Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalistky bojujú o úspech celej generácie

Na veľkom turnaji sa naposledy predstavili pred šiestimi rokmi. Odvtedy sa o prienik medzi elitu pokúšali márne. Urobia posledný krok za postupom teraz?

23.05.2015 10:00
volejbalistky, slovensko Foto: ,
Na Slovenské volejbalistky čaká nesmierne dôležitý dvojzápas.
debata

Na slovenské volejbalistky čakajú dva zápasy roka. Po tom, čo úspešne prešli druhým kolom kvalifikácie majstrovstiev Európy, potrebujú zvládnuť aj baráž. V nej si zmerajú sily s Azerbajdžanom. Prvý zápas odohrajú dnes (od 15.00) u súpera, odvetu o týždeň v Leviciach (od 18.00 v priamom prenose RTVS).

Favorit na postup je jasný. Zatiaľ čo Slovenky naposledy hrali na európskom šampionáte v roku 2009, Azerbajdžanky nechýbali medzi najlepšími družstvami kontinentu už päťkrát v rade. „Súper disponuje jednoznačne lepším kádrom. Má v ňom tri, možno štyri hráčky svetového toplevelu. Krajina každoročne investuje do volejbalu obrovské peniaze. Reprezentácia i kluby sú na vysokej úrovni,“ upozorňuje tréner Marek Rojko.

Jeho zverenky sa však vopred nevzdávajú. Zo slovenskej šatne znie odhodlanie a viera v úspech. „Až na dve výnimky sme poskladali to najsilnejšie, čo momentálne máme. Lepšie hráčky slovenský volejbal nemá. Takmer všetky pôsobia v zahraničí, mnohé v kvalitných kluboch. Čo sa týka legionárok, v takom dobrom stave sme národný tím dlho nemali,“ tvrdí šéf slovenskej lavičky, ktorý zároveň trénuje bundesligový Aachen.

Práve na skúsenosti z Nemecka sa Rojko najviac spolieha. Najvýraznejšou oporou tímu je popri kapitánke a smečiarke Martine Nosekovej blokárka Jaroslava Pencová. V drese Drážďan si v uplynulej sezóne zahrala prestížnu Ligu majstrov. „Vieru v úspech som si priniesla z klubu. S Drážďanmi sme na európskej scéne zdolali Fenerbahce Istanbul či Moskvu. Obaja súperi boli pritom obrovskými favoritmi. Tak ako teraz Azerbajdžan. Nič teda nie je nemožné,“ myslí si najlepšia slovenská volejbalistka za minulý rok.

Napriek tomu, že postup cez Azerbajdžan by bol veľkým prekvapením, hovoria Slovenky o veľkej šanci. „V hre je úspech celej generácie. Ženský volejbal je špecifický. Prekvapenia sa v ňom rodia takmer každý víkend. Tak ako Azerbajdžan vie potrápiť Brazíliu, prehrá s Mexikom. Nemyslím si, že azerbajdžanské volejbalistky majú pred slovenskými výrazný náskok. Do Baku odchádzame s cieľom prekvapiť svet,“ netají odhodlanie Rojko.

Slovenky doteraz hrali na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy trikrát. V roku 2003 obsadili dvanáste miesto, v roku 2007 a 2009 trináste. Najväčším úspechom Azerbajdžanu je štvrtá priečka z roku 2005.

Káder Slovenska

Nahrávačky: Dudová (Frýdek-Místek), Koseková (Slávia EU Bratislava), smečiarky: Noseková (Charleroi), Radosová (Potsdam), Drobňáková (Calais)
Blokárky: Pencová (Drážďany), Kóšová (Aachen), Hrončeková (Schwerin), Herelová (Schwechat)
Univerzálky: Crkoňová (Aachen), Kubová (Frýdek-Místek)
Libero: Valachová (Aachen).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #baráž o ME #volejbalistky #volejbalová reprezentácia