Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jednotke draftu Townsovi sa triasli ruky

Minnesota stavila na podkošového hráča, Los Angeles Lakers na rozohrávača a New York Knicks prekvapili lotyšskou voľbou vo štvrtkovom drafte nováčikov basketbalovej NBA.

26.06.2015 11:04
Karl-Anthony Towns Foto: ,
Karl-Anthony Towns počas draftu.
debata

Jednotkou sa stal jeden z favoritov Karl-Anthony Towns, center z univerzitného tímu Kentucky sa pokúsi presadiť v Minnesote, kde by mohol profitovať zo spolupráce s vlaňajším číslom jeden a najlepším nováčikom uplynulej sezóny Andrewom Wigginsom. Timberwolves doteraz nikdy nesiahli po hráčovi na tomto poste, ak mali právo prvej voľby.

„Keď komisár Adam Silver vyšiel na pódium, chcel som sa napiť vody, ale triasli sa mi ruky. Povedal som trénerovi Calovi (John Calipari, tréner Kentucky, pozn.), že teraz by som nechcel hádzať rozhodujúcu strelu v poslednej sekunde zápasu, isto by som netrafil,“ priznal napätie pred vyslovením svojho mena Towns.

Rodákovi z New Jersey dodávalo odvahu asi 50 členov jeho rodiny a priateľov v hale Barclays Center. „Toto je môj domov. Bol to výnimočný moment v mojom živote, že som tu mohol byť spolu s najbližšími,“ povedal hráč, ktorého pasovali za favorita spolu s Jahlilom Okaforom. Toho si napokon až z tretieho miesta vybrala Philadelphia.

Towns mal v uplynulej sezóne priemery 10,3 bodu a 6,7 doskoku na zápas, s Kentucky postúpil do Final Four univerzitnej súťaže. Disponuje výškou 213 cm a váhou 113 kg. Vysoko sú hodnotené najmä jeho defenzívne kvality.

Kentucky má Townsovou zásluhou tretiu draftovú jednotku za uplynulých šesť rokov. A jeho predchodcovia sa v NBA nestratili. V roku 2010 prerazil v súťaži John Wall a o dva roky neskôr Anthony Davis. Univerzita dokonca siahala na nový rekord, draftovaní mohli byť až siedmi jej hráči, napokon bolo z toho iba vyrovnanie maxima v počte šiestich basketbalistov, z toho štyroch si kluby rozobrali v prvom kole. Na ocot zostal len Aaron Harrison.

Los Angeles Lakers si ako druhý klub poradia vytypovali z ponuky D'Angela Russella z Ohio State, ktorý bude mať tú česť učiť sa rozohrávačskému remeslu po boku Kobeho Bryanta. „Kobe je veľkolepý chlapík. Som zvedavý, koľko mu toho ešte zostalo v nádrži. Teším sa, že si ma vezme pod svoje krídla a odovzdá mi čo najviac svojich skúseností, aby sme ich mohli využiť proti našim súperom,“ vyhlásil Russell.

Diváci v hale najskôr nechápavo bučali, keď si New York Knicks vybrali zo štvrtého miesta Lotyša Kristapsa Porziňgisa. Prezident klubu Phil Jackson však v Európanovi vidí nového Paua Gasola a riskol to. Navyše ešte počas draftu sa udiala výmena, ktorou Knicks získali od Atlanty rozohrávača Jeriana Granta z Duke za Tima Hardawaya juniora.

„Veľa fanúšikov nebolo nadšených z toho, že si ma klub vybral. Teraz je v mojich rukách, aby som ich bučanie obrátil na prejav uznania. Ľudia sú niekedy krutí, ale v New Yorku to tak chodí a ja som na to pripravený,“ povedal 19-ročný krídelník, ktorý bol doteraz súčasťou španielskeho tímu Baloncesto Sevilla.

Aj piata pozícia na drafte patrí Európanovi, chorvátsky rozohrávač Mario Hezonja putuje do Orlanda.

Výsledky 1. kola draftu nováčikov NBA 2015
1. Minnesota – Karl-Anthony Towns (center, univerzita Kentucky)
2. Los Angeles Lakers – D'Angelo Russell (stredný rozohrávač, Ohio State)
3. Philadelphia – Jahlil Okafor (center, Duke)
4. New York Knicks – Kristaps Porziňgis (Lot., krídelník, Baloncesta Sevilla/Šp.)
5. Orlando – Mario Hezonja (Chor., strieľajúci rozohrávač, FC Barcelona/Šp.)
6. Sacramento – Willie Cauley-Stein (center, Kentucky)
7. Denver – Emmanuel Mudiay (DR Kongo, stredný rozohrávač, Kuang-tung/Čína)
8. Detroit – Stanley Johnson (krídelník, Arizona)
9. Charlotte – Frank Kaminsky (krídelník, Wisconsin)
10. Miami – Justise Winslow (strieľajúci rozohrávač, Duke)
11. Indiana – Myles Turner (krídelník, Texas)
12. Utah – Trey Lyles (Kan., krídelník, Kentucky)

debata chyba
Viac na túto tému: #Draft NBA
Načítavajú sa športové výsledky...