Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hymnu si zaspievam. Nahlas len azerbajdžanskú, tvrdí Matiašovská-Agajevová

Hlava sa bude biť so srdcom. Láska k vlasti s tvrdým profesionalizmom. Na úvodný barážový zápas o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy volejbalistiek odcestovalo dvanásť slovenských hráčok.

22.05.2015 09:00
Jana Matiašovská-Agayevová , volejbal, azerbajdžán Foto:
Slovenka v azerbajdžanskom drese. Jana Matiašovská-Agayevová (uprostred) vyzve v boji o európsky šampionát svoju vlasť.
debata (1)

V Baku ich privíta trinásta. V drese Azerbajdžanu by mala vyzvať svoje krajanky bratislavská rodáčka Jana Matiašovská-Agajevová. „Mám zmiešané pocity. Na jednej strane je láska k domovu, na druhej kariéra. Inak ako profesionálne však premýšľať nesmiem,“ vraví dvojmetrová smečiarka.

Komunikuje v ruštine

Pre skúsenú volejbalistku bude meranie síl so Slovenkami náročnou skúškou – najmä psychickou. Vo výbere Mareka Rojka má totiž viacero kamarátok. „V kontakte som najmä s Martinou Nosekovou, kapitánkou reprezentácie. Hrali sme spolu v bratislavskej Slávii UK, neskôr sme sa stretli aj v Azerrail Baku. Sme dlhoročné priateľky. Napriek tomu si myslím, že k podpichovaniu medzi nami nedôjde. Predsa len, obe berieme tento dvojzápas veľmi vážne,“ tvrdí čoskoro 28-ročná Matiašovská.

V drese zajtrajšieho súpera slovenských volejbalistiek pôsobí štyri roky. Prečo ju zlákali azerbajdžanské farby? „Po klubovej sezóne, ktorú som odohrala v Baku, ma miestny zväz oslovil s veľmi dobrou ponukou. Cítila som, že si ma v Azerbajdžane vážia i rešpektujú. Keďže rešpekt bol vzájomný, neodmietla som,“ opisuje hráčka, ktorá si už proti Slovensku zahrala – v prípravných zápasoch pred tromi rokmi.

Napriek tomu, že v národnom výbere kaukazskej krajiny je jedinou cudzinkou, medzi spoluhráčky dobre zapadla. Osloviť ich dokáže niekoľkými frázami v azerbajdžanskom jazyku. „Väčšinou sa však dorozumievame po rusky,“ prezrádza žena, ktorá má za snúbenca rodáka z Istanbulu.

Vie, ako na Slovenky

Koho hymnu si pred úvodnou výmenou sobotňajšieho súboja zaspieva? „V duchu si určite premietnem slovenskú. Nahlas však môžem spievať len azerbajdžanskú. Jej slová už poznám,“ pochváli sa. V Azerbajdžane našla veľmi dobré podmienky na volejbal. Krajina investuje do tohto športu v posledných rokoch nemalé peniaze.

„Volejbal je tu veľmi populárny, má utvorené výborné zázemie. Aj vďaka tomu sa Azerbajdžanci pravidelne dokážu prebojovať na záverečné turnaje majstrovstiev Európy či sveta.“ Dosiaľ posledným veľkým turnajom, na ktorom Matiašovská reprezenatovala Azerbajdžan, bol lanský svetový šampionát v Taliansku (15. priečka). Chýbať nechce ani tohto roku v Belgicku a Holandsku. Obe krajiny privítajú na prelome septembra a októbra európsku elitu.

„Máme veľmi dobrý tím. V súboji so Slovenskom sme favoritkami. Papierové predpoklady sa však nemusia zakaždým naplniť. Preto sa pripavujeme na baráž veľmi zodpovedne, nechceme nechať nič na náhodu,“ odkazuje Matiašovská. Je pripravená poradiť koučovi, ako na Slovenky. „Poznám trénera Rojka a jeho taktiku. So znalosťami o slovenskom tíme sa podelím.“

Najvyššia hráčka azerbajdžanského výberu reprezentovala Slovensko v 26 dueloch. Zostal jej niektorý navždy v pamäti? „Vybrala by som určite juniorský zápas s Češkami. Prehrávali sme 0:2 na sety, 10:18 v treťom. Zázračne sme vývoj otočili a vyhrali 3:2.“

Mimochodom, vtedajšie stretnutie hostili Levice, ktoré privítajú aj barážovú odvetu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom (30. mája).

Jana Matiašovská-Agayevová, volejbalistka Azerbajdžanu
Narodila sa 7. 7. 1987 v Bratislave. S volejbalom začínala v Slávii UK Bratislava. Od roku 2005 sa pohybuje po svetových palubovkách. Štyri sezóny strávila v Louisville, po návrate z Ameriky ju zlákal Jekaterinburg. V rokoch 2011 a 2012 prestriedala dva kluby z Baku – Azerrail vymenila za Azeryol. Po ročných skusoch v juhokórejskom Hyundai Hillstate sa vrátila späť do Azerbajdžanu (Azerrail). Vlani prestúpila do poľského Sopotu, ktorý čoskoro zamenila za turecký Belediyespor, kde pôsobí dodnes.

Baku je na Európske hry pripravené

Presne o tri týždne odštartujú v Baku premiérové Európske hry (12. – 28. júna) – aj za účasti takmer dvesto slovenských športovcov. Aké podmienky na nich v azerbajdžanskej metropole čakajú? „Domáci si dali na prípravách naozaj záležať. Atmosféra blížiaceho sa športového sviatku dýcha odvšadiaľ. Rádiá a televízie sú plné reklám, v uliciach pribúdajú pútače. Všetky športoviská, dedina pre športovcov i komunikácie sú dokončené. Azerbjadžanci už čakajú len na príchod jednotlivých výprav a fanúšikov,“ referuje z Baku Matiašovská.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Azerbajdžan #európske hry v Baku #Jana Matiašovská-Agajevová