Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Riu sa chcem ísť pozrieť na Neymara, vraví smečujúca hviezda

Prišla s energetickou tyčinkou v ruke a úsmevom na tvári. Opora ruského Jekaterinburgu a jedna z dvoch najlepších basketbalistiek na svete Candace Parkerová (28 rokov, 193 cm) sa pohodlne usadila do kresla a ochotne odpovedala na otázky. Viackrát sa schuti zasmiala.

11.12.2014 09:00
debata
zväčšiť Candace Parkerová. Foto: SITA/AP, Matt York
Candace Parkerová Candace Parkerová.

„Život vám prinesie rôzne situácie, ale je len na vás, ako reagujete. Vždy si môžete vybrať a ja volím úsmev a radosť. Chcem byť šťastná. Robím pre to všetko,“ ozrejmila svoj pohľad na život v rozhovore pre denníky Pravda a Šport.

Čo vám prináša najväčšiu radosť?
Teší ma, že môžem byť s ľuďmi, ktorých mám rada. Najkrajšia na svete je však možnosť sledovať, ako rastie moja päťročná dcérka Lailaa Nicole. Snažím sa na svet pozerať aj jej očami.

Ako sa vám darí zladiť profesionálnu kariéru so starostlivosťou o dcéru?
Poviem vám, byť matkou, to je najťažšia práca na svete. Som veľmi vďačná za to, aká je Lailaa úžasná. To, že sa popri nej môžem aj naďalej venovať basketbalu, je skvelé. Vrátiť sa do profesionálneho športu po zmenách, aké sa udejú počas tehotenstva v tele, je veľmi veľmi náročné. Som rada, že ma dcérka vidí hrať a bude si ma pamätať aj z paluboviek.

Kto vám s ňou najviac pomáha?
Mama. Predošlých päť sezón sme žili všetky tri spolu v Jekaterinburgu. Teraz sa presúvajú medzi Los Angeles a Jekaterinburgom. Lailaa chodí v LA do škôlky.

Začína už s basketbalom?
Nie. Je síce veľmi pohyblivá a šikovná, ale skôr ju baví tanec, modeling či predvádzanie sa. Je také ozajstné dievčenské dievča.

Váš manžel Shelden Williams, bývalý hráč NBA, pôsobí momentálne v Číne. Ako vám to funguje na diaľku?
Je to veľmi náročné. Mužský klub je síce aj v Jekaterinburgu, ale Čína je pre Sheldena lepšia alternatíva. Fungujeme takto na diaľku už šesť rokov. Vieme, že naše kariéry nebudú trvať už dlho, takto je to momentálne najlepšie. Najdôležitejšie pre nás je, aby sme utvorili čo najlepšie podmienky pre dcérku.

Ako ste si za tie roky zvykli na Jekaterinburg?
Milujem ho. Bývam tam už dlhšie než kdekoľvek inde predtým. Dcéra to tam volá domov a ľuďom hovorí, že je Ruska. Nemala som problém ani so studenou zimou. Veď som z Chicaga. Samozrejme, teplo v Los Angeles zbožňujem.

Rozpráva dcérka alebo vy po rusky?
Lailaa trošku vie, ale má to náročné. Vždy, keď ideme späť do USA, tak všetko zabudne. Po návrate sa opäť na ňu niečo rýchle nalepí. Trošku viem po rusky aj ja. Ale skôr len rozumiem, ako by som aj rozprávala.

Čo pre vás znamená basketbal?
Je dôležitou súčasťou môjho života, odkedy sa pamätám. Je moja láska, vášeň. Zatiaľ si vôbec neviem predstaviť život bez basketbalu. Vďaka nemu mám možnosť precestovať svet, vidieť rôzne nové miesta, stretávať zaujímavých ľudí.

Ste z basketbalovej rodiny, no začínali ste s futbalom. Prečo?
Vždy sa mi páčil. Rada som ho sledovala v televízii i kopala si loptu. Skúsenosti z futbalu mi v kariére veľmi pomohli, vďaka nemu mám rýchlu prácu nôh.

Máte obľúbeného futbalistu? David Beckham?
Beckhama mám rada. Párkrát sme sa stretli v Staples Center v Los Angeles a rozprávali sa. No najviac sa mi páči Neymar. Mám aj jeho dres. Naživo som ho však ešte hrať nevidela. Mám to v pláne. Dúfam, že ho uvidím na olympiáde v Riu.

Plánujete na olympijských hrách pridať tretie zlato?
To je teraz jeden z mojich hlavných cieľov. Snažím sa na to ešte nemyslieť, ale ak budem zdravá a vo forme, veľmi rada by som v Riu hrala.

Ako si spomínate na basketbalové začiatky s otcom?
Bol na mňa vždy prísny – na ihrisku aj doma. Aj vďaka tomu som to dotiahla tak ďaleko. Naučila som sa milovať tvrdú prácu, tréningy v sobotu, behanie za autom a všetko, čo ma posúvalo vpred.

Brat Anthony má za sebou skvelú kariéru v Európe, odohral toho dosť aj v NBA. Bol pre vás vzorom?
Stále je pre mňa vzorom. Bol výborný basketbalista, no najmä je to skvelý človek. Je odo mňa o jedenásť rokov starší, takže som ho ani nevnímala úplne ako brata, skôr ako basketbalový vzor. Bývali sme spolu len šesť alebo sedem rokov, kým odišiel na univerzitu. Snažila som sa robiť všetko ako on. Keď držal lyžičku v ľavej ruke, robila som to aj ja.

Hrávali ste proti sebe?
Sem-tam, ale vekový rozdiel bol naozaj obrovský. Skôr mi v parku ukázal nejaké veci – ako mám strieľať, driblovať a podobne.

Vraj ste boli veľkou fanúšičkou Chicaga Bulls.
Stále to platí. Sledujem, ako sa im darí. Len to nepovedzte bratovi, ktorý pracuje pre Orlando Magic ako skaut.

Michael Jordan alebo Ron Harper?
(rozosmeje sa) Páči sa mi, že to viete. Jednoznačne Ron Harper. Vždy som ho zbožňovala. V Clevelande zvykol brániť Michaela Jordana. Keď sa stal asistentom trénera Detroitu, vždy som prosila brata, aby ho odo mňa pozdravil. Keď to urobil, veľmi som sa tešila. Samozrejme, Jordan bol najlepší na svete, no Harpera som mala radšej.

Je ženská NBA v zámorí populárna?
Myslím, že áno. Dievčatá, ktoré sa venujú basketbalu, ju pozorne sledujú. Význam WNBA rastie. Je to najdlhšie fungujúca ženská profesionálna súťaž v Amerike. Je v nej veľmi veľa talentu, je najlepšia na svete. Páči sa mi, že ma v nej každý večer čaká náročný duel a nemôžem si povedať, že bez problémov vyhráme.

Kariéru vám poznačilo viacero zranení, ale aj tak hrávate vo WNBA aj v Európe. Nechcete sa viac šetriť?
Kým to ide, chcem hrať toľko, ako je len možné. Časom si asi budem musieť vybrať, ale zatiaľ mi to vyhovuje takto.

Pamätáte si na vlaňajší duel v Košiciach?
Spomínam si najmä na zaplnenú halu. Pred toľkými divákmi sa mi hralo skvele. Atmosféra bola úžasná. Tak by to malo na basketbale vyzerať všade. Plná hala ma motivuje hrať ešte lepšie než bežne. Pamätám sa, že sme vyhrali, hoci to vôbec nebol ľahký zápas a celkom sa mi darilo (nastrieľala 35 bodov, pridala 16 doskokov, pozn.). Košice mali vlani veľmi kvalitné družstvo.

Voľakedy ste boli známa smečovaním. Už to neskúšate?
Nechávam to mladším dievčatám. Smečovanie vám uberá množstvo energie. Sem-tam si to však vyskúšam počas tréningu, aby som sa presvedčila, že to ešte stále zvládnem.

V Jekaterinburgu aj v Los Angeles s vami hráva Kristi Toliverová, ktorá má slovenský pas. Ako na vás pôsobí?
Kristi je skvelá hráčka, výborne strieľa. V LA sme si spolu užili pri basketbale zábavu a som rada, že je teraz so mnou aj v Jekaterinburgu. To, že prijala slovenské občianstvo, je pre ňu asi najlepšie rozhodnutie, aké mohla urobiť.

Ste aktívna na sociálnych médiách. Máte rada kontakt s fanúšikmi?
Milujem ho. Ozaj si užívam, keď môžem spoznávať ľudí z celého sveta a byť s nimi v kontakte.

Pred dvoma rokmi ste pózovali nahá do fotošpeciálu športového magazínu ESPN Body Issue. Čo vás presvedčilo?
Urobila som to, aby všetky matky videli, že aj po narodení dieťaťa sa môžete vrátiť späť vo výbornej forme – lepšej než predtým. Moje telo je teraz lepšie ako pred pôrodom. Viac na sebe pracujem, dávam si aj väčší pozor na to, čo jem. Vylúčila som bravčové a červené mäso, vyprážané aj zemiaky. Stravujem sa podľa svojej krvnej skupiny.

Viacerí hráči NBA sa angažujú v hnutí proti policajnej brutalite voči afroamerickým obyvateľom v USA. Obliekli si tričká s nápisom Nemôžem dýchať. Ako reagujete na nedávnu tragickú smrť Erica Garnera?
Hráči týmto spôsobom výraznejšie upozornili na veľký problém. Podporujem to. No ešte dôležitejšie ako tričká je čo najviac o tom hovoriť. Niečo musíme urobiť, aby sa takéto prípady pravidelne neopakovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Candace Parkerová