemali sme dôveru k trénerovi Gulinellimu, pretože herný prejav družstva a výsledky neboli adekvátne podmienkam, ktoré sme mu vytvárali. Z toho dôvodu sme hľadali renomovaného trénera, ktorý je žiadaný na súčasnom volejbalovom trhu v kluboch, ale aj pri reprezentačných družstvách, je v kontakte so svetovým volejbalom a má výsledky. Kandidátov bolo viac, no napokon sme sa rozhodli pre Alberta Giulianiho, ktorý má za sebou množstvo kvalitnej práce a úspechov. Už pri prvom kontakte prejavil veľký záujem a je nesmierne motivovaný pracovať pri reprezentačnom družstve, čo takisto veľmi zavážilo.

Sadli sme si do oka a navyše sa nám podarilo zohnať sponzora, ktorý prefinancuje náklady na tak kvalitného trénera. Tešíme sa na spoluprácu a veríme, že nám to prinesie patričné výsledky. Nebude to jednoduché, sme si toho vedomí, ale myslíme si, že je to natoľko skúsený tréner, že nebude hendikep ani to, že nepozná dokonale charakteristiky našich hráčov. Pri dnešnej modernej technológii, rozbore zápasov a štatistikách nie je problém si tieto veci naštudovať. Skôr než sa rozhodol ponuku prijať, vyžiadal si od nás videá a štatistické údaje o našom tíme a na základe sa toho rozhodol, že chce byť trénerom slovenskej reprezentácie," uviedol v tlačovej správe prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Ľubor Halanda.

Giuliani sa stal tretím trénerom z Apeninského polostrova, ktorý zasadol na lavičku slovenskej reprezentácie. Zatiaľ najúspešnejšiu prácu za sebou zanechal Emanuele Zanini, krorý viedol Slovensko v rokoch 2008 – 2011, dvakrát vyhral Európsku ligu (2008, 2011) a na majstrovstvách Európy v roku 2011 v Rakúsku a v Česku doviedol Slovensko k skvelému 5. miestu, čo je zatiaľ najväčší úspech v histórii. Po Zaninim viedol Slovensko v rokoch 2011 – 2013 Štefan Chrtiansky st., ktorého v novembri 2013 vystriedal Gulinelli.

Pre Giulianiho bude pôsobenie na lavičke Slovenska prvou reprezentačnou skúsenosťou. Počas bohatej kariéry neviedol ani jedného slovenského volejbalistu, od budúcej sezóny však bude mať vo svojom novom pôsobisku v Piacenze pod krídlami reprezentačného blokára Emanuela Kohúta.

Nový kormidelník Slovenska nemá veľa času, pretože už v polovici augusta začne tím prípravu na októbrové majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v Bulharsku a v Taliansku. Slováci sa v skupine v talianskom meste Busto Arsizio stretnú s Ruskom, Srbskom a Fínskom. „Pracovať začne v podstate hneď po podpise zmluvy. Práca pri reprezentačnom družstve nie je len na tréningu, ale už teraz sa začína komunikácia s hráčmi, tvorba programu a nominácie. Začiatok prípravy pred majstrovstvami Európy upresníme, ale program zhruba poznáme. Máme ísť na prípravný kemp do Brazílie, kde budú dva kvalitné turnaje, potom doma hostíme majstrov sveta z Poľska a mali by sme ísť do Česka na prípravné zápasy. Program je kvalitný a verím, že sa nám podarí dosiahnuť adekvátne výsledky,“ pokračoval Halanda.

Zmeny nastali aj v realizačnom tíme. Po dvoch rokoch sa na post asistenta trénera vracia Andrej Kravárik. „Podmienkou trénera bolo, že chce mať pri družstve svojho dlhoročného spolupracovníka Francesca Cadeddu, ktorý je výborný organizátor, kondičný tréner a ovláda prácu s Data Volleyom. Našou podmienkou bolo, aby druhým trénerom bol Slovák. Bude ním Andrej Kravárik, ktorý už pri reprezentácii pôsobil a chce sa teraz vážnejšie venovať trénerskému povolaniu. Ponuku nadšene prijal,“ dodal Halanda. Manažérom reprezentačného tímu bude Ján Uhliarik, na poste fyzioterapeuta by mal ostať Poliak Maciej Palka, s ktorým vládla spokojnosť a štatistikom tímu bude naďalej Daniel Bruch.

Prehľad trénerov volejbalovej reprezentácie mužov SR:
Ivan Husár (1993 až jún 1995)
Peter Kalný (október 1995 až september 1997)
Vladimír Přidal (december 1997 až 1998)
Peter Kalný (1999 až 2001)
Pavel Třešňák (2002 až 2004)
Vladimír Přidal (2005 až 2007)
Emanuele Zanini (2008 až september 2011)
Štefan Chrtiansky (november 2011 až október 2013)
Flavio Gulinelli (november 2013 až 8. júl 2015)
Alberto Giuliani (22. júl 2015 –

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #Flavio Gulinelli #Alberto Giuliani