Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslabení Američania veria v obhajobu. Proti sú najmä Španieli

Obhája Američania titul alebo sa na trón vrátia Španieli? Už v sobotu odštartuje dvanástimi stretnutiami šestnásťdňový basketbalový maratón v šiestich španielskych mestách. O titul majstra sveta zabojuje 24 tímov, no reálne sa očakáva najmä súboj dvoch najväčších favoritov. Množstvo chýbajúcich hviezd na súpiske USA dáva nádej domácim reprezentantom.

30.08.2014 08:00
Anthony Davis Foto: ,
Anthony Davis je jednou z hviezd americkej reprezentácie.
debata

Vynikajúci tréner Mike Krzyzewski vedel dávno vopred, že nemôže počítať s LeBronom Jamesom, Chrisom Paulom, Dwyanom Wadom, Kobem Bryntom či Carmelom Anthonym. Postupne mu však z formujúceho sa kádra okrem viacerých ďalších vypadli aj Kevin Love, Blake Griffin, zranený Paul George a najmä Kevin Durant. Najužitočnejší hráč svetového šampionátu spred štyroch rokov v Turecku Durant sa prekvapujúco ospravedlnil pre fyzickú i mentálnu vyčerpanosť.

To však neznamená, že Američania prichádzajú do Španielska s druhotriednymi hráčmi. Zlatom z OH 2012 v Londýne sa môžu pochváliť Anthony Davis a James Harden, medzi obrovské osobnosti zámorskej NBA patria aj Stephen Curry či Derrick Rose. Krzyzewski tentoraz nedisponuje toľkými hviezdami, čo v ostatných rokoch, no o to viac by si malo jeho mužstvo zakladať na perfektnej defenzíve a tímovej hre. V utorok poslali svojim súperom veľavravný odkaz prostredníctvom jednoznačnej výhry 101:71 nad silným Slovinskom.

„Mnohí hovoria, že to bez viacerých skvelých hráčov, ktorí sa ospravedlnili, budeme mať náročné. Chceme dokázať, že sa mýlia. Máme jediný cieľ – vyhrať zlato,“ cituje AP odhodlaného Davis.

„Najdôležitejšie bude, ako sa dokážeme priblížiť nášmu potenciálu. Výhodou našich súperov je, že hrajú viac rokov pokope. Moji chlapci sú spolu len pár dní, no veľmi túžia po úspechu. Tvrdo pracujú, aby splnili svoj cieľ,“ naznačil po poslednom prípravnom dueli Krzyzewski. Na otázku, či má jeho tím dostatočnú kvalitu i na zdolanie Špenielov, dodal: „Neviem. Zatiaľ som ich nevidel hrať. Čaká nás dlhá cesta, kým sa na turnaji stretneme. Koncentrujeme sa len sami na seba.“

Španieli majú pokope všetky výrazné osobnosti. Nechýbajú bratia Gasolovci, elitný blokár Ibaka, ostrostrelci Navarro a Fernández či rozohrávači Calderón a Rubio. Domáci spolufavoriti turnaja sa budú spoliehať najmä na silu pod košom.

„Nikoho iste neprekvapí, kde tkvie naša sila. Marc (Gasol) je jeden z najlepších centrov v NBA a výkony Felipeho (Reyesa) ma ešte stále dokážu veľmi príjemne prekvapiť, keďže ho nemám možnosť sledovať často. Raz mi bude musieť prezradiť tajomstvo svojho úspechu pri doskokoch,“ napísal jeden z lídrov mužstva Pau Gasol v stĺpčeku pre denník Marca.

Už dávnejšie potvrdil v rozhovore pre fiba.com, ako veľmi túži uspieť na domácom šampionáte. „Máme veľmi výnimočnú príležitosť dokázať opäť niečo veľké. Musíme do toho dať všetko, odohrať každý duel na maxime a užívať si každý moment,“ uviedol.

Zloženie základných skupín:
A-skupina: Španielsko, Srbsko, Francúzsko, Brazília, Egypt, Irán. B-skupina: Filipíny, Senegal, Portoriko, Argentína, Grécko, Chorvátsko. C-skupina: Dominikánska republika, Turecko, USA, Fínsko, Nový Zéland, Ukrajina. D-skupina: Slovinsko, Litva, Angola, Kórejská republika, Mexiko, Austrália.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Svetový pohár v basketbale #americká basketbalová reprezentácia #španielska basketbalová reprezentácia