Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenkám nik neverí. Pokúsia sa prekvapiť

Slovenské hádzanárky sa vracajú po dvadsiatich rokoch na európsky šampionát. Štartovali len na prvých ME ešte v roku 1994 a túto účasť zdedili ako nástupnícka krajina niekdajšej československej federácie.

07.12.2014 09:00
HÁDZANÁ: Slovensko - Island Foto: ,
Petra Beňušková zo Slovenska počas kvalifikačného zápasu ME žien 2014 v hádzanej medzi Slovenskom a Islandom.
debata

Od nedele sa v maďarských a chorvátskych mestách začína 11. finálový turnaj kontinentánych majstrovstiev, Slovenky sa predstavia v D-skupine v Osijeku. V úvodnom súboji narazia v pondelok na Francúzky. V stredu ich čakajú obhajkyne prvenstva z Čiernej Hory a v piatok Srbsko.

V tejto spoločnosti sú Slovenky jasnými outsiderkami. „Nik s nami neráta, všetci očakávajú, že v skupine skončíme posledné a nezískame ani bod. My sa však pokúsime prekvapiť. Pre nás je úspechom, že sme si vybojovali na šampionáte účasť a môžeme hrať proti najlepším hráčkam sveta,“ zdôrazňuje tréner slovenských hádzanárok Dušan Poloz.

Na prvých ME skončili slovenské reprezentantky dvanáste, čo bolo posledné miesto. Teraz sa v Maďarsku a Chorvátsku predstaví šestnásť tímov, ktoré žreb rozdelil do štyroch skupín. Z každej postúpia tri najlepšie do dvoch semifinálových skupín. Slovenky cítia šancu najmä proti Srbkám.

„Myslím si, že je to súper, s ktorým sa dá hrať. Nebude to však ľahký zápas, Srbky na posledných MS hrali vo finále, čo bol veľký úspech napriek tomu, že šampionát sa uskutočnil na ich pôde. Za výhodu pokladám fakt, že s nimi hráme na záver. To sú však všetko len prognózy, po prvom stretnutí môže byť situácia iná…“ uvažuje Poloz.

Po dvoch zápasoch s Ukrajinou v Michalovciach (27:30 a 29:23) absolvovali jeho zverenky krátke sústredenie v Malackách. Tréner mal k dispozícii 19 hráčok, jednu z nich v sobotu musel vyradiť. V nedeľu odcestuje výprava autobusom do Osijeku, z osemnástky sa dostane na súpisku na prvý zápas s Francúzskom 16 hráčok. „Ešte nie som definitívne rozhodnutý, ktorú hráčku nechám doma. To je asi najnepríjemnejšia úloha,“ vravel včera Poloz.

Najúspešnejšou krajinou na ME je Nórsko, má na konte už päť titulov. „Konkurencia je veľmi silná a ťažko sa tipuje aj favorit podujatia. Podľa mňa je osem družstiev, z ktorých môže vzísť nový majster Európy. Mám svojho čierneho koňa – je ním Dánsko,“ vraví český kouč slovenského výberu.

Prvé stretnutia sa uskutočnia v nedeľu v Györi, Debrecíne, v pondelok uvidia prvé súboje vo Varaždíne a Osijeku. V turnaji sa predstaví aj skúsená slovenská dvojica rozhodcov Peter Brunovský – Vladimír Čanda, bude to jej štvrtá účasť na ME.

Program Sloveniek v Osijeku

Pondelok 8. decembra 18.00 Francúzsko – Slovensko
Streda 10. decembra 20.15 Slovensko – Čierna Hora
Piatok 12. decembra 20.15 Srbsko – Slovensko

Zloženie základných skupín

A-skupina (Györ): Maďarsko, Španielsko, Rusko, Poľsko
B-skupina (Debrecín): Nórsko, Dánsko, Rumunsko, Ukrajina
C-skupina (Varaždín): Švédsko, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko
D-skupina (Osijek): Čierna Hora, Francúzsko, Srbsko, Slovensko

Slovenská nominácia na ME

Brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Simona Súlovská (Slávia Partizánske), pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier), Eva Minárčiková (Sokol Poruba), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC), Lucia Súkenníková (Baník Most), Réka Bíziková (Slovan Duslo Šaľa), Selma Blažeková (Slávia Partizánske), spojky: Katarína Dubajová (Olimpia-Beskid Nowy Sacz), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne), Petra Beňušková (Stella Saint-Maur), Simona Szarková (Baník Most), Monika Rajnohová (Slavia Praha), Tetyana Trehubová (Iuventa Michalovce), Andrea Kertészová (Slovan Duslo Šaľa), Klaudia Michnová (Slávia Partizánske).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzanárky Slovenska #MS 2014 v hádzanej