Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky skončili tretí raz dvanáste. Na viac nemali

Slovenské hádzanárky majú z veľkých turnajov zatiaľ súdené dvanáste miesto. Pri sporadických účastiach na šampionátoch obsadli vždy túto priečku - na ME 1994 a 2014 i na MS 1995.

18.12.2014 18:28
slovenské hádzanárky, radosť Foto: ,
Radosť slovenských hádzanárok a realizačného tímu po víťazstve nad Srbskom.
debata (1)

Pravda, kým na majstrovstvách Európy pred dvadsiatimi rokmi skončili posledné, teraz za sebou nechali štyri tímy, takže ich umiestenie má vyššiu cenu. Na tento výsledok im stačil jeden výborný polčas v súboji so Srbskom, keď nepriaznivý vývoj (prehrávali v závere prvého polčasu o sedem gólov) otočili a vyhrali 23:21. V súboji s minuloročnými finalistkami MS to bolo prvé i jediné víťazstvo na kontinentálnom šampionáte (dovedna z dvanástich pokusov).

„Na toto budú hráčky spomínať celý život,“ vravel po zápase český tréner slovenského tímu Dušan Poloz, ktorý viackrát zdôraznil, že slovenským úspechom bol už postup na šampionát. Do konca turnaja sa už jeho zverenky nepriblížili k druhému polčasu so Srbskom a zo šiestich súbojov päť prehrali. Až na statočný boj s Francúzkami, s ktorými držali bezmála celý zápas krok, vo všetkých ostatných stretnutiach ich súperky jasne prevýšili.

Najhoršie – herne i výsledkovo – vyznel záverečný zápas s Nemkami, na ktoré si Slovenky pôvodne trúfali. Aj preto, že ani súperkám šampionát nevyšiel a práve so Slovenkami vybojovali jedinú výhru v turnaji. Uštedrili im poriadny výprask – o štrnásť gólov (36:22).

Ukázalo sa, že Slovensko v tomto turnaji na viac nemalo, zaostalo vo väčšine hádzanárskych činnostiach za tímami, na ktoré narazilo. Pozitívne však je, že na tomto tíme sa dá v budúcnosti stavať, väčšina hráčok má ďalšiu kariéru pred sebou. Dobré výkony vo väčšine zápasoch podala brankárka Gubíková, k nej sa herne približovala Školková, Jakubisová (najlepšia strelkyňa tímu – 25 gólov), sľubne sa ukazovala aj Rajnohová.

Turnaj utrpel tým, že zo základnej skupiny nepostúpili Chorvátky. Zápasy v druhej štvrťfinálovej skupine v Záhrebe, kde mali hrať domáce hráčky, sa odohrali pred prázdnou 15-tisícovou halou. Aj napriek tomu, že organizátori umožnili vstup zdarma (na zápasoch bolo okolo 300 divákov), čo negatívne ovplyvnilo atmosféru.

Nik z európskej špičky sa nevyhol zaváhaniam, každý tím si vybral aspoň jeden slabší deň. Aj suverénne Nórky v poslednom zápase štvrťfinálovej skupiny zaváhali a podľahli Maďarkám (25:29), ale ten súboj už nič nezmenil na tom, že postúpia do boja o medaily a vyhrajú svoju skupinu (šancu dostali aj hráčky z lavičky).

Najúspešnejší tím histórie ME (päť titulov) zostáva hlavným favoritom na zlato a v piatok ho čaká semifinále so Švédskom. Obhajkyne titulu z Čiernej Hory narazia na Španielky. Ak všetko pôjde podľa očakávaného scenára, zopakuje sa finále spred dvoch rokov Čierna Hora – Nórsko. Zostávajúcich päť zápasov turnaja sa už ukutoční v Budapešti.

Piatkový program na ME

Semifinále: 18.00 Nórsko – Švédsko, 20.30 Španielsko – Čierna Hora, o 5. miesto: 15.30 Maďarsko – Francúzsko.
Ďalšie poradie na ME: 7. Holandsko, 8. Dánsko, 9. Rumunsko, 10. Nemecko, 11. Poľsko, 12. Slovensko, 13. Chorvátsko, 14. Rusko, 15. Srbsko, 16. Ukrajina

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hádzanárky Slovenska