Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po trinástich mesiacoch si opäť zahrala basketbal. S protézou

Sľubne sa rozvíjajúcu kariéru talentovanej basketbalistky ukončila vlani začiatkom septembra osudová nehoda klubového autobusu.

17.10.2014 16:54
Nataša Kovačevičová Foto:
Nataša Kovačevičová.
debata (1)

Vtedy 19-ročnej Nataši Kovačevičovej museli pre vážne zranenia amputovať ľavú nohu pod kolenom – a basketbalové sny sa jej rozplynuli. Pred sebou mala úplne nové výzvy. Musela sa nanovo učiť chodiť.

Niekdajšia srbská juniorská reprezentantka na svoj milovaný šport pod deravými košmi napriek tomu nezanevrela. Naopak, už krátko po nehode priznala, že v snoch má obe nohy zdravé a hrá basketbal. V stredu sa jej tento sen aspoň čiastočne splnil. V Paríži dostala od zástupcov Francúzskej basketbalovej federácie (FFBB) špeciálnu protézu a následne s ňou absolvovala prvý "vážny“ tréning od nehody.

Pri príchode do telocvične bolo na dvadsaťročnej bývalej hráčke Györu badať nervozitu, no po chvíľke ukázala, že cit pre loptu nestratila. Spoza trojkového oblúka niekoľkokrát za sebou neomyľne trafila kôš. Ba vyskúšala si aj dvojtakt.

"Basketbal je môj život, moja prvá láska. Znamená pre mňa nesmierne veľa, že si ho môžem opäť zahrať. Chcem sa ľuďom z Francúzskej basketbalovej federácie poďakovať za všetko, čo pre mňa urobili,“ povedala Kovačevičová pre oficiálnu stránku FFBB.


Natasa Kovacevic, retour sur les parquets by FFBB

Niekdajšia nádej srbského basketbalu je v súčasnosti ambasádorkou FIBA. Založila aj vlastnú nadáciu, ktorá má medzi mladými srbskými športovkyňami zvýšiť povedomie o zdravotnom poistení.

"Chcem pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú, rovnako, ako iní pomohli mne. V Srbsku je priveľa mladých nádejných športovcov, ktorí nie sú nijako poistení a pripravení na to, že sa im môže čokoľvek stať,“ priblížila Kovačevičová.

V Paríži si rodáčka z Belehradu ešte pred prevzatím protézy splnila aj detský sen. Navštívila Disneyland, vyfotila sa s Mickey Mousom a na sociálnu sieť Twitter napísala: "Toto je najkrajšie miesto na svete!“

Autobus s hráčkami a realizačným tímom maďarského klubu Hat-Agro Uni Györ havaroval vlani 7. septembra cestou na zápas do Šopronu. Pri nehode, ktorú zavinil vodič protiidúceho osobného automobilu, zahynuli tréner Ákos Fűzy a riaditeľ klubu Péter Tapodi. Z hráčok utrpela najvážnejšie zranenia práve Kovačevičová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nataša Kovačevičová