Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zranenú Žirkovú na ME nezoberieme, tvrdí Kováčik

Po dvoch víťazstvách nad Ukrajinou sa tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Maroš Kováčik rozlúčil s dvojicou Angelika Slamová a Terézia Páleníková.

24.05.2015 14:14
basketbalistky Slovenska Foto: ,
Basketbalistky Slovenska. Uprostred Zuzana Žirková.
debata

V príprave na majstrovstvá Európy v Maďarsku (11. až 28. júna) mu v kádri ostala trinástka, hoci pôvodne chcel mať už teraz jasný tucet basketbalistiek, ktoré pocestujú na šampionát.

„Hoci na šampionát môžeme vziať len dvanásť dievčat, rozhodli sme sa zatiaľ ponechať v hre trinástku. U Zuzky Žirkovej potvrdilo CT vyšetrenie prvotný nález magnetickej rezonancie. Má poškodenú kosť v chodidle a po konzultáciách s lekármi a fyzioterapeutmi počkáme sedem až deväť dní, či sa jej zdravotný stav radikálne nezlepší. Šanca nie je veľká, ale treba veriť v zázraky,“ povedal hlavný kouč Kováčik.

Definitívnu dvanástku zverejní najneskôr 4. júna, do kedy treba nomináciu nahlásiť na Medzinárodnú basketbalovú federáciu. Američanka so slovenským pasom Kristi Toliverová sa k družstvu pripojí vo štvrtok a odohrá tak stretnutia na dobre obsadenom turnaji v Karlových Varoch. Realizačný tím sa ešte nerozhodol, či s ňou počíta na pozíciu strednej rozohrávačky alebo dvojky, no bude líderkou tímu.

Kováčik priznal, že mu niektoré hráčky svojimi dobrými výkonmi a iné nevyrovnanou výkonnosťou trochu pomotali hlavu. Nakoniec však rozhodovanie nemal až také náročné.

„S Teréziou Páleníkovou sa v seniorskej reprezentácii ešte nepochybne stretneme. Má veľký talent, potenciál a správne povahovo-vôľové vlastnosti. No rozhodli sme sa ju radšej prenechať reprezentácii do dvadsať rokov, kde bude jednou z líderiek družstva, ako by mala ísť na šampionát v pozícii dvanástej hráčky. Slamová mala priveľkú konkurenciu na obvode a aj vzhľadom na nie ideálny zdravotný stav niektorých pivotiek sme si nemohli dovoliť ísť na ME len so štyrmi,“ vysvetlil dôvody 36-ročný rodák z Lučenca.

Mladšia zo sestier Páleníkových si váži, že mohla s družstvom absolvovať časť prípravy na šampionát. „Mala som možnosť zbierať skúsenosti od lepších spoluhráčok na každom jednom tréningu. Konkurencia bola veľká a tréner si asi vybral to najlepšie, čo mal k dispozícii. Takto sa môžem sústreďovať na dvadsiatky, kde si odo mňa veľa sľubujú,“ priznala 19-ročná hráčky Piešťan.

Slovenky si po troch prehrách na turnaji v Lyone tentoraz s Ukrajinou pripísali dve víťazstvá. V piatok zdolali Ukrajinu hladko 94:64 a o deň neskôr už po vyrovnanom priebehu len 68:61. „Keď vyhráte nad tímom, ktorý sa pripravuje na majstrovstvá Európy, o tridsať bodov, znamená to, že ste museli hrať dobre. V sobotu to už bolo horšie, ale vyhrali sme, čo nám len pomôže. Vyskúšali sme si množstvo herných variantov,“ priznal Kováčik.

Tento týždeň odohrajú slovenské basketbalistky najprv prípravný zápas s Českom a následne aj turnaj v Karlových Varoch. „Súboje so silnými súpermi nás opäť dobre preveria a zistíme, aká je pravá tvár družstva. Zatiaľ sa pripravujeme na najhoršiu alternatívu, že do Maďarska pôjdeme bez Zuzky Žirkovej a snažíme sa na to dievčatá po psychickej stránke pripraviť. Sme ochotní ísť s ňou aj do rizika. No ak bude zranená, tak na majstrovstvá Európy nepôjde,“ vysvetlil Kováčik.

Trinásťčlenná nominácia na ME
Rozohrávačky: B. Bálintová, Lázárová, Toliverová, Žirková. Krídla: D. Baburová, M. Páleníková, Kiššová, Tetemondová. Pivotky: Krč-Turbová, Hruščáková, Vyňuchalová, Jurčenková, Janoščíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Kováčik #slovenská reprezentácia basketbalistiek #ME 2015 v basketbale žien