Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Iráne ženy nesmú na volejbal. Krajina prišla o svetový šampionát

Irán prišiel o usporiadateľské právo majstrovstiev sveta volejbalistov 2015 do 19 rokov, keďže stále väzní Ghoncheh Ghavamiovú. Šampionát by sa mal uskutočniť v Argentíne.

10.11.2014 08:33
Mideast Iran Volleyball Detention Foto: ,
Pre väznenie Ghoncheh Ghavamiovej sa v Iráne neuskutočnia MS volejbalistov do 19 rokov.
debata

Študentka práv v Londýne pyká vo vlasti za to, že sa pokúsila dostať na zápas volejbalovej Svetovej ligy mužov medzi domácim výberom a Talianskom. Bojovníčku za práva žien zadržali 20. júna pri pokuse porušiť segregačné zákony islamskej krajiny a vstúpiť do teheránskeho Azadi Stadium.

Odvtedy je za mrežami, 41 dní ju držali na samotke v neslávne známom väzení Evin. Pred týždňom Ghavamiovú odsúdili na jeden rok za šírenie protištátnej propagandy.

Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) nechce udeliť Iránu žiadne usporiadateľské právo, kým krajina nezruší zákaz navštevovať volejbalové zápasy ženami. Ten vstúpil do platnosti pred dvoma rokmi, od roku 1979 platí pre futbalové duely.

FIVB ustúpila v prípade mužskej Svetovej ligy, ktorej zápasy sa budú na budúci rok hrať aj v Iráne. Rovnako sa v krajine uskutoční aj ázijský šampionát, ktorý však organizuje kontinentálna federácia.

Iránske úrady popierajú, že absolventka londýnskej školy orientálnych a afrických štúdií práv Ghavamiová sa zodpovedala pred súdom za účasť na športovom podujatí. V prospech 25-ročnej Ghavamiovej intervenovali prezident Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) Ary Graça aj Medzinárodný olympijský výbor. Odpoveď na výzvy o pomoc však neprišla.

Ghavamiová dlho držala protestnú hladovku, ale ukončila ju. Právnikom, ktorí sa zúčastnili na pojednávaní súdu, zakázali zverejniť jeho obsah. Počas víkendu žiadali prepustenie Ghavamiovej aj hráči najvyššej talianskej súťaže a pred zápasmi držali v rukách veľké plagáty na podporu Iránky.

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal