Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zranenú Žirkovú na ME nezoberieme, tvrdí Kováčik

Po dvoch víťazstvách nad Ukrajinou sa tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Maroš Kováčik rozlúčil s dvojicou Angelika Slamová a Terézia Páleníková.

24.05.2015 14:14
basketbalistky Slovenska Foto: ,
Basketbalistky Slovenska. Uprostred Zuzana Žirková.
debata

V príprave na majstrovstvá Európy v Maďarsku (11. až 28. júna) mu v kádri ostala trinástka, hoci pôvodne chcel mať už teraz jasný tucet basketbalistiek, ktoré pocestujú na šampionát.

„Hoci na šampionát môžeme vziať len dvanásť dievčat, rozhodli sme sa zatiaľ ponechať v hre trinástku. U Zuzky Žirkovej potvrdilo CT vyšetrenie prvotný nález magnetickej rezonancie. Má poškodenú kosť v chodidle a po konzultáciách s lekármi a fyzioterapeutmi počkáme sedem až deväť dní, či sa jej zdravotný stav radikálne nezlepší. Šanca nie je veľká, ale treba veriť v zázraky,“ povedal hlavný kouč Kováčik.

Definitívnu dvanástku zverejní najneskôr 4. júna, do kedy treba nomináciu nahlásiť na Medzinárodnú basketbalovú federáciu. Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová sa k družstvu pripojí vo štvrtok a odohrá tak stretnutia na dobre obsadenom turnaji v Karlových Varoch. Realizačný tím sa ešte nerozhodol, či s ňou počíta na pozíciu strednej rozohrávačky alebo dvojky, no bude líderkou tímu.

Kováčik priznal, že mu niektoré hráčky svojimi dobrými výkonmi a iné nevyrovnanou výkonnosťou trochu pomotali hlavu. Nakoniec však rozhodovanie nemal až také náročné.

„S Teréziou Páleníkovou sa v seniorskej reprezentácii ešte nepochybne stretneme. Má veľký talent, potenciál a správne povahovo-vôľové vlastnosti. No rozhodli sme sa ju radšej prenechať reprezentácii do dvadsať rokov, kde bude jednou z líderiek družstva, ako by mala ísť na šampionát v pozícii dvanástej hráčky. Slamová mala priveľkú konkurenciu na obvode a aj vzhľadom na nie ideálny zdravotný stav niektorých pivotiek sme si nemohli dovoliť ísť na ME len so štyrmi,“ vysvetlil dôvody 36-ročný rodák z Lučenca.

Mladšia zo sestier Páleníkových si váži, že mohla s družstvom absolvovať časť prípravy na šampionát. „Mala som možnosť zbierať skúsenosti od lepších spoluhráčok na každom jednom tréningu. Konkurencia bola veľká a tréner si asi vybral to najlepšie, čo mal k dispozícii. Takto sa môžem sústreďovať na dvadsiatky, kde si odo mňa veľa sľubujú,“ priznala 19-ročná hráčky Piešťan.

Slovenky si po troch prehrách na turnaji v Lyone tentoraz s Ukrajinou pripísali dve víťazstvá. V piatok zdolali Ukrajinu hladko 94:64 a o deň neskôr už po vyrovnanom priebehu len 68:61. „Keď vyhráte nad tímom, ktorý sa pripravuje na majstrovstvá Európy, o tridsať bodov, znamená to, že ste museli hrať dobre. V sobotu to už bolo horšie, ale vyhrali sme, čo nám len pomôže. Vyskúšali sme si množstvo herných variantov,“ priznal Kováčik.

Tento týždeň odohrajú slovenské basketbalistky najprv prípravný zápas s Českom a následne aj turnaj v Karlových Varoch. „Súboje so silnými súpermi nás opäť dobre preveria a zistíme, aká je pravá tvár družstva. Zatiaľ sa pripravujeme na najhoršiu alternatívu, že do Maďarska pôjdeme bez Zuzky Žirkovej a snažíme sa na to dievčatá po psychickej stránke pripraviť. Sme ochotní ísť s ňou aj do rizika. No ak bude zranená, tak na majstrovstvá Európy nepôjde,“ vysvetlil Kováčik.

Trinásťčlenná nominácia na ME
Rozohrávačky: B. Bálintová, Lázárová, Toliverová, Žirková. Krídla: D. Baburová, M. Páleníková, Kiššová, Tetemondová. Pivotky: Krč-Turbová, Hruščáková, Vyňuchalová, Jurčenková, Janoščíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Kováčik #slovenská reprezentácia basketbalistiek #ME 2015 v basketbale žien