Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Chorvát Dražen Petrovič by mal dnes 50 rokov

Pred pol storočím, 22. októbra 1964, sa v chorvátskom Šibeniku narodil slávny basketbalista Dražen Petrović, ktorý bol povestný najmä svojou presnou streľbou zo strednej a dlhšie vzdialenosti.

21.10.2014 09:36
debata

Už v dvadsiatich nastrieľal v juhoslovanskej lige v jedinom zápase nevídaných 112 bodov – zo 60 pokusov z poľa trafil štyridsaťkrát. Hráč, ktorý predznamenal vlnu Európanov v zámorskej NBA, zahynul v 28 rokoch pri automobilovej nehode na diaľnici neďaleko nemeckého Ingolstadtu 7. júna 1993.

S basketbalom začínal v rodnom prímorskom Šibeniku, keď sa motal okolo staršieho brata Aleksandra. Od roku 1984 exceloval skvelý strelec aj rozohrávač štyri sezóny v drese Cibony Záhreb, ktorú dvakrát doviedol na európsky trón, podobne ako neskôr Real Madrid, kam prestúpil v roku 1988. Po roku zo španielskeho veľkoklubu odišiel do zámorskej NBA, kde sa čoskoro v drese Portlandu Trail Blazers a neskôr New Jersey Nets stal jednou z najväčších hviezd.

Celú svoju kariéru bol vedúcou osobnosťou národného tímu – najprv Juhoslávie, v ktorej farbách vybojoval tituly majstra sveta a Európy a bronzovú a striebornú olympijskú medailu. Zo striebornej olympijskej medaily sa radoval aj v roku 1992 v Barcelone v drese Chorvátska. V roku 2002 bol tento „basketbalový Mozart“ v Springfielde uvedený do Siene slávy NBA a v rodnom Chorvátsku má vlastné múzeum aj niekoľko sôch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dražen Petrovič