Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovskí chlapi z Afriky naháňajú strach

Patria k tomu najstaršiemu a najskúsenejšiemu, čo špičkový slovenský volejbal v súčasnosti ponúka. Prvý oslávil Kristove roky pred necelými šiestimi mesiacmi, druhý sa ich dočká o osemnásť dní.

03.07.2015 07:00
Martin Sopko Foto:
Martin Sopko.
debata

Smečiar Martin Sopko a blokár Emanuel Kohút dotiahli spoločnými silami Slovensko k dvom triumfom v Európskej lige (2008, 2011), nechýbali pri historickom piatom mieste na európskom šampionáte pred štyrmi rokmi.

Dvojica ostrieľaných volejbalistov má pred sebou ďalší cieľ – pomôcť národnému tímu k víťazstvu na domácom Final Four tretej kategórie Svetovej ligy, ktoré sa v bratislavskom Národnom tenisovom centre uskutoční už počas tohto víkendu.

Egypt? Svetová úroveň

V boji o postup do finále vyzvú zverenci Flavia Gulinelliho súpera z Egypta. „Pre širokú verejnosť je to neznámy súper. Ide však o niekoľkonásobného majstra Afriky. V kádri majú množstvo hráčov svetovej úrovne, nemôžeme ich rozhodne podceniť,“ tvrdí Sopko.

„Z videa, ktoré sme videli, ide strach. Sú to obrovskí chlapi, ktorých riadia kvalitní nahrávači. Ich kľúčové osobnosti síce hrali naposledy v domácej súťaži, no v minulosti si vyskúšali pôsobiská v Taliansku či Turecku,“ dodáva rodák z Prešova, ktorý v uplynulej sezóne dotiahol VK k vytúženému majstrovskému titulu.

Recept na Egypťanov ponúka jeho reprezentačný kolega Kohút. „Celý systém hry majú založený na kvalitnom servise, ktorý musíme ustáť. Potrebujeme ich odtiahnuť od siete, potom máme šancu,“ myslí si Bratislavčan.

Aká je v percentuálnom vyjadrení?

„Keďže Braňo Skladaný ju odhadol 50 na 50, ja poviem 80 na 20,“ zasmeje sa Kohút, no vzápätí zvážnie. „Volejbal je hra, v ktorej rozhodujú drobné chyby. Reálne by som odhadol šance 60 na 40 v náš prospech. Aj vďaka publiku, ktoré bude na našej strane,“ verí hráč Piacenzy.

Píšu striedmo, netelefonujú

Nebudú solídne zaplnené tribúny domácim zväzovať ruky?

„Nemyslím si. Všetci dúfame, že príde veľa faúšikov, ktorí nám dodajú energiu a impulz. Potom bude už len na nás, aký výkon podáme na palubovke. Na Egypťanov možno nebude stačiť ani deväťdesiatper­centný. Náš cieľ je však jasný – vyhrať Final Four a tak potrebujeme cez Egypt prejsť. Pripravujeme sa na to v hlavách,“ uvedomuje si Sopko.

Slováci zameriavajú prípravu na jeden z vrcholov sezóny (druhým budú októbrové majstrovstvá Európy v Taliansku a Bulharsku) už dva mesiace. Za sebou majú turnaje v Mexiku a Grécku, kde si zmerali sily s trojicou súperov v základnej skupine. Za ten čas spoločne nalietali tisíce kilometrov, rovnaké tváre vidia takmer každý deň

„Ponorková choroba nám však nehrozí. Všetci sa poznáme viac ako desať rokov. Fungujeme na systéme, že počas roka si píšeme len sporadicky, takmer netelefonujeme. Zážitky si odkladáme až na stretnutie v národnom tíme,“ popisuje Kohút. „Bez rodín je nám síce niekedy ťažko, no dopredu nás ženie hrdosť, že reprezentujeme svoju krajinu,“ dodáva Sopko.

Okrem skúsenej dvojice je v súčasnom Gulinelliho kádri starší už len jeden jeho člen – kapitán Michal Masný, ktorý v auguste oslávi 36. narodeniny. Naopak, najmladšími sú smečiar Marcel Lux s liberom Martinom Vydareným – obaja budú mať koncom júla 21 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #Emanuel Kohút #Martin Sopko st.