Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechcený Francúz priviedol Poliakov do volejbalového neba

Považovali ho za neskúseného. Tvrdili, že jeho nominácia je veľkým omylom. Neprajníkmi sa však nedal zastrašiť ani zneistiť. A podmanil si takmer 40-miliónový národ.

22.09.2014 19:00
Stephane Antiga Foto: ,
Stéphane Antiga.
debata

Hrdinom volejbalového Poľska je v týchto dňoch Francúz. Stéphane Antiga sa síce posadil na lavičku poľskej reprezentácie len vlani, no za krátky čas s ňou dokázal zázraky.

Svojich zverencov priviedol 38-ročný tréner na domácej pôde k vysnívanému titulu majstrov sveta. Poliaci zdolali v katovickom finále Brazíliu 3:1 na sety a domáci šampionát zakončili tým najlepším spôsobom.

Nočná myšlienka

„Som najšťastnejší človek na svete. Pred turnajom som si uvedomoval, že budem pod obrovským tlakom. Nemal som totiž žiadne skúsenosti a mnoho ľudí mi nedôverovalo. Hráči mi však skvelými výkonmi pozíciu uľahčili,“ vravel po poslednej lopte Antiga, ktorý sa stal šéfom poľského národného tímu v období, keď bol ešte hráčom Belchatowa. Prstom na neho vtedy ukázal prezident Poľského volejbalového zväzu Miroslaw Przedpelski.

„Od začiatku som mu dôveroval. Veril som v jeho výnimočné schopnosti i v to, že ma nesklame. Priznám sa, že nápad nominovať Stéphana na post hlavného trénera našej reprezentácie sa mi z ničoho nič zjavil v hlave v noci. Tak som sa rozhodol, že ho zrealizujem,“ prezradil poľským médiám prvý muž poľského volejbalu, ktorý v tých dňoch nebol v jednoduchej pozícii.

Poliaci totiž na domácich majstrovstvách Európy zlyhali. Napriek tomu, že patrili k horúcim ašpirantom na zlato, lúčili sa s turnajom už pred štvrťfinálovými bojmi, keď ich zastavili Bulhari. Zlý výsledok si odniesol uznávaný taliansky expert Andrea Anastasi, ktorého nahradil práve Antiga – muž pýšiaci sa titulmi z francúzskej, poľskej či španielskej ligy.

Soľ v káve, klokan na drese

Zatiaľ čo poľská volejbalová verejnosť nechápavo krútila hlavou a Antigovi neverila, u hráčov mal dvojnásobný vicemajster Európy a člen bronzového tímu z MS 2002 prirodzený rešpekt.

Vybudoval si aj vďaka odvahe, keď po jednom z prípravných turnajov vyradil z kádra Bartosza Kureka. Hviezdny smečiar totiž prišiel do tímu po zranení bez formy. Keď ho nechal Antiga na lavičke, urazil sa a pobalil si veci. Tým bol jeho osud spečatený: miestenky na MS sa od zásadového Antigu nedočkal.

Dvojmetrový Francúz však bol so svojimi zverencami predovšetkým kamarát, čo im dával od úvodných dní jednoznačne najavo. Keď mu jeden z hráčov napísal po vymenovaní do funkcie textovú správu a oslovil ho v nej tréner, odpoveď znela jednoznačne.

„Odpísal som mu, že ešte raz ma osloví v tomto duchu, dostane na zadok,“ uviedol pre denník Przeglad Sportowy Antiga, ktorému na lavičke pomáhal v úlohe asistenta o 16 rokov starší krajan Philippe Blain.

Rodák zo Suresnes v mužstve udržiaval za každých okolností dobrú náladu. Pred prípravným zápasom s Austrálčanmi dostal každý člen poľského tímu od súperov na pamiatku klokana. Kým ostatní si suvenír kamsi odložili, kondičný tréner Wojciech Janas ho mal počas celého duelu pripnutý na tričku. O čom, samozrejme, ani len netušil. Kto bol autorom tohto huncútstva? Nik iný ako Antiga.

Výstrelky sa však naučil taktiež prijímať. Počas šampionátu mu hráči ochutili rannú kávu soľou. Kto by čakal hnev či odplatu v podobe tvrdého tréningu, bol na omyle. Antiga sa len pousmial a kreativitu svojich zverencov ocenil.

Uvoľnenosť, ktorá mu je vlastná, hravo preniesol aj na svojich zverencov. Tí omnoho lepšie zvládli obrovský tlak a po 40-ročnom čakaní dokráčali k titulu majstrov sveta. Prerušili tak panovanie Brazílie, ktorá vládla svetovému volejbalu nepretržite od roku 2002, keď získala tri tituly v rade.

Poliaci sa zároveň stali prvým tímom od roku 1966, ktorý uspel na domácej palubovke. Naposledy sa to podarilo v Prahe československým volejbalistom.

Poliaci vytvorili divácky rekord
Poliaci dokázali, že volejbal je pre nich športom číslo jeden. Počas troch týždňov odohrali účastníci majstrovstiev sveta 103 zápasov. Zavítalo na ne viac ako 563-tisíc fanúšikov, ktorí sa postarali o nový divácky rekord. Výraznou mierou k nemu prispel aj otvárací duel medzi domácimi a Srbmi, ktorý sledovalo na futbalovom štadióne vo Varšave 62-tisíc divákov. Doterajšie maximum držali Taliani, ktorí prilákali pred štyrmi rokmi do hál 339-tisíc volejbalových nadšencov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stéphane Antiga