Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIBA ustúpila. Povolila hidžáby či turbany

Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) ustúpila od striktného zákazu nosenia pokrývok hlavy v súťažných zápasoch.

17.09.2014 10:20
Basketbal, basketbalový kôš, ilustračná foto Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

Nadchádzajúce dva roky až do olympijských hier v Riu de Janeiro skúšobne povolí hidžáby, turbany a ďalšie doplnky spojené s náboženským presvedčením hráčov. Doterajšie pravidlá FIBA vymedzovali, že basketbalisti môžu mať na hlave maximálne päť centimetrov širokú čelenku na upnutie vlasov či proti potu. Moslimovia a indickí sikhovia to považovali za diskrimináciu.

„Vítame zmenu názoru FIBA, umožňuje moslimom, sikhom a ďalším veriacim nosiť pokrývky hlavy, zostať pri tom súčasťou športu, ktorý milujú, a spĺňať požiadavky vierouky. Blahoželáme FIBA za pozitívnu reakciu na výzvy všetkých, čo žiadali rovnoprávnosť pre všetky náboženstvá,“ povedal riaditeľ organizácie pre americko-islamské vzťahy Ibrahim Hooper.

Počas skúšobnej doby musia národné federácie predložiť FIBA žiadosť o výnimku. Aj po schválení budú mať federácie povinnosť dvakrát ročne potvrdiť daný stav. V roku 2015 ústredný výbor FIBA prehodnotí pravidlo a rozhodne, či do testovania zapojí aj medzinárodné podujatia nižšej úrovne. V roku 2016 sa vypracuje celková správa s odporučením, či pravidlo o pokrývkach hlavy zostane natrvalo v platnosti aj po OH v Riu de Janeiro.

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal